Genç Girişimci Devlet Desteği İle Güneş Enerjisi Tesisi Kurdu!

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaşayan Eyyüp Kan isimli girişimci, devletten aldığı yüzde 65 hibe desteğiyle kurduğu güneş enerjisi tesisinde yıllık ortalama 3,6 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Detaylar haberimizde..

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaşayan Eyyüp Kan isimli girişimci, devletten aldığı yüzde 65 hibe desteğiyle kurduğu güneş enerjisi tesisinde yıllık ortalama 3,6 milyon kilovatsaat enerji üretecek.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Eyyüp Kan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) sunduğu yüzde 65 hibe desteğinden faydalanarak, kullanılmayan tarlasına 4 milyon lira kaynakla güneş enerjisi tesisi kurdu. 4 aydır faaliyet yürütülen tesiste yıllık ortalama 3 milyon 600 bin kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirilecek.

Devlet Bütün İmkanlarını Girişimciler İçin Sunuyor

AA muhabirine yaptığı açıklamada genç girişimci Eyyüp Kan, böyle bir projeyi yıllar önce hayata geçirmek istediğini ancak finans sıkıntısı nedeniyle geçiremediğini belirtti. TKDK'ye sunduğu projesinin kabul edilmesiyle yüzde 65 hibe desteği aldığını anlatan Kan, 4 milyon liralık yatırımı bu destekle uyguladığını kaydetti. 4 aydır üretim yaptıklarını bildiren Kan, diğer yatırımcılara da TKDK'nin sunduğu projelerden faydalanmalarını tavsiye etti.

"Devlet bütün bu iş imkanlarını girişimciler için sunuyor. İnşallah bundan sonra Diyarbakır'da çok sayıda güneş tarlası göreceğiz." diyen Kan, hedeflerinin, tesisin kapasitesini artırmak olduğunu ifade etti.

TKDK İl Koordinatörü Üreticileri Bölgede Enerji Yatırımı Yapmaya Davet Ediyor

TKDK İl Koordinatörü Hikmet Güneş de tarım üretimine elverişli olmayan taşlık arazilerde güneş tarlası kurulmasına izin verildiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığınca 2019 yılında yeni çağrıyla Türkiye'de 42 il için 1,5 milyar lira kaynak ayrıldığını, bu iller arasında Diyarbakır'ın da bulunduğunu dile getiren Güneş, üreticileri bu kaynaktan yararlanarak, bölgede enerji yatırımı yapmaya davet etti.

Güneş, "Silvan ilçesinde 4 yenilenebilir enerji projesi var. Kapasiteleri 500'er kilovat. Bu projelerden ikisini destekledik. Desteklediğimiz projelerin yatırım tutarları 4 milyon lira, sağladığımız hibe ise 2 milyon lira. Verdiğimiz destekle farkındalık oluşturduk. Önümüzdeki çağrı döneminde de bu yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Güneşten enerji elde etmeyi yaygınlaştıracağız ve yenilenebilir enerji projelerinin Diyarbakır'da yaygınlaşmasını sağlayacağız." diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Güneş Enerjisi Açısından Oldukça Zengin 

Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Bilal Gümüş ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneş enerjisi açısından oldukça zengin olduğunu belirterek, bu sebeple son dönemde devletin teşvikiyle kurulan tesis sayısında artış sağlandığını söyledi. Güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren tesis sayısındaki artışın, Türkiye'nin elektrik enerjisi hanesine de önemli katkı sağladığına değinen Gümüş, bu sayede ilerleyen süreçte ithalatın da azalacağını aktardı.

"Türkiye'de güneş enerjisi santrallerinin kurulumu son yıllarda oldukça hızlı şekilde artmaya başladı." diyen Gümüş, 2018 yılı sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam enerji üretiminin yüzde 6'sının güneş enerjisi santrallerinden sağlandığını dile getirdi

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor