Girişimcilik Açısından Avrupa ve Amerika Arasındaki 10 Fark!

Değerli okurlarımız, bu makalemizde Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş'ın kaleme aldığı, girişimcilik ekosistemi açısından Amerika ve Avrupa kıtasını incelediği makalesini sizlerle paylaşıyoruz. İşte girişimciler açısından Avrupa ve Amerika arasındaki 10 fark! Detaylar Haberimizde

Değerli okurlarımız bu makalemizde, Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş'ın girişimciler için kaleme aldığı, girişimcilik ekosistemi açısından Amerika ve Avrupa kıtasını incelediği makalesini sizlerle paylaşıyoruz.

Aynı girişimci aynı iş fikri ve aynı iş modeli ile Avrupa’da startup’ını kurarsa ne olur?

ABD’de kurarsa ne olur?

Temel bilgi olarak şunu unutmayalım: ABD’nin nüfusu 325 Milyon, Avrupa Birliği’nin nüfusu 500 Milyon, Avrupa Kıtasının ( pan-Europe) nüfusu 750 milyon.

Tecrübe ve gözlemlerime dayanarak Avrupa ve ABD arasındaki farkları sizler için sıralamak istedim:

  • Startupların şirket değerlemeleri, ABD’ye göre çok daha düşük. Yani, aynı girişimci aynı ekiple Avrupa’da daha düşük bir şirket değerlemesine sahip oluyor.
  • Avrupa’da personeli işten çıkarmak, aynen Türkiye’de olduğu gibi, pek te kolay değil. Hem tazminat ödemeniz hem de personelin iş mahkemesinde açacağı dava sonucu ödeyeceğiniz bir sürü gider kapısı var. ABD’de böyle bir şey yok.
  • ABD, kendi içinde startup’lar için bir exit kapısı geliştirebilmiş durumda (Silikon Vadisi). Avrupa’da böyle bir exit kapısı hala gelişmiş değil.
  • ABD’de ortaya çıkan Unicorn sayısı, Avrupa’dan daha fazla.
  • Melek yatırımcıların 2017 yılı içinde ABD’de yaptıkları yatırım 26 milyar dolar, Avrupa’da yaptıkları yatırım 9.7 milyar EUR.
  • ABD’de 320 bin melek yatırımcı, Avrupa’da 340 bin melek yatırımcı var.
  • ABD’de startup ekosistemi genel olarak San Francisco ve New York’ta faaliyet gösterirken, Avrupa’da her ülke kendi startup ekosistemini geliştirebilmiş durumda.
  • Avrupa’daki startup’ların ana sorunu scale-up aşamasında gerekli büyümeyi gerçekleştirememeleri.
  • Avrupa’da startup ve inovasyon ekosistemine sağlanan kamu teşvikleri, ABD’da sağlanandan çok çok fazla.
  • Terminoloji; ABD’de melek yatırımcı ‘Angel Investor’, Avrupa’da ise ‘Business Angel’ olarak yerleşmiş durumda. ‘Angel Investor’ melek yatırmcı, ‘Business Angel’ ise iş meleği demek. Melek Yatırımcı sadece finansal yatırımlara işaret ederken, iş meleği tanımlaması mentorluk gibi finansal olmayan soyut yatırım enstrümanlarını da kapsıyor.

Daha önce İngiltere'de yatırım fonu yöneticiliği de yapmış olan ABD'nin eski Avrupa Birliği Büyükelçii Anthony Gardner'ın 3 dakikalık şu videosu da konuyu güzel özetliyor:

Peki, Türkiye bu resmin neresinde yer alıyor?

Yukarıdaki farkların üzerinden tek tek geçersek, genellikle Avrupa genelinde gördüğümüz resim Türkiye’de de mevcut. Ancak, Türkiye’nin şöyle bir avantajı var: Hem Crowdfunding hem de melek yatırımcılık konusunun hukuki altyapısına sahip iki ülkeden biri. Bu da Türkiye’de yaklaşık 500 civarında akredite melek yatırımcı ve 2017 yılında toplam 512 milyon EUR tutarındaki startup yatırım pazarını ortaya çıkardı – ki Avrupa’nın beşinci büyük pazarı.

OECD istatistiklerine göre her 100 girişimciden sadece 1’I melek yatırımcılardan yatırım alabiliyor. Yatırım alan her on girişimciden sadece biri başarı öyküsü ortaya çıkarabiliyor. İşte bu başarı öykülerinin genelde ABD’de ortaya çıkmasında sanırım yukarıda sıraladığım farkların da önemi var.

Baybars Altuntaş / Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı / www.wbaf2019.istanbul

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor