GENDEKS Girişimcilik Endeksi Projesinin Lansmanı Yapıldı

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından hayata geçirilen GENDEKS Girişimcilik Endeksi Projesi’nin tanıtımı, Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından hayata geçirilen GENDEKS Girişimcilik Endeksi Projesi’nin tanıtımı, Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi.

GİV Başkanı Mehmet Koç’un ev sahipliğini yaptığı toplantıya KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt’un yanı sıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, ASKON Başkanı Orhan Aydın ile girişimci adayları ve girişimciler katıldı.

100 Bin TL’lik Kredi

Törende konuşan KOSGEB Başkanı Uzkurt, Elazığ ve Malatya’yı etkileyen deprem felaketinde yaşamını yitirenlere başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın koordinasyonunda bölgeye yönelik Acil Destek Kredi Programı başlattıklarını ifade eden Uzkurt, bölgede depremde zarar gören işletmelere 100 bin TL’lik kredi imkânı getirdiklerini kaydetti.

En Kısa Sürede Kullandıracağız

Uzkurt, Elazığ ve Malatya’da temaslarda bulunduğunu kaydederek, “Geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Paydaşlarımıza kredi programının ayrıntılarını anlattık. Bankalarla süreci yürütüyoruz. İşletmelerimize en kısa sürede, faizi KOSGEB tarafından karşılanan bu krediyi kullandıracağız.” dedi.

Adanmışlık Görüyorum

GİV’in yaptığı çalışmaları takdirle takip ettiğinin altını çizen Uzkurt, “Girişimcilik Vakfımızda, bu işe adanmışlık görüyorum. Bu işi memleket meselesi haline getirmişler. Çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Biz de istişare halindeyiz. Bundan sonraki aşamasında bu çalışmaya ne tür bir katkı gerekiyorsa elimizden gelen desteği vereceğiz.” diye konuştu.

92 Bin Kişiye Online Eğitim

Uzkurt, girişimciliğin uygun koşullarda, uygun bir iklimde yaşama şansı bulacağından bahsederek, KOSGEB’in Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin merkezinde yer aldığını anlattı. Girişimcilik eğitimlerini online hale getirdiklerini kaydeden Uzkurt,  “KOSGEB e-Akademi platformu oluşturduk. Zaman ve mekan kısıtlaması olmadan girişimci adayları burada eğitimlerini alabiliyorlar. 6 aylık dönemde 92 bin kişi eğitim almış durumda. Yarısı da sertifikasını aldı.” dedi.

30 Bin Girişimciye 600 Milyon TL

KOSGEB olarak 2019 yılında 30 bin girişimciye 600 milyon TL verdiklerini bildiren Uzkurt, “Bütün desteklerimizle ilgili tüm süreçleri, elektronik ortama taşıdık. Bürokrasiden arındırılmış bir destek modeline geçtik.” diye konuştu.

KOBİ’lerin Karnesini Çıkarıyoruz

Uzkurt, yeni uygulamaya aldıkları İşletme Değerlendirme Raporu ile her bir KOBİ’nin karnesini çıkardıklarına değinerek, “50 başlıkta KOBİ’leri analiz ediyoruz. Bir KOBİ’nin son 5 yıldaki trendini görüyoruz. O firmanın içinde bulunduğu sektörün ortalaması bölgesindeki ve Türkiye genelindeki ortalamasını da karşılaştırmalı olarak veriyoruz.” dedi.

Ölçemediğinizi Geliştiremezsiniz

Törende konuşan GİV Başkanı Mehmet Koç, şunları söyledi: GENDEKS fikri, neden girişimcilerin firmaları önemli bir kısmı uzun ömürlü olmuyor sorusu üzerine doğdu. Ciddi güzel bir çalışma yapıldı. Eğer firmanızın girişimcilik yönünü ölçemiyorsanız o zaman yol almakta zorlanıyorsunuz. Girişimciler bu ölçeklemeyi kaçırmasınlar. Türkiye çok hızlı gelişiyor. Ölçemediğiniz bir konuyu geliştiremezsiniz. Bankalar finanse edeceği projelerde sadece gayrimenkul ipoteği var mı diyeceğine projenin değerini simule etseler biz finansmana daha kolay ulaşırız.

Proje paydaşlarından İstanbul Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Ak, girişimcilik konusunun yeni yeni üniversitelerde konuşulmaya başlandığını belirterek, bu anlamda yapılan çalışmanın önemli olduğunu söyledi.

ASKON Başkanı Orhan Aydın: GENDEKS ilk gündeme geldiğinde heyecanla karşıladıklarını belirterek, Türkiye için kalıcı olacak bir projeye destek vermenin memnuniyeti içinde olduklarını söyledi.

İstanbul Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ümit Ünal,  toplumsal refahın artması ve sürdürülebilir kalkınma için üretimin esas olduğunu anlatarak, “Üretim için de girişim olmalı. Tam da bakanlığımız bu kapsamda milli teknoloji hamlesini başlattı.” dedi.

Sektörel Bazlı Endeks

Proje Yürütücüsü Aziz Battal, iki yıl önce çalışmalara başladıklarını kaydederek, “GENDEKS, organizasyonel bir girişimcilik endeksi. Yani firmaların girişimcilik kabiliyetlerini sektörel bazda endeksleyen, periyodik olarak yayınlayan bir data seti.” diye konuştu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 16.607 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Ekosistemi, STK, Tanıtım Haberi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor