Yerlileştirme Destek Programında Öncelik Makine Sektörünün!

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun düzenlendiği "Makine Zirvesi-Vizyon 2030" etkinliğine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir süredir üzerinde çalıştıkları Uçtan Uca Yerlileştirme Programı’nda önceliğin makine sektöründe olacağını belirtti. Detaylar haberimizde

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun (MAKFED) düzenlendiği "Makine Zirvesi-Vizyon 2030" etkinliğine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir süredir üzerinde çalıştıkları Uçtan Uca Yerlileştirme Programı’nda önceliğin makine sektöründe olacağını belirtti.

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun (MAKFED) düzenlendiği "Makine Zirvesi-Vizyon 2030" etkinliğine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, burada yaptığı konuşmada, sanayi öncülüğünde büyümenin, sağlıklı bir ekonominin en net göstergesi olduğunu kaydetti. Varank, makine olmadan sanayi ve sanayileşmenin olmayacağına dikkati çekerek, "O zaman katma değer ve üretim gerçekleşmez. Bu nedenle sağlıklı, dengeli ve istikrarlı bir ekonomi için, güçlü bir makine sanayine sahip olmamız gerekiyor." dedi.

"200 Ülkeye İhracat ile Avrupa'nın En Büyük 6. Makine Üreticisiyiz"

Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat seviyesine, 2018 yılında, 168 milyar dolarla ulaşıldığını belirten Varank, "Makine sektörümüz de 2017'ye oranla, ihracatını yüzde 15,5 artırarak 17.1 milyar dolarlık ihracat rekoruna imza attı. 2001 yılında, Türk makine sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 27’ydi. Bugün bu oran hamdolsun yüzde 64 seviyelerine ulaşmış durumda. Yine makine üreticisi firmalarımız dünyanın dört bir yanına, 200 ülkeye makine satar hale geldi. Avrupa'nın en büyük 6. makine üreticisiyiz." diye konuştu. 

"Türkiye'nin Yeni Başarı Hikayesini Teknoloji ile Büyüyen Sanayi Sektörü Yazacak"

Türkiye'nin yeni başarı hikayesini teknolojiyle büyüyen sanayi sektörünün yazacağını vurgulayan Bakan Varank bakanlık olarak, ilgili ve bağlı kuruluşlarla birlikte sektörün yanında yer alacaklarını ifade etti. Varank, tüm kaynak ve imkanların, teşvik stratejilerinin sanayi sektörüne sıçrama yaptırmak için planlandığını belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte sanayiye sağlanan desteklerin büyük ölçüde bakanlığın bünyesinde toplandığını anlatan Varank, "Böylece, firmalarımızın ihtiyaç duyduğu destekleri tek elden, daha verimli ve organize bir şekilde vereceğiz. Tabi sadece destekler değil, özel endüstri bölgeleri gibi sanayicinin iş ve işlemlerinin tamamını Bakanlığımıza gelip, tek bir kapıdan, hızlıca halledebileceği yenilikçi adımları da hayata geçirmeye devam ediyoruz." dedi.

"473 Yatırım Teşvik Belgesi, 20 Milyar Liralık Yatırım, 32 Bin Kişilik İstihdam" 

Bakan Varank, makine sektörüne verilen desteklere değinerek, sağlanan desteklerin en önemli enstrümanlarından birini, tüm sektörlere sağlanan teşvik sisteminin oluşturduğunu ifade ederek, son 4 yılda makine imalatı sektörü için sağlanan bin 473 yatırım teşvik belgesiyle yaklaşık 20 milyar lira tutarında yatırım ve bu yatırıma bağlı olarak 32 bin kişilik istihdamın sağlandığını belirtti.

Makine İmalatına Büyük Teşvik

KOSGEB aracılığıyla makine imalatına büyük teşvikler sunulduğuna dikkati çeken Bakan Varank, "KOSGEB bu destek programları kapsamında, son 3 yılda makine imalatı alanında faaliyet gösteren 7 bin 154 işletmemize yaklaşık 200 milyon lira destek sağladı. Makine teçhizat kredi finansman destekleri kapsamında, bin 232 işletmeye yaklaşık 100 milyon lira destek verdik ve 485 milyon lira kredi hacmi oluşturduk. Ayrıca, TÜBİTAK, TEYDEP kapsamında geçen yıl makine sektörümüzle ilgili 289 projeye, 193 milyon lira destek verdik." diye konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi ile Uçtan Uça Yerlileştirme

Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını temin edecek, yapay zeka gibi kritik teknolojilerde atılım sağlayacak politikaların, milli teknoloji hamlesi olarak benimsendiğine dikkati çeken Varank, "Milli teknoloji hamlemiz, ülkemizin dünyadaki hızlı dönüşüm sürecine vereceği stratejik yanıtın ta kendisidir. Bu yaklaşım çerçevesinde, savunma sanayi alanında elde ettiğimiz örnek başarıları, başta makine sektörü olmak üzere, diğer sektörlere de yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz." dedi.

Varank, bakanlık olarak bir süredir uçtan uca yerlileştirme programının üzerinde çalıştıklarını hatırlatarak, "Bu programla Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten ülkeler ligine taşıyacağız. Milli teknoloji hamlesinin temellerinden birini oluşturacak yeni destek programının nihai hedefi, dünyanın geçirdiği teknolojik dönüşüm sürecinde Türk sanayisini öncü konuma getirmektir" diye konuştu.

Yerlileştirme Programında Öncelik Makine Sektöründe

Sanayide dijitalleşmenin yaygınlaşması ile birlikte, makine sektörünün rolünün de gittikçe önem kazandığının altını çizen Varank, "İşte bu nedenle, yeni destek programımızda önceliği makine sektörümüze vereceğimizi buradan ifade etmek istiyorum. Makine sektöründe hedeflediğimiz kapasite gelişimi, cari açığı azaltmanın da ötesinde, teknolojik bilgi sermayesi açısından dışa bağımlılığımızı en aza indirecek, diğer sektörlerimize de önemli faydalar sunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor