Melek Yatırımcılar ve Kadın Girişimciler Arya Retreat'te Buluştu!

Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformu Arya, birliktelik zekasını yayma hedefi ile melek yatırımcılarla kadın girişimcileri bir araya getirdiği III. Arya Retreat toplantısında 24-27 Mayıs tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformu Arya, birliktelik zekasını yayma hedefi ile melek yatırımcılarla kadın girişimcileri bir araya getirdiği III. Arya Retreat toplantısında 24-27 Mayıs tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştirdi. Arya ruhunun daha çok ortaya çıktığı, birlikte olmanın güzelliğiyle III. Arya Retreat’de bütün renklerin bir arada var olabilmesinin gücü ve kız kardeşliğin önemi vurgulandı.

Meksika, Dubai, İngiltere, İspanya, Nijerya, Amerika ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen girişimci, yatırımcı ve üst düzey profesyonellerin katıldığı, ana sponsorların Türkiye İş Bankası ve Farplas’ın üstlendiği Arya Retreat’in bu yılki mottosu Frida Kahlo’dan esinlenerek ortaya çıkan “Birlikte Yürüyelim” oldu.

Motivasyon ve sinerji odaklı sanat aktivitelerinin yanı sıra Türkiye İş Bankası Baş Ekonomisti İzlem Erdem ve Ticari Bankacılık Pazarlama Müdürü Ethem Eliaçık, KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) Başkanı Sanem Oktar, IE Business School Girişimcilik Profesörü Sondos G. Abdelgawad ve Meksikalı Küratör Mafalda Budib gibi etkileyici konuşmacılarla katılımcılar dolu dolu üç gün deneyimledi.

İzlem Erdem: Türkiye Projeler Ülkesi

Türkiye İş Bankası Baş Ekonomisti İzlem Erdem konuşmasında dünya ve Türkiye ekonomisinin bugünkü görünümünü ve geleceğe ilişkin beklentileri katılımcılarla paylaşırken ekonomik tahmin ve değerlendirmelerin her zaman o anın şartlarında geçerli olduğunu, gerek küresel gerekse yerel ölçekte dalgalanma boyu yüksek bir dönemden geçilirken değişen şartlara göre risklerin ve stratejilerin aktif bir şekilde yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin projeler ülkesi olduğunu belirten Erdem, Türkiye, üreten, ürettiğini ihraç eden bir ülke olduğu sürece gerçek projeler her zaman kendi finansmanını yaratır diyerek girişimleri desteklemenin önemini vurguladı. Erdem konuşmasına “Her zaman değişikliklere hazırlıklı olmamız, risklerimizi iyi yönetmemiz gerekiyor. Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün ve hizmet fazına taşıyacak daha çok girişimciyi destekleyip, ihracat potansiyellerini artırarak, ülke ekonomisine katkı sağlayabiliriz” dedi.

Sanem Oktar: En Kötü Karar Bile Kararsızlıktan İyidir

KAGİDER Başkanı ve seri girişimci Sanem Oktar ise kendi girişimcilik hikayesini paylaştığı konuşmasında girişimcilere şirketlerini her an satacakmış gibi yönetmelerini ve satarken geriye dönüp hataları düzeltmekle vakit kaybetmemek için işi kuralına göre yapmalarını tavsiye etti. Karar vermenin önemini vurgulayan Oktar “En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. Verdiğiniz 10 karardan 3’ü yanlış olsa bile karar vermeden doğru karar vermeyi öğrenemezsiniz.” tavsiyesinde bulundu.

Türkiye İş Bankası’nın Ticari Bankacılık Pazarlama Müdürü Ethem Eliaçık ise, Türkiye’nin ilk girişimcilik örneklerinden birinin İş Bankası olduğunu, bu vizyonla kurulmuş bir banka olarak girişimcilere destek verdiklerini, yenilikçi bakış açılarına her zaman ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Bu anlamda Arya ile sürdürdükleri işbirliğini çok önemsediklerini belirtti.

Ahu Serter: Mükemmel Olmak Zorunda Değiliz! Başlamak, Başarmanın Yarısıdır

Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter konuşmacı, katılımcı ve girişimcilere Arya Retreat’te olmalarından duyduğu mutluluğu dile getirdiği konuşmasında kız kardeşlik teması ile birlikte yürümenin, iş dünyasına yansımasının olumlu etkilerine değindi. “Mükemmel olmak zorunda değiliz, özellikle kadınların çok hissettiği mükemmel olma beklenti ve baskısından kurtulmamız gerekiyor. Başlamak, başarmanın yarısıdır. Bir birimizin aynası olmalı ve iyi zamanlarda olduğu gibi zor zamanlarda da birlikte yürümeliyiz.” dedi.

Naturansa ve Masraff Birinciliği Paylaştı

Her sene Arya Retreat öncesinde düzenlenen altı haftalık hızlandırma programının sonunda yatırım sunumları ile sahneye çıkmak üzere seçilen Hyggefood, Naturansa, Masraff, Vivoo, Bloomingbag, Parrotize girişimcileri yarıştı.

Naturansa kurucusu Biyolog Esra Serbes ve Masraff kurucu ve CEO’su Begül Eray Sezgin 20.000 TL birincilik ödülü ile BTS&Partners’dan 2 ay ücretsiz hukuk danışmanlığını paylaşırken Bloominbag’in kurucusu Neslihan Kılıç Hacıalioğlu, Lobby Social’dan 6 ay sosyal medya yönetimi, Hyggefood’un kurucuları Emine Yılmaz ve Ömer Elmasri IE Business School’dan yaklaşık 2.000 Euro değerinde online eğitim, Naturansa Tina Jewelery’den mücevher, Masraff Güvensan’dan ofis temizliği ödüllerini kazandılar.

Esra Serbes: Girişimcilerin En Büyük İhtiyacı Onları Anlayan ve İnanan Yatırımcılar

"Artan nüfusun en büyük sorunsallarının başında gıda kıtlığı ve gıda atığı geliyor. Attığımız gıdayı, tekrar besin zincirine geri kazandırabilirsek, bu problemin çözümüne katkı sağlayabileceğimizi inanıyorum. İşte tam bu noktada Naturansa fikri oluşmaya başladı ve bugüne geldi. Gıda atıklarını günlük olarak alternatif protein kaynağı ve organik gübreye dönüştürüyoruz. İnsanlar da dahil olmak üzere protein ihtiyacı yüksek olan canlıların besin gereksinimi karşılamasına katkı sağlıyoruz. Organik gübre ile de kimyasal gübre kullanımının önüne geçmeyi ve maliyette rekabet edebilir seviyeye çekmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kimyasal gübrenin yaratmış olduğu çevre kirliliğinin de önüne geçiyoruz. Projenin en kısa haliyle özeti bu şekilde.

Girişimcilik tarafında ise, bizlerin hep bütçe ve yatırım sorunu ve arayışı içinde olduğumuz düşünülür ki bu büyük bir sorunu görmezden getiriyor. En büyük ihtiyacımız bizi motive eden, destekleyen, bizi anlayan ve inanan birilerinin varlığını hissetmek. Yoksa kendi kendinin patronu olma tabii ki kulağa çok havalı geliyor. Fakat girişimcilik bu değil. Emek, zaman, inanç ve vazgeçmeden devam edebilme iradesi ile ancak bir girişim başarıya ulaşılabiliyor. Şans faktörünü de unutmuyoruz. Arya ile yolculuğum TİM İnovasyon Haftası’nda başladı. Arya sadece yatırım odaklı değil, yaşadığımız tüm zorlukları anlayan ve çözüm odaklı yaklaşımı sayesinde farklı bir motivasyona sahip olduk. Geçtiğimiz altı hafta boyunca çeşitli mentörlük ve eğitimler aldık. Bu süreçte girişimimin bir çok alanda somut adımlar atmasına yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum. Arya’ya geliş sebebim ile Retreat çıkış sonucu arasındaki fark anlatılmaz. Gerçekten yaşanması gereken tecrübelerin toplamıdır."

Begül Eray Sezgin: ARYA’yı Bir Sanat Galerisinin Küratörü Gibi Görüyorum

"Şirketler için masraf girme sürecinde harcanan zaman üzerinden yola çıktık ve “MASRAF girmeye zaman harcamayın” dedik. Fişin fotoğrafını çekin, masraflar otomatik girilsin. Fotoğrafını çektiğiniz fişleri yapay zeka algoritması ile yöneten bir uygulama hazırladık. Arya yolculuğumuzda, Arya’yı bir sanat galerisinin küratörü gibi görüyorum. Yatırım sürecine hazırlandığımız bu dönemde bizi doğru kişi ve kurumlarla bir araya getirerek pazara daha hızlı yayılmamızı sağladı. Masraff ekibi olarak önümüzdeki dönemde 1000 kurumu daha yapay zeka ile tanıştırarak dijital dönüşüm yolculuklarına katkı sağlamayı ve pazar liderliğimizi pekiştirmeyi hedefliyoruz."

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor