Okul- Sanayi İşbirliği İstanbul Projesi İle Okullar Değişiyor!

Okul- Sanayi İşbirliği İstanbul Projesi İle Okullar Değişiyor! İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hayata geçirilen Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Projesi, meslek liseleri ile sanayiyi dahada yaklaştırıyor. Detaylar haberimizde..

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hayata geçirilen Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Projesi, meslek liseleri ile sanayiyi dahada yaklaştırıyor.

İstanbul Ticaret Odası hayata geçirdiği Okul- Sanayi İşbirliği İstanbul Projesi kapsamında başlattığı hamilik projesi ile hem sanayiye nitelikli teknik eleman hem üniversitelere sağlam temelleri olan mühendis adayları yetiştiriyor. İTO’nun, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik eğitim almış gençlerin yetişmesi için 2015’te başlattığı hamilik projesinin ilki Büyükçekmece’deki Rosvita-Timur İmrağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Hamilik projesi ile okulun hem atölyeleri hem öğrencileri değişti.

Peki nasıl mı?

Okul- Sanayi İşbirliği İstanbul Projesi’nin ilk uygulandığı okul olan Büyükçekmece Rosvita-Timur İmrağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 32 derslik, 4 BT sınıfı, 3 fen laboratuvarı, 2 atölye bulunuyor. Okulda Elektrik-elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Makine Teknolojisi, Bilişim Teknolojileri alanları yer alıyor. Öğrencilerin becerilerini geliştirmek için Ar-Ge laboratuvarı kurulan okulda, kızların en çok tercih ettiği alan makine bölümü. İTO’nun hamilik projesi kapsamında okula iki farklı CNC makinesi alındı ve otomasyon laboratuvarı kuruldu. Hidrolik pnomatik cihazların bulunduğu atölyelerde ders gören öğrenciler, bilgisayarda modelleme ve otomatik kumanda sistemleri eğitimleriyle robot sistemlerinin kurulum ve kontrolünü de yapabiliyor.

Okulda iki yıldır ‘Harezmi Eğitim Modeli’ uygulanıyor. Bu model, diğer okulların da ilgisini çekiyor. Diğer şehirlerden öğretmenler, sık sık bu okulu ziyaret ederek Harezmi modeli için hazırlanmış özel sınıfı inceleyip, uygulamayı yerinde görüyor.

Okul öğrencilerinin endüstri 4.0 alanındaki yarışmalarda birincilik ve beşincilik dereceleri bulunuyor. Geçen yıl akıllı şehir çözümleri konusunda düzenlenen etkinliklerde öğrenciler başarılı oldu. Okulda ayrıca, faydalı model ve isim patenti okula ait TOYBOT adlı robotik kodlama kompakt eğitim kiti tasarlandı. Bu sistemde, Amerikan muadillerine göre daha fazla uygulama ve daha açık yazılım kullanıldı. Yarışmalara kendi tasarladıkları robotlarıyla katılan öğrenciler, ayrıca bu robotlarına beyin dalgalarıyla hareket ettirme imkanı sağlayan sistemleri de entegre ettiler. Okul, 30 Ocak’ta Zorlu Center’da düzenlenecek etkinlikte robotlarını da sahneye çıkaracak.

Hamilik projesi başlamadan önce fakültelere hiç öğrenci gönderemeyen okulun bu yıl elektrik-elektronik, mekatronik ve yazılım mühendisliklerinde üniversite öğrenimini sürdüren mezunları var. 

Orta Öğretim Algısı Değişiyor

Projenin emektar hamisi İTO Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Büyükdede, proje ile okuldaki çocuklara dokunabilmeyi başarabildikleirni söylüyor ve şunları ekliyor; “Sadece atölyelerine makine almakla yetinmedik. Onların yeteneklerini ortaya çıkarmaları için ufuklarını açtık. Böylece bir şeyi ispat ettik. Çocukların özgüvenleri de arttı. Artık çocukların kalite farkını, farkındalık olarak ortaya koymak istiyoruz”.

Büyükçekmece’deki Rosvita-Timur İmrağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Cemal Şahin ise proje ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları söylüyor; “Hami projesiyle okuldaki değişim her yere yansıdı. Hamimiz Mustafa Büyükdede, öğrencilere dokundu, ‘yürüyün aslanlarım’ dedi. Bu teşvik onların enerjilerini mesleğe yöneltmelerini kolaylaştırdı. Atölyelerin donatılması, öğrencilerin şevkini daha da arttırdı. Velileri de okula daha da yakınlaştırdı. Daha önce veliler çocuğumuz ya üniversiteye gidemezse diye endişeleniyordu. Halbuki meslek öğrenmek can simidi. Burada çocukların geleceğe nasıl hazırlandığını görenlerin, orta öğretime bakışı da değişmeye başladı”.

Eğitim Sistemine Örnek Oldu

Sanayiye, üretime iyi eğitim almış nitelikli teknik elemanların lazım olduğunu söyleyen hami Mustafa Büyükdede, “Genç yaşta mesleki eğitim alıp üretime dahil olmaları lazım. Üniversiteye devam etmek isteyenler için de mühendisliğin temelini kazanmış olmalılar. Burası da bunun için uygun bir okul. Çoğu sanayide meslek lisesi, teknik öğretmen okulu mezunlarını görüyoruz. Ben de öyleyim. Bunun yararını gördüğüm için ben de okullara öğrencilere, öğretmenlere dokunuyorum. Bu okullardan mezun olanlar yarın sanayide usta olacaklar. Bu çocuklar çok güzel örnek. Milli Eğitim Bakanlığı için de örnek olduğunu düşünüyoruz. Hatta Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) da buna göre yenilenmesi gerektiği kanaatindeyim.”

İTO Haber kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor