KOBİ'ler İçin Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Geldi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası tarifesini belirledi. Hazine ve Maliye Bakanlığının konuya ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar..

Ülkemiz ne yazık ki; 2018 verilerine göre borç tahsilatının en zor yapıldığı 14. ülke. Bunun yanında 2015 verilerini hatırlarsak iş yapmanın ve tahsilatın en zor olduğu 10 ülkeden birisi yine biziz. Hal böyle olunca 11 Haziran 2018'da dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ alacaklarına yönelik Devlet Koruması Modeli'ni içeren bir çalışma üzerinde olduklarını açıklamıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ'lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası tarifesini belirledi. Hazine ve Maliye Bakanlığının konuya ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ülkemizde iş dünyasında son dönemde en çok yaşanan problemlerin başıda alacak tahsilatı geliyor. Sağlıklı firmalar, alacak tahsilatında problem yaşayınca (mali bünyesi bozulan şirketler nedeniyle) sıkıntıya giriyor ve ticaretteki problemler zincirleme gelişiyor. Alacak sigortası tam da bu noktada devreye giriyor ve zincirleme etkiyi kırmayı amaçlıyor. 

İflasların %20’sinn Nedeni Müşterilerin Faturalarını Ödememesi

Zira küçük ve orta ölçekli işletmelerdeki iflasların yüzde 20’si müşterilerin aldıkları hizmete karşılık kesilen faturaları ödememesi nedeniyle gerçekleşiyor. Türkiye’de ödeme vadeleri ortalama 120 gün. Alacak sigortası vade yapısını öngörmeyi de sağlıyor. Alacak sigortası yaptıran firmalar ayrıca kendi ticari portföy analizini daha kolay yapabilecek.

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Alacak sigortası, KOBİ olarak tanımlanan işletmelerden, başvuru tarihinden itibaren en az iki yıl önce kurulan ve Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlayanlara sunulacak.

Prim hesabında, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin son mali yılda vadeli satışlardan elde ettiği cirosu esas alınacak. Net prim ve azami teminat tutarı, vadeli satışlardan elde edilen ciro esas alınmak suretiyle, belirlenen oranlar kullanılarak hesaplanacak.

Tarife ve talimata göre belirlenen prim tutarı sigorta şirketi tarafından tahsil edilecek. Prim tutarının tamamının peşin olarak ödenmesi durumunda tarife fiyatı üzerinden yüzde 10 indirim uygulanacak.

Prim tutarı, en az yüzde 25'i peşin ve geri kalanı en fazla üç taksit olacak şekilde ödenmesi koşuluyla, kredi kartı ve benzeri başka düzenli ödeme yöntemleriyle taksitlendirilebilecek.

Ticari Alacak sigortası kapsamında teminat verilecek alıcılara ilişkin risk değerlendirmesinde kullanılacak kriterler Merkez tarafından belirlenecek.

Risk değerlendirmesi sonucunda, bu alıcılardan her birine "1 (en düşük riskli)" ile "6 (en yüksek riskli)" arasında skor verilecek. Skoru 6 olan alıcılara alacak sigortası kapsamında kredi limiti sağlanmayacak.

Skoru 1 ile 5 arasında olan her bir alıcıya, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin vadeli satışlardan elde edilen cirosuna göre belirtilen azami tutarları geçmemek üzere kredi limiti sağlanacak.

Teminat Oranı ve Muafiyet

Alacak sigortası kapsamında kredi limiti sağlanan alıcılar için uygulanan teminat oranları poliçede belirtilecek. Teminat oranları ilgili alıcının skoruna göre, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında belirlenecek.

Sigorta dönemi içinde meydana gelen zararlar, zararın 2 bin 500 liranın altında kalması durumunda sigortalı tarafından, 2 bin 500 lirayı aşması durumunda ise belirtilen teminat oranları kapsamında Merkez tarafından ödenecek.

Komisyon ve Diğer Giderler

Sistem kapsamında düzenlenen sigorta sözleşmeleri için vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan prim tutarı üzerinden uygulanacak komisyon oranı yüzde 12 olacak. Söz konusu prim tutarının asgari yüzde 9'u ilgili sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın sigorta aracısına ödenecek.

Ticari Alacak Sigortası ve Çalışma Esasları

Söz konusu sistemin işletilmesi için görevlendirilen Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi'nin çalışma usul ve esasları da belirlendi. Sisteme katılan sigorta şirketleri ile aracıların uyması gereken esaslar söz konusu protokolle belirlenecek. Sistem kapsamında yalnızca yurt içi satışlardan doğan ticari alacaklara teminat sağlanacak. Sistemin yönetimine ve işleyişine ilişkin bütün iş ve işlemler Merkez tarafından yürütülecek.

Bakan Albayrak: Tüm KOBİ'lerimize Hayırlı Olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu açıklamayı yaptı:

"KOBİ’lerimizin alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası’nı devreye alıyoruz. 1 Ocak’ta başlayacak bu sistem, tüm KOBİ’lerimize hayırlı uğurlu olsun."

Sizler için derlediğimiz haberimizi KOBİ'lerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor