Cumhuriyet Tarihinin En Girişimci Hükumeti Kuruldu!

Yeni kurulan hükümet sisteminin girişimcilerimiz için Cumhuriyet tarihinin en iyi hükümeti olduğunu belirten Baybars altuntaş, Yeni hükümet sistemi ile ilgili "Girişimciliği bu kadar önemseyen üç bakanın aynı anda hükümet üyesi olduğunu hatırlamıyorum." dedi. Detaylar haberimizde..

Yeni kurulan hükümet sisteminin  girişimcilerimiz için Cumhuriyet tarihinin en iyi hükümeti olduğunu belirten Baybars Altuntaş, Yeni hükümet sistemi ile ilgili "Girişimciliği bu kadar önemseyen üç bakanın aynı anda hükümet üyesi olduğunu hatırlamıyorum." dedi.

ABD Başkanı Hüseyin Barack Obama'nın 2010 yılında Beyaz Saray'da düzenlediği Girişimciler Zirvesi'ne davet ettiği 150 kişi arasında yer alan Altuntaş, Girişimciler Zirvesi'nde Barack Obama ile yaptığı görüşme ve yeni hükümet sistemi kabinesinde yer alan "Girişimcilerin Bakanı" olarak nitelendirdiği üç isim hakkında bir yazı dizisi kaleme aldı. 

2010 yılında ABD Başkanı Hüseyin Barack Obama dünyadaki ilk girişimcilik zirvesini Washington DC’de düzenlemişti. Bu zirveye 65 ülkeden 150 girişimci ve melek yatırımcı davet edilmişti. İşte bu davetlilerden biri de bendim. Ancak bu davetlilerin içinde Başkan Obama bir tek benimle başbaşa görüşme gerçekleştirmiş ve dünya çapında 150 girişimcinin beklediği toplantı salonuna beraber girmiştik. Bunun üzerine CNN Internarnational beni acilen canlı yayına almış ve neler görüştüğümüze ilişikin bir yayın gerçekleştirmişti.

Başkan Obama’nın benimle bire bir görüşmesinin asıl sebebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yazdığı mektubu elden teslim etmem gereğiydi. Herkes bu görüşmede Obama ile çekilen fotoğrafıma odaklanıp, görüşmenin nasıl gerçekleştiğini pek araştırmadı. Bugün sizlerle hem bu anılarımı tazeleyeceğim hem de neden girişimcilerin bu hükümet döneminde çok şanslı olduklarının sebeplerini paylaşacağım.

Beyaz Saray’ın 21. Yüzyılın en önemli zirvesi olarak duyurduğu bu girişimcilik zirvesine, Obama’dan davet mektubunu alınca, ilk aklıma gelen şey ikinci zirvenin neden Türkiye’de ve Başbakanımızın himayelerinde gerçekleşmeyeceği idi. Bunun için çok geçerli iki sebebim vardı: Para, Lidyalılar zamanında Manisa’da icat edilmişti. Dünyanın ilk yazılı ticaret anlaşması da Kayseri’de gerçekleşmişti. Yani, Anadolu toprakları, girişimciliğn en önemli iki enstrümanının dünyada ilk icat edildiği topraklardı ve Türkiye ve Türk girişimciliği aslında böylesine bir zirve için, ABD’den daha da uygun bir adresti. Ancak gelen davetten, Obama’nın bu zirveyi bir kez düzenleyip bitirmek istediği anlaşılıyordu.

İşte bunun üzerine bu fikrimi ilk kez Mehmet Kasapoğlu’na açtım. O sırada Başbakanlık Müşaviri olan sevgili Mehmet Kasapoğlu, Marmara Üniversitesi’nde öğrenciyken ilk girişimcilik kulübünü kuran isimlerden biri olarak hem de paranın icat edildiği Manisa’lı genç bir insan olarak, bu fikri derhal Sayın Başbakanımızla paylaşmamız gerektiğini söyledi ve soluğu sevgili Mustafa Varank’ta aldık. Fikir, Mustafa Varank’ın daha da hoşuna gitti ve bu sefer soluğu yaklaşık bir hafta sonra Sayın Başbakanımızda aldık. Ertesi günü de sevgili Mustafa Varank, Başbakanlık köşküne beni davet ederek Başkan Obama’ya iletilmek üzere Sayın Başbakanımızın bir mektup yazdığını ve bu mektubu benim Obama’ya bizzat elden vermemi istediğini belirtti.

Sonuç ne mi oldu?

Başkan Obama’nın bir kez düzenleyip bırakmayı düşündüğü girişimcilik zirvesinin adı, benim önerimle, Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne dönüştü ve ikincisine Türkiye ev sahipliği yaptı. Dünyanın dört bir yanından binlerce girişimci Türkiye’de bir araya geldiler. Benim Obama’yla çekilen fotoğrafım uzun süre Başbakanlık web sitesinde zirvenin tanıtım bannerı olarak yerini aldı. Ve zirveye katılmak üzere gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a sevgili Mehmet Kasapoğlu ile beraber eşlik ettik. Zirvenin Başbakanlık adına organizasyon komitesi başkanlığını da İbrahim Kalın büyük bir başarıyla yönetti.

Bu sayfada gördüğünüz fotoğraf ise, Washington dönüşü Sayın Erdoğan’a güzel haberi vermek üzere beklerken mecliste çekilen fotoğraf. Ve ne ilginçtirki, o gün referendum oylaması sonrası Sayın Erdoğan’a hem bu güzel haberi vermis hem de yakında kendisini Türkiye Başkan’ı olarak ta kutlayacağımızı belirtmiştik. Ne tesadüftür ki, Sayın Erdoğan’ın Türkiye Başkan’ı olarak ilk kurduğu hükümette Mustafa Varank Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Mehmet Kasapoğlu da Gençlik ve Spor bakanı olarak hükümette yerlerini aldılar.

Birgün Vakko’ların kurucusu Vitali Hakko ile eski Milli Eğitim Bakanı Nevzat Ayaz beni ziyarete geldiler. O sıralarda Hasnun Galip Sokak’ta Galatasaray Kulübünün bitişiğindeki yaklaşık 2000 metrekarelik 7 katlı binayı satin alarak kurucusu olduğum Deulcom International’ın genel müdürlük binası olarak restore ettirmiştim. Mehmet Akif Ersoy’un ablası Sema Ersoy’un da yaşadığı ve Mehmet Akif Ersoy’un çok sık ziyaret ettiği bu binanın manevi değeri benim için çok yüksekti.

Bu restarasyon o sıralarda çok ses getirmişti. Bundan dolayı da Beyoğlu Güzelleştirme Derneği’nin iki önemli başkanı ve ağır topu bana bu restarasyon dolayısıyla teşekkür ziyaretinde bulunmaya gelmişlerdi. Ancak u ziyarette laf döndü dolaştı ve Beyoğlu Güzelleştirme derneği’nin yaklaşan genel kuruluna geldi ve bu iki başkan beni derneğin yeni başkanı olarak görmek istediklerini belirttiler.

Beyoğlu Güzelleştirme Derneği’nin Başkanı olur olmaz ilk yaptığım iş Beyoğlu’nu Girişim Vadisi ilan etmek oldu. O sıralarda Türkiye’nin ekonomisinin nabzı her zaman İstiklal Caddesinden tutulur ve yeni ne kadar marka varsa ilk kez piyasaya kendilerini Beyoğlu’nda ispat ederek giriş yaparlardı. Bu proje o sıralarda Türkiye’nin en iyi sosyal sorumluluk projesi seçilmiş ve ödülü de şimdiki meclis başkanımız Binali Yıldırım’dan almıştım.

İşte bu proje ve ödül basına yansıyınca, ilk tebrik mesajlarından biri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı’nından geldi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk özetle şunu yazmıştı mesajında: ‘’Girişimcilik Türkiye’nin geleceği için büyük rol oynuyor. Sizinle hızlıca bir araya gelip bir çalışma komitesi oluşturmak ve girişimciliği ilkokul, ortaokul ve lise müfredatlarına ders olarak koyabilmek adına bir çalışma başlatmak istiyorum’’

Bu çalışmalara başladık ancak sonu gelmedi. Çünkü, bir müddet sonra, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, o zamanki Bakan ve yönetimiyle bir sürü sıkıntılar yaşadığı için yanılmıyorsam istifa kararı aldı.

İşte girişimciliğin önemini daha o yıllarda anlayan ve henüz girişimcilik kelimesi günlük kullanıma bu kadar girmediği yıllarda bile bu konuyu müfredata taşımak isteyen sevgili Ziya Selçuk, bugün Milli Eğitim Bakanı.

Bugün Beyoğlu güzelleştirme Derneği’nin Başkanı değilim. Ancak hem Türkiye çapında hem de uluslararası arenada çeşitli görevlerim var. Kendisinin o günlerde yarım kalmış bu projesini tekrar gündeme getirmesi durumunda hem Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı olarak, hem Dünya Melek yatırım Forumu Başkanı olarak, hem Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkan Yardımcısı olarak hem de Para dergisi olarak tam destek vereceğimizi memnuniyetle belirtmek isterim.

Hem paranın icat edildiği topraklarda yaşayıp hem de dünyanın ‘Para elin kiridir’ diyen tek toplumu olarak sanırım bu konuda daha fazla eğitime ihtiyacımız olduğu gayet açık.

Kendilerini şahsım ve tüm girişimcilerimiz adına gönülden kutluyorum. Girişimcilerin üçüncü bakanını da önümüzdeki hafta açıklayacağım.

İşte Girişimcilerin Bakanı olarak Nitelendirilen İsimlerin Biyografileri  

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu Kimdir?

Dr. Mehmet Kasapoğlu, 1976 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Dr. Kasapoğlu, aynı üniversitede mahalli idareler ve yerinden yönetim programında yüksek lisans yaptı.

ABD’deki Florida State Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yönetim organizasyonu alanında araştırmacı, uzman ve proje koordinatörü olarak çalışan Dr. Mehmet Kasapoğlu, Palm Beach Atlantic Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı. Dr. Kasapoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden yerel istihdam konusundaki çalışmasıyla doktora derecesi aldı. Türkiye ve yurt dışındaki öğrencilik yıllarında sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alan Dr. Kasapoğlu, özel sektörde uluslararası ticaret alanında çalıştı. Dr. Mehmet Kasapoğlu, 2009 yılında Başbakanlık Müşavirliği’ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlendi. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı döneminde sporun tabana yayılması ve herkes için spora erişilebilirliğin sağlanması amacıyla çok sayıda tesisin ülkemize kazandırılmasına katkıda bulunan Dr. Kasapoğlu, gençlik, eğitim ve spor faaliyetlerinin finansmanı ile sportif istihdamın artırılması konularına özellikle odaklandı. 

Evli ve bir çocuk babası olan Dr. Mehmet Kasapoğlu, İngilizce ve Arapça biliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Kimdir?

1976 yılında Trabzon'da doğdu. İstanbul İmam Hatip Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisansını ABD'de bulunan Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde yaptı.

Ayrıca bu dönemlerde Florida State Üniversitesi'nde uzman, Indiana Üniversitesi Pervasive Teknoloji Enstitüsü'nde ise araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonlarında çalıştı. 2005 yılında Başbakanlık'ta görev yapmaya başladı. Sırasıyla, 2011'de Başbakan Başdanışmanlığına, 2014'te ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına getirildi. 2016 yılında Büyükelçi unvanı aldı. Başdanışmanlık görevi boyunca, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız tarafından verilen diğer görevlerin yanısıra, yüksek teknoloji, bilgisayar teknolojileri ve uygulamaları, savunma sanayi ve araştırma-geliştirme alanlarıyla özel olarak ilgilendi. 

İngilizce biliyor, evli ve iki çocuk babası.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kimdir?

1961 yılında Ankara'da doğdu. Lise öğrenimi Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı. Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Psikolojik Danışma – Rehberlik alanlarında Ankara Üniversitesinde lisans ve yüksek lisans, Hacettepe Üniversitesinde de doktora derecelerini almıştır.

Yükseköğretim kurumlarında uzun yıllar öğretim üyeliği ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kuruluğu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Vakıf üniversitelerinde mütevelli heyeti başkanlığı ve üyeliği yapmıştır. Eğitim siyaseti alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında başkanlık ve üyelik, TUBİTAK-SOBAG Yürütme Kurulu Üyeliği, Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Voleybol Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanlığı, PDR Derneği Yöneticiliği, köşe yazarlığı, uluslararası kuruluşlarda proje uzmanlığı görevlerini başarıyla yürütmüştür. Aynı zamanda Türk Zekâ Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, bilimsel dergi editörlüğü, Yunus Emre Enstitüsü Bilim Diplomasisi Kurul Üyeliği ve benzeri birçok görevde bulunmuştur. Çok sayıda resmi ve özel okulun modellenmesi ve kuruluşuna liderlik etmiştir. Rehberlik, davranış gözlemi, iletişim, öğrenme, mizaç konularında kitapları ve yüzlerce makalesi bulunmaktadır.

Evli ve üç çocuk babasıdır.

Baybars Altuntaş kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor