Türkiye Yetenek Açığında Dünyada Altıncı Sırada!

Ajans Press, ManpowerGroup’un 12 yıldır hazırlanan yetenek açığıyla ilgili raporunun 2018 verilerini inceledi. 43 ülkeden 39 bin 195 işveren görüşmesiyle hazırlanan rapora göre, Türkiye’nin yüzde 66 yetenek açığıyla listenin 6’ncı sırasında yer aldığı saptandı. Detaylar haberimizde..

Ajans Press, ManpowerGroup’un 12 yıldır hazırlanan yetenek açığıyla ilgili raporunun 2018 verilerini inceledi. 43 ülkeden 39 bin 195 işveren görüşmesiyle hazırlanan rapora göre, Türkiye’nin yüzde 66 yetenek açığıyla listenin 6’ncı sırasında yer aldığı saptandı.

ManpowerGroup 2018 Yetenek Açığı Raporu’ndan ve medya yansımalarından derlenilen bilgilere göre, Türkiye’nin yüzde 66 yetenek açığıyla listenin 6’ıncı sırasında yer aldığı saptandı. Altıncı sırada yer alan Türkiye’nin en fazla yetenek açığı olduğu alan ise “nitelikli işçi” olarak belirlendi. Yetenek açığı olarak ülkemizde listenin ilk 10’unda yer alan diğer iş kolları ise; mühendis, teknisyen, satış temsilcisi, muhasebe ve finans personeli, operatör, şoför, yönetici, restoran/otel çalışanı, temizlik/ev işleri olarak görüldü.

100 İşverenden 45’i Yetenekli İş Gücü Bulmakta Zorlanıyor

Ajans Press ve PRNet’in medyada gerçekleştirdiği incelemede, konuyla ilgili haber adetleri de belli oldu.Gerçekleştirilen yazılı basın incelemesinde, 2018 yılında işçilerle ilgili medyaya 61 bin 245 haber çıkışı tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıklarında, iş dünyasıyla ilgili en çok konuşulan başlıklar mesai saatleri ve iş bulmada yaşanan zorluklar oldu.

Raporda, işverenlerin 2007 yılından beri görülen en yüksek yetenek açığıyla karşı karşıya kaldığı vurgulanırken, dünya genelinde her 100 işverenden 45’inin yetenekli işgücü bulmakta zorlandığı tespit edildi. Bununla beraber, bu oranın 2016/2017 yılları yetenek açığı araştırmasına göre yüzde 5 arttığı saptandı.Küresel yetenek krizinde ilk sıraya yerleşen ülke de yüzde 89 ile Japonya’nın olduğu görüldü. Japonya’yı yüzde 81 ile Romanya, yüzde 78 ile Tayvan ve yüzde 76 ile de Hong Kong takip etti. Araştırmada işveren talebinin arttığı yeteneklerin çoğunda, ortaöğretim sonrası eğitimin gerekli olduğu görülse de, üniversite derecesinin şart olmaması dikkat çekti.

En Büyük Sorun Nitelikli İşci

Elde edilen veriler neticesinde dünyadaki en fazla yetenek açığının nitelikli işçi olduğu belirlendi. Nitelikli işçi ihtiyacının Türkiye ve dünyanın ilk sırasında bulunun pozisyon olması ise dikkat çekti. Dünyada en fazla yetenek açığı bulunan diğer pozisyonlar ise; satış temsilcisi, mühendis, şoför, teknisyen, BT personeli, muhasebe ve finans personeli, profesyonel uzmanlar, ofis destek personeli ve operatör oldu. Dünyada yetenek açığının ilk 3 nedeni ise; aday olmaması, adayların deneyim eksikliği ve adayların teknik yetenek eksiklikleri olarak saptandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.050 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor