2017 Yılında Ar-Ge'ye 10 Milyar 710 Milyon TL Harcadık!

Türkiye’de Ar-Ge çalışmaları için geçen yıl 10 milyar 710 milyon lira harcama yapılırken, bu yıl 12 milyar 950 milyon lira başlangıç ödeneği ayrıldığı kaydedildi. Detaylar haberimizde..

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 12 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan verilere göre merkezi yönetim bütçesi üzerinden 2017 yılındaki arge çalışmalarına 10 milyar 710 milyon TL harcama yapıldı.

Yayınlana veriler dikkate alındığında  2017 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcamaların bir önceki yıla göre %17,5 artması sonucu harcamaların gayrisafi yurtiçi hasıla içerisindeki oranı %0,34, merkezi yönetim bütçe harcamaları içerisindeki payı ise %1,4 olarak hesaplandı.

Bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak yapılan tahmini sonuçlara göre ise 2018 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için tahsis edilen başlangıç ödeneği 12 milyar 950 milyon TL oldu

En Fazla Ödenek Genel Üniversite Fonlarının

Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için ayrılan başlangıç ödenekleri sosyo-ekonomik hedeflere göre sınıflandırıldığında, 2018 yılı için aşağıdaki sıralama elde edildi:

  • Genel Üniversite Fonları: %41.2
  • Savunma: %28.5
  • Endüstriyel üretim ve teknoloji: %7.7
  • Eğitim: %5
  • Ulaşım, Telekomünikasyon ve diğer alt yapılar: %4
  • Diğer: %13.6

Bunlara ek olarak, Ar-Ge faaliyetleri için devletin ayırdığı ödenek sadece kamu kurum ve kuruluşlarıyla kalmayıp, ulusal sektördeki  (mali olmayan şirketler, kar amacı olmayan kuruluşlar ve yükseköğretim sektörü) ve yurt dışındaki Ar-Ge çalışmalarını da kapsadığı belirtildi.

2017 yılında arge çalışmalarına yapılan harcamalar hakkında daha detay bilgi için edinmek isterseniz TUİK Bilgi Dağıtım Grubu ile iletişime geçebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.568 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, KAMU
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor