Kadınlar Birbirini Desteklemeli, Erkekler Ön Yargılarını Değiştirmeli

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu'nun öncülüğünde, Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik yapılan ‘Maskülen Sektörde Kadın Olmak" araştırmasının sonuçları bir panelde açıklandı. Detaylar haberimizde..

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu'nun öncülüğünde, Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik yapılan ‘Maskülen Sektörde Kadın Olmak" araştırmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda düzenlenen panelde ‘Gayrimenkul’de Kadının Geçmişi, Bugünü ve Geleceği’ konuşuldu.

Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik yapılan ‘Maskülen Sektörde Kadın Olmak‘ araştırmasının sonuçları GKL Sohbet toplantısında açıklandı. Araştırma; ULI Türkiye (Urban Land Institute) çatısı altında ve WLI Türkiye (ULI’ın uluslararası kadın liderler inisiyatifi) kolu olarak kurulan, sektörün önemli STK’larını kadın başlığı altında bir araya getiren ve sektörün lider kadın çalışanlarından oluşan Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu adına ERA Research & Consultancy ve XSights Araştırma & Danışmanlık tarafından toplam dört aşamalı bir araştırma serisi olarak tamamlandı.

GKL Araştırma ve Bilgi Yönetimi Proje Grubu adına Elvan Oktar ve Buket Hayretçi tarafından sunumu yapılan araştırmaya göre; gayrimenkul sektöründe çalışanların yüzde 29'unu kadınlar oluşturuyor ve sektördeki kadınların yüzde 56'sı evli ve çalışan kadınların yüzde 74'ü bir çocuk annesi. Kadınların yüzde 84’ü lisans veya lisansüstü eğitime sahip. Araştırmanın alan bazındaki sonuçlarına göre, kadınların yüzde 22’si satış ve pazarlama departmanında çalışırken; proje geliştirme ve uygulama departmanlarında çalışanların oranı ise yüzde 29 olarak tespit edildi. Üst yönetimde çalışan kadın oranı yüzde 15 olurken, ankete katılan kadınların yüzde 53’ü 6 yıldan uzun süredir gayrimenkul sektöründe görev yaptıklarını belirtmişler.

İş Hayatında Kadın – Erkek Dengesini Yakalamak İstiyoruz

Toplantının açılış konuşmasını yapan GKL Başkanı Neşecan Çekici, “Amacımız gayrimenkul sektöründe kadın istihdamını ve etkinliğini artırmak, kadınları yönetim kademesine yükseltmek. Bunun için somut çözüm önerileri getirmek amacındayız. Bu bizim en önemli motivasyonumuz. Bunun için de platformun farkındalığına ihtiyacımız var. Kadın-erkek dengesini iş hayatında yakalamak istiyoruz. Daha doğrusu şu anki dengesizliği ortadan kaldırmak için buradayız. İş hayatında denge ve cinsiyet çeşitliliği olduğu zaman şirketin karlılığı artıyor, hisse senetleri değer kazanıyor, yatırımcı güveni, müşteri ve çalışan memnuniyeti artıyar, firma imajı yükseliyor. Yetenek yönetimi üzerinden eşit fırsatlar sunulmadığı takdirde şirketler sarsılıyor. Denge ve birliktelik ile bu platformun bir farkındalık yaratmasını amaçlıyoruz. Sektörümüzde ekonomik katma değer yaratmak için güçlü adımlarla yolumuza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşması ve raporun açıklanmasının ardından düzenlenen panelde ‘Gayrimenkul’de Kadının Geçmişi, Bugünü ve Geleceği’ konuşuldu. Krea Gayrimenkul ve Optylon Krea Şirketlerinin Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde XSIGHTS Araştıma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn, Logos Portföy Yönetimi A.Ş. Kurucu Ortağı Berrin Önder, Stratejik Danışman, Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş ve Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşildere görüşlerini toplantıya katılanlar ile paylaştılar.

Kadınlara Kariyer mi, Çocuk mu Sorusu Sorulmamalı

Kadınların erkek gibi çalışmaya devam ettikçe, kadın olmakta zorlanacaklarını söyleyen. XSIGHTS Araştıma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn, “Kadınlar aslında kendi aralarında daha çok rekabetçi oluyor. Oysa bu rekabeti erkekle yapsa kazanacak. Genel olarak kadının, kadından bir alıp-veremediği gerçeği var.” dedi. Kariyer mi, çocuk mu sorusunun da yanlış olduğunu belirten Penn, “Sormamalıyız, sordurmamalıyız. Bu sektörde kadınlar çocuk doğurabilir diye göz ardı edilmişler. Benim 3 çocuğum var. Belki kendi işim olduğu için şanslıyım ama dengede olmak önemli. Belki bir beyaz yakalıdan daha çok çalıştım. Çocuklarım uyuduktan sonra da işlerimi yaptım. Bunun içinde kadına yardım eden bir eş, aile ve ekip gerekiyor. Müthiş bir denge uyumu bu. Ancak o dengede durabilmek için değişmek gerekiyor. Egonun esnemesi lazım. Kendimizi, değiştirmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Kadın olmaktan vazgeçilmemeli. Diğer kadınlara da toleranslı ve yumuşak olmalı. Yani dayanışma gerekiyor.” diye konuştu.

İçlerine Alıyorlar Ama Bağırlarına Basmıyorlar

Gayrimenkul sektörünün erkek egemen bir sektör olduğunu belirten Logos Portföy Yönetimi A.Ş. Kurucu Ortağı Berrin Önder, “Karar verici kadın sayısı çok az. Kadınların çalışması kadar söz sahibi de olması gerekiyor. Bu hem sektörün hem de toplumun geleceği için önemli. Kadınlar karar aşamasında bakış açılarını değiştirebilir, kararları daha olması gereken şekle dönüştürebilir. Ben erkek egemen bir ortamda büyüdüm. Burada size destek veren bir baba çok önemli. İş hayatına başlarken kız-erkek olarak düşünmedim. Çalışacağım, kazanacağım ve hiçbir erkeğe muhtaç olmayacağım dedim.” diyerek düşüncelerini dile getirdi. Kadınların kadın olma özelliklerini kaybettiklerine de değinen Önder, “Gayrimenkul ve finans sekörü daha erkek egemen bir sektör. İçlerine alıyorlar ama bağırlarına basmıyorlar. Sektördeki erkeklerin düşüncelerini değiştirmek gerekiyor.” yorumunda bulundu.

Kadın Kadını Kucaklamıyor, Erkekler Birbirine Daha Destek Oluyor

İş hayatına başlarken çok fazla kadın-erkek konusuna takılmadığını belli bir noktaya gelene kadar kadın-erkek ayırımı yapıldığı hissine kapılmadığını ifade eden Stratejik Danışman, Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş, “Sekörün dinamikleri ile Türkiye’nin dinamikleri farklı değil. Karar sürecinde çeşitliliği yansıtmalıyız. Sekörün kadına ve çeşitliliğe ihtiyacı var. Kadınlar olarak baktığımızda kadınları kucaklamıyoruz. Erkekler birbirine daha çok destek veriyor. Kadının kadını tutması,birlikte değer katması daha önemli. Dünyanın yarısı kadın, Türkiye’nin yarısı kadın oysa iş dünyasına baktığınızda karşımıza maskülen bir yapı çıkıyor. Bu arz değil bir talep konusu. Yönetim kurullarında karar süreçlerinde çeşitlilik için tercihler kadınlardan yana kullanılmalı.“ şeklinde konuştu.

Erkeklerin Ön Yargılarını Değiştiremezseniz, Mevcut Durum Değişmez

Sektördeki erkeklerin bilinçsiz ön yargılarını değiştirmek gerektiğini vurgulayan Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşildere, “Konuyu bir kadın meselesi olarak ele alırsak çözemeyiz. Erkeklerin ön yargılarını değiştiremezseniz, mevcut durum değişmez. Bu erkeklerin var olduğu kahvede, stadyumda, camiide değişirse amaca ulaşır. Dünyanın şefkatli liderliğe ihtiyacı var. Bunu da kadınlar verebilir. Dünyada yönetime kadını getirme konusunda zorlama olmadan başarılı olmuş bir ülke yok. İngiltere’de 2011 yılında yönetim kurullarında bulunan kadın oranı yüzde 11’di. Aynı şekilde Türkiye’de de yüzde 11’di. 2019 yılında bu rakam İngiltere’de yüzde 30’lara çıkarken, Türkiye’de ancak yüzde 15 oldu. Çünkü İngiltere Ticaret Bakanı şirketlerin yönetim kurullarına, “bu utancı yaşayan son şirket sizmi olacaksınız” şeklinde yazılı bir mektup gönderdi.” diyerek verdiği örnekle sözlerini tamamladı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor