BT ve E-Ticaret Sektörleri 2017 Pazar Verileri Açıklandı

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri ve E-Ticaret Sektör Büyüklüğü 2017 yılına ait raporlar kamuoyu ile paylaşıldı. Detaylar haberimizde..

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri ve E-Ticaret Sektör Büyüklüğü 2017 yılına ait raporlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Düzenlenen ortak basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşılan raporda dikkat çeken başlıklar yer alıyor.

İşte Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2017 Pazar Verileri Raporundan Öne Çıkan Başlıklar

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri toplam sektör büyüklüğü Türk Lirası bazında yüzde 18,2'lik büyüme ile 2017 yılında 116,9 milyar TL'lik hacme ulaştı. Sektörün 2012 yılından bu yana büyümesi yıllık ortalama yüzde 15 olarak gerçekleşti ve bu süre boyunca sektör iki katı boyuta ulaştı.
  • Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsurdan birisi olan bilgi teknolojileri Türk Lirası bazında yüzde 18,9'luk büyüme ile 41,3 milyar TL'ye, İletişim Teknolojileri ise yüzde 17,8'lik büyüme ile 75,6 milyar TL'ye ulaştı.
  • Bilgi Teknolojileri kategorisinde, bir önceki yıla göre en yüksek büyüme yüzde 29,1 ile hizmet kategorisinde gerçekleşti. Hizmet sektöründeki büyümeyi yüzde 20,5 ile yazılım, yüzde 13,8 ile donanım sektörleri takip etti.
  • Sektörün, toplam ihracat rakamı ise ABD doları bazında bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artarak 1,3 milyar dolar'a ulaştı. Toplam ihracatın 898 milyon dolarlık kısmı yazılımdan geldi. Yazılım ihracatı geçen yıla oranla dolar bazında yüzde 13 büyüdü. Özellikle kurdaki artış ve ihracat odaklı politikaların da desteği ile sektörün ihracatı son 3 yılda dolar bazında iki katına çıktı.
  • 2017 yılında sektörün toplam istihdamı 128 bin kişiye çıktı. Toplam istihdamda (karşılaştırılabilir büyüme olarak) yüzde 5'lik bir artış kaydedildi. Sektörün toplam istihdamının yüzde 69'u Bilgi Teknolojileri kategorisinde bulunuyor.
  • Teknokentlerde büyüme sürdü, 2017 yılında teknokentlerde yaratılan ciro bir önceki yıla göre yüzde 36,6 oranında artarak 15,8 milyar TL'ye ulaştıBu veriler ile teknokentlerde toplam sektör hacminin yüzde 14'ü oluşturuldu.

E-Ticaret Pazar Büyüklüğü 2017 Raporundan Öne Çıkan Başlıklar

  • e-Ticaret sektörü 2017 yılında yüzde 37 büyüme ile 42,2 milyar liraya ulaştı. 2013-2017 yılları arasında sektörün ortalama yıllık büyüme hızı ise yüzde 32 oldu.
  • Toplam Pazar içerisinde Tatil-Seyahat 14,8 milyar TL, Sadece Online Perakende 14,7 milyar TL, Çok Kanallı Online Perakende 8,2 milyar TL, Online Bahis 4,4 milyar TL olarak belirlendi.
  • Toplam perakende harcamalarının içerisinde e-ticaret payı gelişmiş ülkeler ortalaması yüzde 9,8; gelişmekte olan ülkelerde ise 4,8 dir. Türkiye'de ise bu pay yüzde 4,1 ile gelişmekte olan ülkelerin altında kalıyor.

TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2017 Pazar Verileri Raporu hakkında daha detaylı bilgiye buradan, TÜBİSAD E-Ticaret 2017 Pazar Büyüklüğü Raporu hakkındaki daha detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Haberimizi bilgi ve iletişim teknolojileri ile e-ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.280 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, STK
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor