Türkiye, Helal Turizmde Dünya Üçüncüsü!

Türkiye’nin son beş yılda helal turizmdeki yatak sayısını 5 katına çıkardı ve geçen yıl dört basamak birden sıçrayarak dünyada ilk 3'e girdi. Detaylar Haberimizde

Müslüman turistler, Müslüman olmayanlarla aynı türden deneyimler arıyor ancak helal otelleri ve helal gıda gibi değerlerini yansıtan tesislere gitmeye daha fazla ihtiyaç duyuyor. Dünyada kapsamlı bir “helal seyahat ekonomisinin” yaygınlaştığını söyleyen Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Asel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, helal turizminin artık moda, finans, kültür ve sağlık gibi alanları çaprazlama bir ilişkiyle birleştiğini ifade ediyor.

Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Asel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, helal turizminin finans, mütevazı moda, kültür ve sağlık gibi diğer İslami ekonomi sektörleriyle önemli bir çapraz ilişki içinde olduğu günümüzde, özellikle Türkiye’nin tüm bu alanları içeren “helal seyahat ekonomisinden” en çok yararlanan ülkelerden olduğunu ifade ediyor. Helal turizminin getirdiği ekonomik canlılık ve geleceğe yönelik cazibenin göstergesi olan “helal seyahat ekonomisi”nin, İslami kurallarla uyumlu seyahat finansmanı hizmetleri ve sigortaları da giderek kapsayarak daha geniş bir alana yayıldığını söyleyen Yunus Ete, diğer İslam ekonomisi sektörlerinde olduğu gibi tüm bunlara “helal restoranlar” için akıllı telefon uygulamaları gibi teknolojilerin de eklendiğinin altını çiziyor.

Ete’ye göre Müslüman turistler 2016 yılında 169 milyar Dolar olan Müslüman seyahat pazarını, 2017’de yüzde 11,8 artırırken, şimdilerde 220 milyar Dolara yaklaşan dünya helal turizm pazarı neredeyse iki katına sıçramış oldu. Türkiye’nin yüzde 2 pay aldığı helal turizm pazarının ülkemiz sektör oyuncuları ise bu payı “2023’te yüzde 10’a yükseltmeyi” hedefliyor. Türkiye’nin son beş yılda helal turizmdeki yatak sayısını 5 katına çıkardığı ve geçen yıl dört basamak birden sıçrayarak dünyada ilk 3'e girdiği de ifade ediliyor.

Helal Turizmde Dev Atak

2015 ve 2016 yıllarında yaşanan zorlu sürecin ardından alternatif turizmi geliştirmeye yönelik adımlar atan Türk turizm sektörü, helal turizm pazarından aldığı payı 2017'de yüzde 20 oranında artırarak dünyada üçüncülüğü göğüslemiş oldu. Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı Yunus Ete, "Türkiye pazarda Malezya ve Endonezya'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor" dedi.

İspanya Yatırım Yapıyor

Yunus Ete, 2023 yılına kadar 300 milyar Dolara ulaşması beklenen dünya helal turizmine, BAE, Malezya ve Türkiye gibi Müslüman çoğunluktaki helal seyahat destinasyonları dışında, İspanya'dan Yeni Zelanda'ya bir çok ülkenin daha dahil olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin helal turizmde ağırladığı misafir sayısının hızla artığına dikkat çeken Ete, "Helal turizmde Türkiye geçen yıl 3 milyon kişiyi ağırladı. Fakat hâlâ potansiyelinin çok altında bulunuyor. Bu pazarın yüzde 10'unu alabilirsek turizm gelirimizde ciddi oranda sıçrama yaşarız" diye konuştu. Helal pazarında farkındalığın artmasına paralel bu alanda yapılan yatırımların da hız kazandığını belirten Ete, sözlerine şöyle devam etti: "İspanya özellikle Endülüs bölgesinde ciddi yatırım yapıyor. Helal konseptli yeni otelleri devreye almak için çalışmalarını hızlandırdı. Bu alanda hızla öne çıkmaya başladı."

“Artan Müslüman sayısı ile birlikte, Helal Seyahat gelecekteki yatırımlar için giderek daha katmadeğerli bir sektör haline geliyor.”

Türkiye’de Oteller Helale Odaklandı

Yunus Ete’ye göre özellikle Türkiye’nin majör bir helal seyahat destinasyonu haline gelmesi ve Akdeniz bölgesindeki diğer Müslüman turist destinasyonlarını geride bırakması, Türkiye'nin popülaritesinin bir göstergesi oldu. Türk otelciler ise yoğun tüketici talebine dikkat çekerek bu yeni segmente geleneksel turizmden daha fazla odaklanmaya başladı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.040 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor