Dijital Girişimcilik Modeli: "Platform Kooperatifçiliği" Konuşulacak!

29 Kasım 2018 Perşembe günü Ankara'da dijital.pro ve Workinton’un katkılarıyla "Startup Coop: Dijital Girişimcilik Modeli Olarak Platform Kooperatifçiliği" isimli ücretsiz bir seminer düzenlenecek. Detaylar haberimizde..

29 Kasım 2018 Perşembe günü Ankara'da dijital.pro ve Workinton’un katkılarıyla "Startup Coop: Dijital Girişimcilik Modeli Olarak Platform Kooperatifçiliği" isimli ücretsiz bir seminer düzenlenecek. 

Platform kooperatifçiliği dijital platform ekonomisi ile kooperatifçilik iş modelinin bir birleşimi. Dünyada henüz yeni bir kavram olmasına rağmen son 5 yılda bu alanda birçok başarılı girişim örneği ortaya çıktı. Özellikle dijital ekonominin ve kooperatifçiliğin gelişmiş olduğu ABD, İngiltere, Kanada, Almanya gibi ülkelerde platform kooperatifleri yenilikçi bir startup modeli olarak gündemde.

Kanada merkezli Stocksy United başarılı platform kooperatiflerinden biri. 2013 yılında faaliyete geçen ve bir stok fotoğraf ve video hizmeti veren stocksy.com, 63 ülkeden 960 fotoğrafçının ortaklığından oluşuyor. 2016 gelirleri, 11 milyon dolara ulaşan girişimi, bu gelirin %95’ini ortaklarına dağıtmış.

ABD’nin Denver kentinde faaliyet gösteren Green Taxi’de, Uber benzeri bir mobil taksi uygulaması. 2015 yılında kurulan girişimin 800’ü aşkın ortağı, 37 ülkeden Denver’a yerleşmiş göçmenlerden oluşuyor. Green Taxi Denver pazarının %40’ını elinde tutuyor.   

Resonate ise Spotify benzeri bir stream-to-own müzik sitesi. Blokchain teknolojisi üzerine kurulu olan site,  gelirlerinin %45’ini sanatçılara, %35’ini kullanıcılara, %20’sini ise çalışanlarına ayırıyor. Sanatçılara benzerlerinin 2,5 katı kadar daha fazla ödeme yapıyor. 

Bu ücretsiz etkinlik, platform kooperatifçiliği kavramını tanıtmayı ve dijital girişimcilik alanında ne tür fırsatlar sunduğunu ortaya koyarak, teknoloji girişimcilerinin, yatırımcıların ve politika yapıcıların sürdürülebilir bir kooperatif platform ekonomisini geliştirme fırsatına dahil etmeyi amaçlıyor.

Etkinlikteki konuşmacılardan, Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü uzmanlarından Melike Davaslı Okçu, ülkemizde kooperatifçiliği konut ve tarım sektörlerinden ibaret sayan önyargıları kırmak için kooperatifçilikteki farklı sektörel uygulamalar hakkında bilgi verecek. Kooperatiflerin diğer işletmelerden farklarını ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünün yeni nesil kooperatifler hakkındaki vizyonunu aktaracak.

Diğer konuşmacı Dijital Pazarlama Uzmanı Özgür Kurtuluş ise, platform ekonomisi, dijital girişimcilik ve yeni nesil kooperatifçiliğin birleşme noktası olan platform kooperatfçiliğini kavramını tanıtacak ve pazaryeri, ulaşım, sağlık, müzik vb. farklı sektörlerdeki başarılı online girişimlerden örnekler vererek Türkiye’deki potansiyel uygulama alanları ve platform kooperatifleri kurma süreçleri hakkında bilgiler verecek.

Unutmayın, etkinlik 29 Kasım Perşembe saat 18:00’de, Ankara Workinton Next Level’da ücretsiz olarak düzenlenecek.

Startup Coop: Dijital Girişimcilik Modeli Olarak Platform Kooperatifçiliği etkinliği hakkında daha fazla bilgi ve katılım için www.meetup.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi  tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor