Hello Tomorrow Türkiye, 2018 Teknoloji Girişimlerini Seçti

Hello Tomorrow’un bu yıl 5’inci kez gerçekleştirdiği “Uluslararası Deep-tech (Bilim ve Teknoloji) Yarışma”sının Türkiye ayağı olan Hello Tomorrow Türkiye Finalleri 11 Aralık Salı günü Zorlu PSM’de gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Hello Tomorrow’un bu yıl 5’inci kez gerçekleştirdiği “Uluslararası Deep-tech (Bilim ve Teknoloji) Yarışma”sının Türkiye ayağı olan Hello Tomorrow Türkiye Finalleri 11 Aralık Salı günü Zorlu PSM’de gerçekleştirildi.

İnovasyona damgasını vuran ve etkinliğe San Francisco ve Los Angeles gibi dünyanın en önemli merkezlerinden gelen inovatörlerin ilham verici konuşmalar yaptığı etkinlikte, elektrikli uçaklar, sanal gözlükler, supercomputer’lar ve epigenomi alanındaki öncü teknolojiler katılımcılarla paylaşıldı.

Tamamen elektrikli ve sıfır emisyonlu retrofitted elektrikli uçak geliştiricisi Ampaire’in kurucusu Kevin Noertker“The All-Electric, Zeo-Emissions Aircraft” başlıklı konuşmasında “Elektrikli uçaklar, havacılıktaki üçüncü devrim niteliğinde. Elektrikli uçaklara geçişle daha verimli ve daha çok uçuşla birlikte birbirine bağlı topluluklar şekillenecek” açıklamasını yaptı.

Chronomics Kurucusu ve CEO’su Dr. Tom Stubb, "AI Integrated Personalized Epigenetic Testing" başlıklı konuşmasını yaparken, doğumdan ölüme kadar birçok çevresel faktöre rağmen DNA’nın değişmediğini vurguladı. “Bu değişmeyen gerçekliğe epigenetik diyoruz. Chronomics olarak epitenetik üzerine kişiselleştirilmiş tıp çözümleri oluşturmak için yapay zeka entegre ettiğimiz bilgi takip sistemi geliştirdik” sözleriyle girişimini izah etti.

Kişisel Asistan Görevi Üstlenen Sanal Gözlükler İlk Kez İstanbul’da Sahneye Çıktı

Dünyada ilk kez İstanbul’da sahnelenen MODAR gözlükler hakkında Artırılmış Realite şirketi MODAR AI CEO’su ve Harvard İnovasyon Laboratuvarı’ndan Raymond Lo, “Süper insan zekasına ulaşmak” başlıklı konuşmasında insan beyninin zamanla daha da unutkanlığa daha meyilli olduğu bir dönemde olduğumuzu vurgulayarak, yapay zeka tabanlı kişisel asistanlar sayesinde daha kaliteli yaşamlar sürmenin mümkün kılınacağından bahsetti.

IngridCloud CEO’su Sebastian Desand ise, “Mimarları, tasarımcıları ve mühendisleri süper bilgisayarlarla birleştiren akıllı algoritmalar sayesinde 1 – 2 yıl sürecek bir işin, 1 – 2 haftalarda yapılabileceği bir çağdayız” sözleri ile “Süper Bilgisayarların Gücü ile Akışkan Dinamiğinin Artırılması” başlıklı sunumunu yaptı.

ScaleX Ventures Yönetici Ortağı Dilek Dayınlarlı’nın moderasyonunu üstlendiği “deep-tech panel”de TEB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı, Kobi Bankacılığı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper, Future Gravity Ventures Kurucularından Petri Saarinen ve Delphisonic CEO’su Ali Acur bilim & teknoloji tabanlı girişimcilerin başarıya ulaşması için yapması gerekenleri masaya yatırdı.

"Sayalgı" (Numerocognitive) ve "İfade Tasarımı" kavramlarını dünyada ilk kez ortaya koyan ve EVNX.live Kurucusu Arkın Çelik “iTranshuman” başlıklı konuşmasında EVNX.live platformunda dünya paradigmasını insan değerleri üzerinde yeniden tanımlamaya odaklandıklarını vurguladı.

Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu Timur Topalgökçeli, “Dünya bilim ve teknoloji ile gelişiyor. Artık geleceği şekillendirmek için yepyeni bir dil var. Bu dünyada yarışabilmek için de bu dünyanın dilini konuşmamız gerekiyor. Ülkemizde yapay zeka tabanlı veri analizi ve yazılım sistemlerinin çeşitli sektörlerde uygulama alanları, bir hastalığın tedavisinde hızlandırıcı bir ilaç geliştirmek, temiz bir teknoloji üretimine fayda sağlamak gibi teknoloji üreten çok fazla startup var. Bunlar yalnızca birkaç örnek. Ülkemizin bu alandaki değerlerini bulup onları inşa etmek, yönlendirmek ve teknolojilerine yol gösteren inovatörlerle buluşmamızın ülkemiz için en önemli sorumluluk olduğunun bilinci ile bu sene 5’inci kez dünyadan ve ülkemizden inovatörleri bir araya getirdiğimiz için çok mutluyum” açıklaması ile başta konuşmacılar olmak üzere etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

TEB BNP Paribas’ın ana sponsorluk desteği ile düzenlenen etkinlikte 119 ülkeden 4500 başvuru arasından seçilen Türkiye’nin en iyi bilim ve teknoloji tabanlı girişimlerinden 12’si sahne alarak, kendi kategorilerinde birincilik için yarıştı. Jüri başkanlığını m-Spark Kurucusu Ferhan Cook’un üstlendiği ve aralarında Dr. Semahat DemirDr. Pınar MengüçDr. Carmine Difiglio gibi Türkiye’nin lider akademik ve teknik kadrolarından oluşan isimlerin olduğu jüri ekibinin değerlendirdiği kategori birincileri, “enerji ve çevre” kategorisinde “NanoMatTR”, “sağlık ve biyoteknoloji” kategorisinde “Interact Medical Technologies” endüstri ve yeni materyaller” kategorisinde “B-PREG” ve “veri ve yapay zeka” kategorisinde “TAZI.AI (TAZI Bilişim)” oldu. 

Hello Tomorrow Türkiye Finalleri -Kazanan Girişimler ve Kurucuları:

Kategoriler Kazanan Girişimler ve Kurucuları:
Enerji & Çevre

NanoMaTR (Grand Winner/Türkiye Birincisi) / Yusuf Ziya Menceloğlu

Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve Inovent A.Ş. ortaklığında kurulmuş bir şirket olan Nanomattr, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında orta ölçekli üretim faaliyetinde bulunan bir Ar-Ge ve danışmanlık şirketidir. Malzeme üretimi yüksek teknoloji katkı maddeleri ve fonksiyonel yüzey kaplamaları üzerinde yoğunlaşmıştır. Şu anda Nanomattr bünyesinde üretilmekte olan malzemeler şunlardır: Boyutları nanodan moleküler ölçeğe uzanan, plastik ve kompozit malzemelere yanma geciktiriciliği, UV toleransı, biyobozunurluk, mekanik mukavemet, ısıl kararlılık gibi özellikler katmakta, ya da var olan özellikleri iyilestirmede kullanılan katkı maddeleri Tekstil uygulamaları için antibakteriyel ve antifungal kaplama malzemesi Tekstil, seramik ve polimer yüzeylere su tutmama özelliği kazandıran teknoloji.

Veri & Yapay Zeka

TAZI.AI / Zehra Cataltepe ve Tanju Cataltepe

Tazi.ai Veriden ve Insandan devamlı öğrenen Automated Machine Learning ürünü geliştiriyor.

Sağlık & Biyoteknoloji

Interact Medikal Teknolojileri A.Ş. / Doç. Dr. Volkan Patoğlu, Doç. Dr. Esra Erdem, Salih Derici

Fizik tedavi egzersizlerini robotik dış iskelet sistemleri ile uygulayarak tedavilerin yoğunluğunu, erişilebilirliğini ve etkinliğini arttırmayı hedefliyor. Hastanın iyileşme sürecinde sürekli veri toplayıp yapay zeka ile kanıta-dayalı ve kişiselleştirilmiş tedaviler sunuyor. Yani kısıtlı hareket kabiliyeti olan kişilerin hayat kalitesini iyileştirmek için robotik ve yapay zeka teknolojilerini bütünleştiren tıbbi cihazlar tasarlıyor ve geliştiriyor.

Endüstri & Yeni Materyaller 

B-PREG / Burcu Karaca Uğural

B – PREG ulaştırma sektöründe karbon emisyonunu azaltmak istiyor. Araç iç panellerinin üretiminde mevcutta kullanılan malzemeleri B – PREG kompozitler ile değiştirerek, hem panelleri hafifletip aracın yakıt tasarrufunu artırarak hem de panel üretiminde enerji tüketimini azaltarak karbon ayak izini düşürmek üzere yola çıkan B – PREG, ürettikler kompozitlerle,i ahşap lif katkılı kompozitlere kıyasla üç kat daha fazla mekanik performans, cam elyaf katkılı kompozitlerle benzer mekanik performansa ek olarak daha çevreci üretim ve geri dönüştürülebilirlik sunuyor. EPDM ses yalıtım malzemeleri ile kıyaslandığında iki kat fazla yalıtım / ağırlık performansı sağlıyor.

Türkiye’nin bilim ve teknoloji üreten en iyi girişimcilerinden büyük ödüle layık olan “enerji ve çevre” kategorisi birincisi “NanoMatTR” 14 – 15 Mart 2019 tarihlerinde Paris’teki yatırım gününe ve global zirveye katılarak 200‘den fazla uluslararası yatırımcı ile buluşma hakkı kazandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz."

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor