KOSGEB Proje Desteği Uygulama Esası Değişiyor

Kosgeb tarafından 2012 yılı sonuna kadar verilen Kobi Proje Uygulama Esasında değişiklik yapılıyor. Bu değişikliğe göre Kosgeb Kobi Proje artık çağrı esaslı olacak. Bu şu anlama gelmesin; KOSGEB'in kaynakları bitti bunun için kobi proje desteği ni zorlaştırmak için bu yönteme gidiyor. KOSGEB aslında 2013 yılında yani bu yıl son bulacak olan AB 2013 yılı girişimcilik programından 2014 yılından başlayıp 2020 yılına kadar sürecek olan Kobilerin Finansman Kaynaklarına Kolay Ulaşımı programına geçiş sürecini başlatmış oluyor. Aslında KOSGEB ile ilgili olarak bu ve benzeri değişiklikleri 2013 yılı içinde sürekli yaşayacağız. Detaylar haberimizde..

KOSGEB tarafından 2012 yılı sonuna kadar verilen Kobi Proje Uygulama esasında değişiklik yapılıyor. Bu değişikliğe göre Kosgeb Kobi Proje artık çağrı esaslı olacak. KOSGEB Başkanlığına yakın kaynaklardan aldığım ve kısmen doğrulanmayan bilgiye göre kosgeb proje desteği uygulama esasında değişiklik yapıp çağrı  esasına göre destek verecek.

Bu şu anlama gelmesin; KOSGEB'in kaynakları bitti bunun için kobi proje desteği ni zorlaştırmak için bu yönteme gidiyor. KOSGEB aslında 2013 yılında yani bu yıl son bulacak olan AB 2013 yılı girişimcilik programından 2014 yılından başlayıp 2020 yılına kadar sürecek olan Kobilerin Finansman Kaynaklarına Kolay Ulaşımı programına geçiş sürecini başlatmış oluyor. Aslında KOSGEB ile ilgili olarak bu ve benzeri değişiklikleri 2013 yılı içinde sürekli yaşayacağız.

Tahminim odur ki 2013 yılında sadece Kobi Proje değil KOSGEB'in diğer destek paketlerinde de değişiklikler yaşanacaktır. Ancak KOSGEB Başkanlığı’na bir önerimiz olacak; bu ve benzeri değişiklikleri yaparken mutlaka danışmanlık şirketlerinden de görüş istenmeli. Elbetteki Danışmanlık şirketlerinin görüşleri doğrudur diye bir kural olmayacak ama ortaya kobileri yansıtan bir fikir çıkacaktır. Bu neden ile kosgebin konu ile ilgili bir dizi eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapması geçiş sürecini daha kolaylaştıracağı kanısındayım.

KOSGEB'in uygulamaya koyacağı çağrı esaslı programın detayları belli olduktan sonra bir açıklama yapmak daha doğru olacaktır. Fakat çağrı esaslı programların genelinde uygulama esasları dikkate alındığında; Kobiler için önemli faydalar getireceği kanısındayım. Örneğin Çağrı esaslı programda kobi için avans uygulaması vardır ve destek ödemeleri önceden yapılabilmektedir. Bu şu anlama geliyor; Kobi diğer kosgeb desteklerinde olduğu gibi "önce öde sonra gel %50 lik kısmını ödeyim" olmayacağını tahmin etmekteyim. Diğer bir konu ise kobi projede sınırlamalar daha az olacaktır. Spesifik olmaktan çıkacağını tahmnin etmek güç değil. Ancak çağrı modelli program hangi dönemlerde çıkacak ve destek tutarı ne olacak tabiiki destek oranı ne olacak tüm bunlar hakkında bilgi sahibi olmak şu aşamada mümkün değil.

AB müktesebatlarına tam uyum göstermeyi amaçlayan KOSGEB'in bu yeni programında tüm katılımcılara başarılar diliyoruz. Kobi proje uygulama ile daha detaylı bilgiye www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

EU Hibe'den Sezgin Sezer'in kaleme aldığı bu bilgilendirici öngörü haberini tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 9.180 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, KOBİ

Yorumlar

Serhat
Serhat
Kosgeb'in sağladığı hizmetler sayesinde iş ve işçi çalıştırma oranları iyiye gidiyor. Yoksa dükkan açmak bu zamanda çok zor. Yazınızda anlattığınız detaylı bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor