Doğan Ufuk Güneş: Yazılımcı Göçüne Çözüm Bulmalıyız!

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Türk ekonomisinin soft Power'ı (yumuşak güç) olarak bilinen yazılım sektörünün güncel kodlama dillerine hakim yazılım mühendisi bulmakta güçlük çektiğini belirtti. Detaylar haberimizde..

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Türk ekonomisinin soft Power'ı (yumuşak güç) olarak bilinen yazılım sektörünün güncel kodlama dillerine hakim yazılım mühendisi bulmakta güçlük çektiğini belirtti. 

Türk yazılım sektörünün dünyayla rekabet edebilmesi noktasında şimdilik bir şüphe bulunmadığını anlatan Güneş, sektörün gelecekte de rekabetçi kalabilmesi için nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Şu an Türk yazılım sektörünün en büyük kanayan yarasının mühendis ihtiyacı olduğunu anlatan Güneş, şöyle konuştu: "Şu anda nitelikli insan ihtiyacımız daha da fazlalaşıyor. Çünkü burada çok ciddi bir şekilde yurt dışına göç var. Son dönemde önemli sayıda yazılımcı gencimiz yurt dışına gitti ve hala da gitmeye devam ediyor. Burada önemli bir kanama var, bunun bir an evvel durdurulabilmesi lazım. Bunun da yolu burada bilgi ekonomisi ikliminin oluşturulmasından geçer. Dolayısıyla tersine göçü başlatacak tedbirleri almamız lazım. 

Önemli ölçüde açığımız var. Bu nokta da biz de ülke olarak yabancı yazılımcıların ülkemizi gelip çalışabilmelerini kolaylaştıracak iş kanunlarını bilgi ekonomisi çağına uygun olarak düzenlemeliyiz. Ayrıca yazılım sektörüne özel olarak home office, evden çalışma, yarı zamanlı çalışma yöntemlerini de yeniden düzenlemeli ve sektörümüzün rekabet gücünü artırmalıyız. 

Çünkü aradığımız nitelikte eleman çıkışını üniversitelerimizden sağlayamıyoruz. Meslek yüksek okullarımız ve meslek liselerimiz maalesef daha bizim istediğimiz seviyede eğitim yapamıyorlar. Biz özel sektör olarak hala daha işe almış olduğumuz elemanları en az bir yıl kendi içimizde yetiştiriyoruz. Tam ondan faydalanacakken, bu gençler ya başka bir şirkete geçiyor ya da yurtdışına gidiyor. Bizim her yıl katlanarak artan yazılım elemanı ihtiyacımızın karşılanmasını sağlayabilmemiz gerekiyor." 

"Yazılımcı göçü"ne karşı tedbir beklentisi 

"En Az 15 Milyar Dolar Yazılım İhracatı Yapabileceğimizi Öngörüyoruz"

Doğan Ufuk Güneş, Yazılım Sanayicileri Derneği olarak 2011 yılında pazarı büyütme vizyonuyla harekete geçtiklerini ifade ederek, bu doğrultuda yazılım ihracatını artırmayı ve kamuda yerli yazılımı artırmayı başardıklarını söyledi.

Önümüzdeki 10 yıl için YASAD olarak Türkiye’yi yazılım konusunda bölgesel merkez haline getirmeyi hedeflediklerini aktaran Güneş, "Bunu yapabildiğimiz takdirde önümüzdeki 10 yılda sadece yazılım sektöründe 1 milyon gencimizi nitelikli istihdama kavuşturabileceğimizi öngörüyoruz. Bu sayede en az 15 milyar dolar yazılım ihracatı yapabileceğimizi öngörüyoruz." dedi.

Haberimizi yazılım sektöründ faaliyet gösteren tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor