2018 Yılının Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerin Buldu!

2018 yılının Verimlilik Proje Ödülleri sahiplerin buldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2018 Verimlilik Proje Ödülleri törenine katıldı. Detaylar haberimizde..

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2018 Verimlilik Proje Ödülleri törenine katıldı.  Törende konuşan Bakan Varak, “Amacımız verimlilik anlayışını toplumumuzun her kesiminde yaygınlaştırarak, adeta yeni bir verimlilik hareketi başlatmaktır.” dedi.

Törende, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim Çetin, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca da yer aldı.

KOSGEB Başkanlık Binası’nda gerçekleştirilen törende konuşan Varank, verimliliği toplumun geneline yaymak için farkındalığı artırma faaliyetlerini çok önemsediklerini söyledi. Varank, verimlilik bilincinin genç nesillere aktarılmasını sağlamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği halinde okullarda verimlilik konulu yarışmalar düzenlediklerini ifade ederek, “Gençlerimizin verimlilik konusuna gösterdikleri ilgi ve yarışmalarda ortaya çıkardıkları projeler, geleceğimiz için oldukça ümit verici.” dedi.

"Uygulanabilir ve Özgün Fikirler Üreten Tüm Gençlerimizin Yanındayız"

Konuşmasında gençlere seslenen Varank, “Bilgi çağı olarak adlandırılan bu dönemde, bir yandan bilgi teknolojilerini çok iyi kullanmalı, diğer yandan da bu teknolojileri nasıl geliştirebilirim sorusuna cevap aramalısınız. Çünkü günümüzde yenilikçi olmak, üretkenliği artıran verimli ve orijinal fikirlerin hayata geçmesiyle mümkün. Uygulanabilir ve özgün fikirler üreten tüm gençlerimizin yanındayız.” diye konuştu.

Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim hedefinde önemli gelişmelere şahit olduklarını kaydeden Varank, “Savunma sanayimiz, artık milli imkânlarla ürettiğimiz araç ve gereçlerle her geçen gün daha da güçlü hale geliyor. Savunma sektöründe kazandığınız bir yetkinlik, ilgili alt sektörlere de ciddi geri besleme sağlıyor. Aynı şekilde havacılık, uzay, yenilenebilir enerji gibi birçok alanda da yurt içi sanayimiz ciddi kazanımlar elde etti. Tüm gurur verici gelişmelerde, yüksek verimlilikle çalışan başarılı firmalarımızın izi var. Amacımız, verimliliği ekonominin genelinde yaygınlaştırıp, daha fazla başarı örneğini ülkemize kazandırmaktır.” dedi.

"Amacımız; Adeta Yeni Bir Verimlilik Hareketi Başlatmaktır"

Verimliliğin uluslararası rekabetin doğrudan belirleyicisi olduğunu belirten Bakan Varank sözlerini şöyle sürdürdü; “Sürdürebilir kalkınma, yüksek verimlilikle mümkün hale geliyor. Verimlilik kavramı, aslında israfın önlenmesi olarak bizim kadim geleneğimizde çok önemli bir yere sahip. İnancımızın temelinde israftan kaçınmak var. İşte hayatımızda bu kadar önemli yeri olan verimlilik, 80 milyon vatandaşımızın ortak paydasıdır. Bu yüzden amacımız verimlilik anlayışını toplumumuzun her kesiminde yaygınlaştırarak, adeta yeni bir verimlilik hareketi başlatmaktır.”

"Dijital Dönüşümü İçeren Bir Verimlilik Anlayışına İhtiyacımız Var"

Hala geleneksel üretim yöntemlerini kullanan üreticilerin var olduğunu hatırlatan Varank, “Bu yaklaşımda rekabet algısı ucuz iş gücünden geçiyor. Ancak küresel rekabette ayakta kalmak için, dijital dönüşümü içeren bir verimlilik anlayışına ihtiyacımız var. İş yapma tarzımızı, küresel eğilimleri göz önünde bulundurarak yeniden gözden geçirmeliyiz. İşin özü, eski köye yeni adetler getirmeliyiz. Verimliliği artırmak için insan kaynağımızı, bilgiyi kullanma ve üretme kapasitemizi, nitelik ve niceliği birbirlerine çarpan etkisi yapacak biçimde kullanmalıyız.” dedi.

"Makro Düzeydeki Başarılar, Mikro Seviyedeki Verimlilikle Doğru Orantılı"

Makro düzeydeki başarıların, mikro seviyedeki verimlilikle doğru orantılı olduğunu dile getiren Bakan Varank, “Dolayısıyla; üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, kurumsallaşma, iş gücü niteliği, ürün tasarımı, markalaşma ve tanıtım gibi konularda firma kabiliyetlerinin artırılmasını hedefliyoruz. İyileştirme sağlanması gereken bir diğer alan, sanayide kullanılan yüksek enerji yoğunluğu. Rekabet ettiğimiz ülkelere kıyasla, maalesef sanayide daha fazla enerji harcıyoruz. Aynı katma değere sahip üretim için OECD ülkelerinin bir buçuk katı, Almanya ve Japonya’nın ise iki katı daha fazla enerji kullanmak zorundayız. Bunu düşürmek için, enerji verimliliği alanında iyileştirmeler yapmak gerekiyor.” diye konuştu.

"Türkiye Bölgesel Sektörel Verimlilik Gelişimi Haritasını Oluşturduk"

Varank, enerji verimliliği konusunda yürütülen bir programdan bahsederek, şunları söyledi:

"Ülkemizde, sanayide harcanan elektriğin yüzde 70’inden fazlası, düşük verimli elektrikli motorlar tarafından tüketiliyor. Bu elektrik motorlarını, daha yüksek verimli olanlarla değiştirmeyi hedefliyoruz. İlgili uzmanlarımız, bu elektrik motorlarının özellikleri, böyle bir değişimin maliyeti, bunun ekonomiye sağlayacağı katkı ve sürecin nasıl yönetilmesi gerektiğiyle ilgili çalışmalara devam ediyorlar.

Verimlilik alanındaki tüm çalışmaları, ‘Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı’ kapsamında sürdürüyoruz. Öncelikli olarak imalat sanayinde verimlilik düzeylerini artırmaya odaklandık. Yalnızca iş gücü ve sermayenin verimlilik düzeyinin artırılmasına değil; doğal kaynaklar ve ham maddenin de daha verimli bir biçimde kullanılmasına yoğunlaştık. Bu kapsamda, verimlilik alanındaki sorunların sektör ve bölge özelinde farklılaşma düzeylerini belirleyen Türkiye bölgesel sektörel verimlilik gelişimi haritasını oluşturduk. Ölçek, sektör ve bölge düzeyinde analizler yapmaya başladık. Verimlilik alanındaki bu çalışmalarımız artan ivme ve yeni projelerle devam edecek."

Bakan Varank’ın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Ödül töreni kazanlara ödüllerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

İşte 2018 Yılının Verimlilik Proje Ödülleri
Kategori  Ödül Kazanan İşletmeler (Birinci)
KOBİ Polin Su Parkları ve Havuz Sistemleri AŞ
Büyük İşletme Ar-Ge Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ
Büyük İşletme Sürdürülebilir Üretim KORTEKS Mensucat Sanayi ve Ticaret AŞ
Büyük İşletme Süreç İyileştirme Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk AŞ
Kamu 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü
Verimlilik Temalı Yarışmalar
Kısa Film Yarışması Birinci: "Verimlilik" adlı filmiyle Eyüp Sultan Belediyesi Simurg Akşemsettin Bilgi Evi 6’ncı sınıf öğrencisi Bilal Özkan
Fikir Yarışması Ortaokul: Birinci: "Engelsiz Raflar" projesiyle Döğer İmam Hatip Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencisi Ekrem Kökal
Fikir Yarışması Lise: Birinci: "Salon Takım Müsabakalarında İşitme Engelliler İçin Android Tabanlı Uygulama" projesiyle Amasya Macit Zeren Fen Lisesi 11’nci sınıf öğrencisi Berkay Kunt 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor