Gayrimenkul Sektöründe Trend Olan 9 İnovasyon!

Teknoloji, gayrimenkul sektörünü de değiştiriyor. KPMG, emlak ve inşaat alanlarında kullanılan Prop-Tech ürünü yeni iş modellerini araştırdı. Araştırma, Prop-Tech alanındaki inovasyonları dokuz kategoride sınıflandırdı. Detaylar haberimizde..

Teknoloji, gayrimenkul sektörünü de değiştiriyor. KPMG, emlak ve inşaat alanlarında kullanılan Prop-Tech ürünü yeni iş modellerini araştırdı. Araştırma, Prop-Tech alanındaki inovasyonları dokuz kategoride sınıflandırdı. 

KPMG, emlak ve inşaat alanlarında kullanılan Prop-Tech ürünü yeni iş modellerini araştırdı. KPMG Türkiye Gayrimenkul ve Altyapı Sektör Lideri İsmail Ö. Ünal, dijital dönüşümün pek çok sektöre dokunduğunu, bunlardan birinin de gayrimenkul sektörü olduğunu söyledi. Ünal, “Dünya büyük bir değişimden geçiyor. Değişim fırsat demektir. Teknolojinin dinamikleri birçok paydaş için yeni kapılar açıyor. Küresel bir uygulamaya dönüşen Prop-Tech, gayrimenkul sektöründe artık bir strateji unsuru olarak kabul ediliyor” dedi.

Ünal, sektörde dijital kategorilere yönelik trendlerde önceki yıla göre dikkat çekecek oranda bir yükseliş olduğunu vurguladı. Buna göre, gayrimenkul sektöründe dijitalleşme süreçleri yüzde 274 oranında arttı. Nesnelerin interneti kullanımında yüzde 146, bağlantı platformu uygulamalarında yüzde 292 oranında artış oldu. Rakamları değerlendiren Ünal, “Sektörde dijital dönüşüme yönelmenin hızlandığını görüyoruz.Yüksek artış oranları gayrimenkulde dijital inovasyonun devamını gerekli kılıyor. Prop-Tech sektörün görünümünü değiştiren, mevcutların dışında daha farklı iş ve pazarlara dokunan yenilikler sunuyor” diye konuştu.

Ünal, emlak ve inşaat alanlarında teknolojik yeniliklerin uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “ABD ve Avrupa’da gayrimenkul sektöründeki CEO’lar Prop-Tech etkisinin farkında. Şirketleri için yenilikçi ve dijital çözümleri aşamalı olarak benimsiyorlar. Yarının dünyasında başarılı olmak için inşaat ve emlak sektöründeki şirketlerin, teknolojinin sunduğu inovasyonları iş süreçlerine dahil etmesi gerekiyor. Çünkü büyük veri, yapay zeka, akıllı mobilite ve paylaşım ekonomisi çerçevesinde gelişen insanları birbirine bağlamanın yeni yolları, gayrimenkul sektörünün geleceğini de etkiliyor. Şimdiden yola çıkanlar, geleceğin kazananları olacak.”

Gayrimenkulde Trend Olan Dokuz İnovasyon

Gayrimenkulde talep gören yenilikler şöyle sıralanıyor:

  1. Dijitalleştirme süreçleri: Daha fazla veriyi analiz etme imkanı sunuyor ve veriyi daha verimli hale getiriyor. Günlük hayatta giderek daha fazla sayıda iş dijitalleşiyor. Bazı görevleri saniyeler içinde dijital olarak yöneterek yüksek kaliteye, maliyet tasarrufuna ve yüksek müşteri memnuniyetine ulaşmak mümkün oluyor.
  2. Esnek çalışma alanları: Zaman, mekan ve çevreden bağımsız olan ve seçenek yaratan yenilikler ilgi görüyor. Daha çok iş yerleri için tercih ediliyor. Çünkü artık çalışanlar iş yerlerinde esneklik talep ediyor. İş yeri olabilecek emlakları sabit bir varlıktan esnek bir varlığa dönüştürmek mümkün. Ofis alanları hangi bölgede, şehirde ya da ülkede olursa olsun bir saatliğine, bir haftalığına ya da 10 yıllığına kullanıma sunulabiliyor. Bir iş yeri için gereken tüm hizmetler de bu esnek yapıya uygun şekilde düzenleniyor.
  3. Sağlıklı iş yerleri ve yaşam: İnovasyonun dahil edildiği bir başka alan. İş yerlerinin içindeki değişime odaklanıyor. İçerideki sıcaklıktan temiz hava dolaşımına kadar çalışan ve müşteri memnuniyetini karşılıyor. Çünkü iş hayatındaki jenerasyonun talepleri değişiyor, geleceğin iş yerleri sadece uygun maliyeti ve sürdürülebilirliği değil sağlıklı hayatı da gözetiyor. Akıllı teknolojiye sahip sistemler, sensörler ve akıllı aydınlatma ile çalışma ortamları iyileştiriliyor.
  4. Yenilikçi yapılar: İnşaat teknolojisi son yıllarda hayli gelişti. Yeni çalışmalar mimari faydalar ve yenilikçi malzemeler üzerinde yoğunlaşıyor. 3D baskı, çok fonksiyonlu boya, özel araç istasyonları yeni yapılardaki trendlerden birkaçı. Bu yenilikler verimlilik ve maliyette tasarruf sağlıyor.
  5. Nesnelerin interneti: Bu teknoloji gayrimenkul sektöründe daha verimli, kullanıcı dostu ve sürdürülebilir binaları mümkün kılıyor. Sistemlerin, binaların ve eşyaların birbirine bağlı olduğu bir inovasyon. Akıllı ısıtma sistemleri, güvenlik, aydınlatma kontrolü gibi imkanlar artık yeni binaların çoğunda kullanılıyor.
  6. Yeni finansman yöntemleri: Finansmanın daha kolay, uygulanabilir ve iki taraf için de likiditeyi artıran yolları talep görüyor. Alternatif finansman yöntemleri, büyük gayrimenkul projelerinde daha fazla kullanılıyor. Kurumsal yatırımcılar yerine bireylerin de finansman projelerine katılması sağlanıyor.
  7. Bağlantı platformları: Sosyal medyanın yükselişi, insanların tüm dünyada kolayca birbirleriyle iletişime geçmesini mümkün kıldı. Gayrimenkul sektöründe de alıcı ile satıcı, mal sahibi ile kiracı, inşaat ile bakım-onarım gibi paydaşlar arasında bağlantı kurmayı ve etkileşimde bulunmayı sağlıyor. İletişim, iş birliği, bilgi paylaşımı ve sinerjiyi güçlendiriyor.
  8. Sürdürülebilir yenilikler: Artık sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yapılar yükseliyor. Yeni kiracılar, yaşayacakları binaların sürdürülebilirliğe ne kadar hizmet ettiğine bakıyor. Mesela enerji tasarrufu sağlayan yenilikçi yaklaşımlar tercih sebebi.
  9. Sanal gerçeklik ve 3D haritalama: Bilgisayar ve drone teknolojisi kullanılarak gerçek bir kullanıcı deneyimi yaratmayı amaçlıyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor