Türkiye ile ABD "Dengeli Ticaret" Hedefliyor

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un 6 Eylül'de yapacağı Türkiye ziyareti öncesi, Türk- Amerikan iş dünyası temsilcileri Washington'da bir araya geldi. İki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin masaya yatırıldığı toplantıda dengeli bir ticaretin geliştirilmesi gerektiği önemle vurgulandı. Detaylar

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un 6 Eylül'de yapacağı Türkiye ziyareti öncesi, Türk- Amerikan iş dünyası temsilcileri Washington'da bir araya geldi. İki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin masaya yatırıldığı toplantıda dengeli bir ticaretin geliştirilmesi gerektiği önemle vurgulandı.

Wilbur Ross'un daveti üzerine yapılan toplantıya Türkiye-Amerika İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Amerikan-Türk Konseyi (ATC) Başkanı General James Jones, ABD Ticaret Odası ve Boston Consulting Group (BCG) yetkilileri katıldı.

Hedef: 50 Milyar Dolar İhracat, 50 Milyar Dolar İthalat 

İki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin masaya yatırıldığı toplantıda, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi konusundaki kararlılığın altı çizildi. 50 milyar dolar ihracat, 50 milyar dolar ithalat olmak üzere dengeli bir ticaretin geliştirilmesi gerektiği vurgulanan toplantıda, ele alınan konular Ross tarafından ABD Başkanı Donald Trump'a sunulucak.

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, bu temasların ABD'nin Türkiye ile 100 milyar dolar ticaret hacmi projesine verdiği önemin göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu ticaretin dengeli bir şekilde sağlanması için her iki tarafın beklentilerini masaya yatırdığını anlatan Yalçındağ, şöyle konuştu: "Ross'a göre her iki ülkenin iş dünyası ve devlet yetkilileri, kısa vadede çözülebilecek ve hızla hayata geçirilebilecek sektörleri önceliklendirmeli. Bu kapsamda TAİK'in BCG'ye hazırlattığı raporda da vurgulanan tekstil, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler ön plana çıkıyor. Özellikle Çin'e uygulanacak gümrük vergilerinden oluşacak ithalat potansiyelini Türkiye'den yapılacak ihracatın karşılaması son derece olası. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve iki ülke arasındaki algının güçlendirilmesi, hem ticareti hem de uzun vadeli yatırımları destekleyecektir. Ross, her iki ülkenin iş dünyası ve devlet görevlilerinin hızlı aksiyon alması gerektiğini söyledi."

Gümrük Prosedürü Kolaylaştırılmalı

"Ross iki ülke arasındaki lojistik maliyetlerinin düşürülmesi ve gümrük prosedürlerinin kolaylaştırılması gerekiğini de vurguladı" diyen Yalçındağ, "Bunun özellikle ABD'nin Türkiye'ye ihraç etmeyi planladığı LNG ticareti için önemli olduğu düşünülüyor. Ayrıca Ross, Amerikan şirketlerinin yaşadıkları zorlukların aşılmasının kendileri açısından önem arz ettiğini ve ABD'li tercihli ticaret anlaşması da dahil olmak üzere bütün somut önerilerin üzerinde konuşulması gerektiğini aktardı" ifadelerini kullandı.

6 Eylül'de İstanbul'da gelecek olan ABD Ticaret Bakanı ilk 3 gününü başta TAİK olmak üzere, TÜSİAD, TOBB, TİM, YASED ve ABFT gibi iş dünyasının temsilcileriyle geçirecek. 9 Eylül'de Ankara'ya geçecek olan Ross, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile temaslarına başlayacak.

Sabah kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor