Çığır Açan Teknolojiler Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Tartışıldı

Bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Ziraat Teknoloji’nin sponsorluğunda gerçekleşen “Çığır Açan Teknolojiler” oturumunda farklı alanlarda insanların hayatlarını değiştirecek teknolojik gelişmelerden örnekler verildi. Detaylar haberimizde..

Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Ziraat Teknoloji’nin sponsorluğunda gerçekleşen “Çığır Açan Teknolojiler” oturumunda farklı alanlarda insanların hayatlarını değiştirecek teknolojik gelişmelerden örnekler verildi.

Moderatörlüğünü Google Türkiye Ülke Direktör Vekili Mehmet Keteloğlu’nun yaptığı panele Atelerix Kurucu Ortağı Che Connon, Cobalt Speech Kurucusu Jeff Adams, MIT Medya Sanatları ve Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Canan Dağdeviren, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Slatecube CEO’su Chris Kwekowe ve Sabancı DX CEO’su Burak Aydın katıldı.

Connon: Hücreden Doku Üretiyoruz

Panelde ilk konuşmayı yapan Atelerix Kurucu Ortağı Che Connon, doku mühendisliği alanında çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Hücrelerden yeni doku ve organlar ürettiklerini anlatan Connon, “Şu an için birçok çalışmamız test aşamasında ama 20 yıl sonra birçok fonksiyonel doku ve organları üretebilir hale geleceğiz” dedi.

Adams: Teknoloji ile İletişimi Geliştiriyoruz

Cobalt Speech Kurucusu Jeff Adams ise; “Son 5-10 yılda dil ve konuşma tanıma teknolojilerinde büyük gelişmeler oldu. Biz şirketimiz Cobalt’ta konuşma arayüzü geliştirme konusunda şirketlere destek veriyoruz. Örneğin yeni bir makineyi kullanmada zorlanan işçiler için sesli kullanım kılavuzu geliştiriyoruz. Böylece işçilerin eğitiminde zaman ve maliyet tasarrufu oluyor” dedi. Adams, gelecekte birçok dilde yapacakları çalışmalarla insanların tüm dillere erişeceğini savundu.

Dağdeviren: Pilsiz Kalp Pili Ürettik

MIT Medya Sanatları ve Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Canan Dağdeviren ise teknolojik biomedikal aletler ürettiklerini belirtti. “Vücuda uyumlu, esnek aletler geliştiriyoruz. Bunun için farklı disiplinleri birleştirip bulunmamış, denenmemiş aletler yapıyoruz” şeklinde konuşan Dağdeviren; “Kalp yetmezliği olanların kullandığı kalp pili yerine kalbin veya akciğerin üzerine yapıştırılabilen, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir cihaz yaptık. Böylece pile gerek kalmayan kalp pili üretmiş olduk” örneğini verdi.

Bayraktar: Çok Yakında Uçan Arabaları Konuşacağız

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise, savunma sektörünün kendi içine kapalı, büyük oyuncuların olduğu, ayrıca teknolojinin zor uygulandığı bir alan olduğunun altını çizdi. Bayraktar; “Aile girişimi olarak başladık. Şu an insansız hava aracı konusunda dünyada sayılı şirketlerden biri olduk. Uçak teknolojisinin çok gelişmiş olduğu Ukrayna’ya insansız uçak satmayı başardık” diyerek “Bu sayede Türkiye’nin insansız hava aracı üretebilen dünyadaki 6 ülkeden biri olduk” şeklinde konuştu. Bayraktar, dünyanın yakın gelecekte uçan arabaları konuşmaya başlayacağını ifade etti.

Kwekowe: Yapay Zeka ile Doğru Adayı Buluyoruz

Slatecube CEO’su Chris Kwekowe ise, şirketlerin doğru insanları almak için çok zaman ve çaba harcadıklarını, Slatecube’un yapay zekayı kullanarak şirketler için en doğru adayın seçilmesine yardımcı olduğunu söyledi. Kwekowe; “Bu sayede şirketler hem doğru yeteneği bünyelerine katıyor hem de doğru adayı bulmak için harcanan bütçe, zaman ve emekten tasarruf ediliyor” dedi.

Aydın: 3 Sene İçinde Dokunduğumuz Herşeyin Arkasında Yapay Zeka Olacak

Sabancı Dx CEO’su Burak Aydın ise, yeni bir dijital rönesans yaşadığımızı söyledi. Türkiye’nin GSM ve bankacılık gibi sektörlerde dijitalleşmeyi yakaladığını ama örneğin bir tarım ülkesi olmasına rağmen tarım alanında teknolojiyi kullanmada geride kaldığını vurguladı. 

uludagekonomizirvesi'in profil resmi

Uludağ Ekonomi Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.uludagekonomizirvesi.org web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor