Marka Konferansı 2018'de Ünlü İsimlerden Çarpıcı Paylaşımlar

Lider konferans kuruluşu Yürekli'nin Yapı Kredi World ana sponsorluğunda bu yıl 19'uncusu gerçekleştirdiği MARKA 2018 Konferansı ile "2019'un Yol Haritası" çizildi. Detaylar haberimizde..

Lider konferans kuruluşu Yürekli'nin Yapı Kredi World ana sponsorluğunda bu yıl 19'uncusu gerçekleştirdiği MARKA 2018 Konferansı ile "2019'un Yol Haritası" çizildi.

2000'e yakın iş liderinin katıldığı MARKA 2018 Konferansı'nda iki gün boyunca hayatın her alanından ilham verici örneklerle dolu, 15 dakikayı aşmayan oturumlar gerçekleştirildi.

İşte gerçekleşen o oturumlardan bazı çarpıcı kesitler;

Ayşegül Yürekli Şengör: "Zorlayıcı Koşullar Demek, 'Fırsat' Demektir"

MARKA 2018'in gündemini “Önümüzdeki iki gün 2019’un yol haritasını çizeceğiz” ifadesiyle aktaran Ayşegül Yürekli Şengör, “Dünya ve Türkiye zorlayıcı bir dönemde, önümüzdeki yıl yine zorlayıcı koşullar bizi bekliyor. Ama MARKA Konferansı’nda çok iyi biliyoruz ki zorlayıcı koşullar demek ‘fırsat’ demektir, yeni çıkış yolları demektir. MARKA Konferansı olarak bir derdimiz var. Bizim en büyük derdimiz ‘iyi iş’ yapmak. İyi işe, yüksek kaliteye, potansiyeli yükseltmeye imrendirmek, özendirmek. O yüzden MARKA 2018’de iş fikirleri, marka örnekleri, teknolojik yenilikler kadar spor, müzik var... Sanat var... Mizah var... Edebiyat var... Hayatı tümüyle kucaklayan bu anlayış uçsuz bucaksız bir bakış açısı için besin kaynağı. Sorunlara çözüm üretmede en değerli yakıtın bu geniş bakış açısından kazanılan ipuçları olduğuna inanıyorum” dedi.

Uğur Gürses: "Türkiye'nin Yeni Bir Hikayeye İhtiyacı Var"

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Şirin Payzın'ın moderatörlüğünde MARKA 2018'e özel 2019 yılı için ekonomi analizini sundu. Ekonomi açısından kısa vadede bir sorun olduğunu ama artık teşhis konulduğu için uzun vadede bu krizin atlatılacağını belirten Gürses, “Krizin karamsarlığından kurtulup, umutlu olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Global ölçekte de ABD-Çin ticaret savaşı, yükselen milliyetçilik ve oluşan ortamı değerlendiren Gürses, 2008 krizinin oluşturduğu şartların sonucunu yaşadığımızı aktardı. Ortada çözümsüz bir kriz olmadığını, bu krizden çıkış olduğunun altını çizip “Türkiye'nin hala avantajları var. Türkiye yaşadığı ekonomik krizlerin ardından bir hikaye yazdı ve çıkış yolu buldu. Bu ortamda da yeni bir hikayeye ihtiyacı var ve bunu yazacaktır toplum” şeklinde konuşan Gürses, iş dünyası liderleri için de “Şirketlerin kendi değerlerine ve paydaşlarına sahip çıkması gerekiyor” dedi.

Beau Lotto: "Her Şey Algıyla Başlar"

Nörobilimci Beau Lotto, algı üstüne kurulu nörobilim araçlarını kullanarak bireylerin ve kurumların kaosun sınırlarında yaşarken nasıl başarı elde edebileceklerini anlattı. “Her şey algıyla başlar” diyerek başladığı ufuk açıcı sunumunda bağlamın her şey olduğunu ifade eden Lotto, beynimizin her zaman belirsizliği çözmeye çalıştığını çarpıcı örneklerle MARKA 2018 sahnesinde katılımcılara aktardı. 

Teknoloji Mucidi Jaron Lanier: "İlham Teknolojinin Dışından Gelmeli" 

13 yaşındayken üniversitede derslere girmeye başlayan Jaron Lanier, 2005 yılında dünyanın en önemli 100 entelektüeli arasında gösterilen isimlerden biri oldu. “Sanal Gerçeklik”i keşfederek hayatımızdan çıkmayacak bir iz bırakan Lanier, son olarak “Sosyal Medya Hesaplarınızı Hemen Silmeniz İçin 10 Sebep” kitabını yazdı ve dünya çapında bu konunun tartışılması için en güçlü öncü seslerden biri haline geldi. “Sosyal medya dünyaya zarar veriyor. Sosyal medya güzel kullanılabilir ama negatif etkileri var. Negatif yönlerinden kurtulup pozitif yönlerine yönelmeliyiz” ifadeleri ile reklam bağımlılığından bahseden Lanier, “Ben teknolojiyi kullanıyorum ama ilham teknolojinin dışından gelmeli” dedi.

Lanier: "İnsanlar Eskiyeceklerini Düşünüyorlar"

Yapay zeka ve teknolojinin gelişmesiyle insanların eskiyeceklerine dair bir endişeye kapıldıklarının altını çizen Jaron Lanier, “Endişe yaratıyoruz. İnsanlar eskiyeceklerini düşünüyorlar. İnsanlara hala ihtiyacımız var. Bir çaba bir akıl ya da veri herhangi bir şekilde uzaylılardan gelmiyor, insanlardan geliyor. Yapacağımız, bu araçlar vasıtasıyla birbirimize yardımcı olmak” dedi.

Fernando Muslera'dan Başarının Şifreleri: "Çevrene Doğru İnsanları Topla"

Galatasaray tarihinin en önemli futbolcularından Uruguaylı kaleci Fernando Muslera, oyunun şifrelerini, düştüğü yerden kalkma, iletişimin önemi ve hatalardan ders çıkarmanın nasıl mümkün olduğunu katılımcılarla paylaştı. “Sadece kalede yalnızım” diyen Muslera hayatın her alanında kendisine destek olanlardan bahsederken iş dünyasına tavsiyesi sorulunca, “Bir çok zor iş var futbol da bunlardan biri. Ne istediğimize inanmamız lazım. Futbolcu olacağım dedim, inandım ama çok çalıştım. Çevreme, doğru insanları topladım. Yeteri kadar doğru insan varsa çevrende ve güçlüysen başarıyorsun. İnanmak her şeydir” dedi.

Etik Hacker Jamie Woodruff'dan MARKA 2018 Katılımcısına Siber Şok

Avrupa'nın en etkili etik hacker'ı Jamie Woodruff, teknolojiye karşı kırılganlığımızı ve siber güvenlik alanındaki tehlikeleri anlatırken çarpıcı örnekler verdi. 25 yaşında alanının en önemli otoritesi haline gelen Woodruff, bulduğu açıklarla Facebook, Google, Twitter ve Youtube gibi sitelerin önemli güvenlik problemlerini çözmüş bir isim. 'Etik hackerlık' olarak tanımlanan işi sayesinde avcıdan bekçiye dönüşen Woodruff, siber saldırganların internette nasıl iletişim kurduklarını modelledi.

MARKA Katılımcılarından iki gönüllüyü sahneye davet eden Woodruff, birbirini tanımayan iki kişinin telefonlarına dokunmadan elinde telefonla sahnede duran kişiyi, sahnede olup telefonunu çantasında unutan kişinin telefonundan aramayı başardı. “Bunu yapmam 5 saniyemi alıyor, herkes bu kadar tehlike altında” diyen Woodruff, temassız kredi kartlarıyla ilgili de katılımcıları şoke eden bir aktivite daha yaptı: 10 gönüllüyü sahneye davet etti ve 5 dolarlık bir telefon programıyla nasıl kart bilgilerinin çalınabileceğini gösterdi. Woodruff'ın seansı tüm katılımıcların gündelik hayattaki tehlikelere bakışını değiştirdi.

Sinan Yaman: "Gelecek Vicdanlı Teknolojileri Geliştiren Gençlerin Omuzlarında"

YGA kurucusu Sinan Yaman, “Gelecek vicdanlı teknolojileri geliştiren gençlerin omuzlarında yükselecek. Bu anlamlı hayal için başlattığımız YGA Bilim Seferberliği'ne destek veren yeni hayal ortaklarımızla MARKA Konferansı’nda tanışmak geleceğe olan umudumuzu artırdı” ifadelerini kullandı.

Sani Şener: "Hibrit Zeka Hiç Yenilmiyor"

TAV'ın CEO'su Sani Şener, insan zekâsının önemine değindiği sunumda, MARKA Konferansı'nın iş dünyası üzerindeki “yenilenme” etkisinin altını çizdi. İnsan ve makine arasındaki ilişkiyi anlattığı konuşmasında örnekler vererek “Hibrit zekâ hiç yenilmiyor” dedi. 

“2020 yılındaki mesleklerin yüzde 30'u bugün daha yok” ifadeleriyle dünyadaki değişimi dile getiren Şener konuşmasında iş dünyası için şu öğüdü verdi: “Yıldızlar kayarken dilek tutmak istersiniz de tutamazsınız ya, düşünce hızı ışık hızına çok yakın olduğu içindir bu. Yıldızlar kayarken dilek tutabilirseniz eğer, tüm stratejilerinizi uygulayabilir ve geleceğin hatıralarını takır takır yazabilirsiniz.”

Yeşim Darıcı: "Değişimin Parçası Olmadım, Değişimin Kendisi Oldum"

ABD, Florida'nın ilk kadın fizik profesörü ve “Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi Direktörü” olan Yeşim Darıcı başarı hikayesini şu sözlerle anlattı; “Azimle çalışmak, tutkulu cesur dürüst olmak bana başarıyı getirecekti emindim. Lider olmak için eylem yapmadım. Yaptığım eylemlerden dolayı lider oldum. Değişimin parçası olmadım, değişimin kendisi oldum” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'la olan anısını da anlatan Darıcı: “2014 yılında benim okulum FYU'nun işbirliğiyle Miss Universe ortaklaşa yapılıyor. Bunu duyar duymaz bir şeyler yapmam lazım dedim. Ortaya çıktım, 'Bu kadınlara, kadın talebelere hakaret. Burası bilim yuvası. Burada çalışkanlığınızla iyi insanlığınızla başarılı olacaksınız diye ders öğretirken Miss Universe yapıyorlar' diye itiraz ettim. En önemli şey size güvenen dostlar. Tek başınıza savaşamazsınız. Herkesi arkama alıp ortalığı karıştırdım. Basında geniş yer bulduk. İptal edimesini istedik. İptal ettiremedik tabii ama FYU'nun ortaklığı kalmadı. Bunun karşılığı olarak rektörden kadınlar için hak aldım.” dedi.

Kadın olarak dünyanın her yerinde çeşitli engellerle karşılaştıklarını belirten Darıca “Kadın hakları insan haklarıdır” dedi ve bu engelleri nasıl aştığını anlattı.

Stephen James: "Bana Benzemek İsteyen İnsanlara Bunu Ben Sunmak İstedim"

Sakatlığı nedeniyle futboldan koparak moda sahnesine atılan ve hayatı boyunca farklı olmanın, değişiklik yaratmanın peşinden giden Stephen James; markalarla kurduğu gerçek ilişki sayesinde İngiltere'nin moda alanında sosyal medya fenomeni haline geldi. Çalışma isteğini “Bir numara olana kadar durmamak” olarak anlatan ve marka yüzü olmak yerine artık marka koleksiyonları yaratmak istediğini dile getiren Stephen James “Bana benzemek isteyen insanlara bunu direkt ben sunmak istedim” dedi.

Caroline Rush: "Telefondan Gözünüzü Ayırın Etrafı Gözlemleyin”"

İnsanların kendilerinden sonraki nesil için oluşturacakları etkiden bahseden İngiliz Moda Konseyi Başkanı Caroline Rush, “Telefondan gözünüzü ayırın etrafı gözlemleyin. Başarı hikayesi yaratmaya çalışın” dedi. 

Latin Amerika'da Türk Dizilerinin Dinmeyen Rüzgarı

Yapımcılar ve oyuncular son yıllarda yaptığı atakla Türkiye'nin en önemli markalarından biri haline gelen Türk yapımı dizilerin Latin Amerika'da dinmeyen rüzgarını Mirgün Cabas moderatörlüğünde konuştular. “Türkiye'de her 10 kişiden 9'u, dünyada da 400 milyon kişi Türk yapımı dizileri seyrediyor” diyen MADD Entertainment Genel Müdürü Ateş İnce, Türk dizilerinin yurtdışına açılma serüvenlerini anlattı. Türk dizilerini yayımlayan Arjantin kanalı TELEFE'nin başkan vekili Dario Turovelzky dizilerin bu kadar rağbet görmesinde Arjantin ve Türkler arasındaki benzerliklerin de etkili olduğunu belirtirken yeni işbirlikleri olabileceğini söyledi. 

Arik Levy: "Kendinle Yüzleşmek Zordur, Kendinle Yüzleşemezsen Dünyayla Yüzleşemezsin"

Ünlü sanatçı Arik Levy, sanat ve insan ilişkisi üzerine “Duygusal Ergonomi” başlıklı önemli bir sunum gerçekleştirdi. “Kendinle yüzleşmek zordur, kendinle yüzleşemezsen dünyayla yüzleşemezsin. İşte sanat ve tasarım bu yüzleşmeyi sana getirir” diyen Levy, konuşmasında “Toplum bir sistem inşa etmiş ve o sistem artık çalışmıyor” dedi ve geçmiş çalışmalarından örnekler vererek felsefesini anlattı.

Farrah Stor: "Sınırlar Göründüğü Kadar Zararlı Değildir"

Cosmopolitan UK'nin yayın yönetmeni Farrah Storr, sunumunda konfor alanının insan üzerindeki olumsuz etkilerine ve sınırların göründüğü kadar zararlı olmadığına dikkat çekti. “Engelleri daha fazla kullanırsanız meydan okumaya daha fazla dayanıyorsunuz. Engel karşınıza çıkınca büyük resmi görmeye başlıyorsunuz” diyen Storr,  başarı için gerekli olan 3 kısıtlamadan bahsederek şunları söyledi: “Zaman kısıtlaması birincisi. Diğeri kaynaklar. Orijinal fikirlere ulaşabilmek için büyük bütçelere ihtiyacınız yok. Üçüncüsü de küçük ekiplerle çalışmak. Bu şekilde daha yaratıcı olabilirsiniz”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor