Tasarladığı Böceksavar Robot İle Dünya Literatürüne Girdi!

Kendi imal ettiği 3D printeri kullanarak Böceksavar Tarım Robotu tasarlayan Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi Ege Özgül’ün yazdığı makale, dünyanın en büyük akademik indeksi kabul edilen IEEE’de (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) yayınlandı. Detaylar haberimizde..

Kendi imal ettiği 3D printeri kullanarak Böceksavar Tarım Robotu tasarlayan Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi Ege Özgül’ün yazdığı makale, dünyanın en büyük akademik indeksi kabul edilen IEEE’de (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) yayınlandı.

Robot, Tarlayı İlaçlıyor ve Zararlıları Kovuyor

Fen Projeleri Danışmanı Kimya Öğretmeni Talha Kılıç, Ege Özgül’ün sıradışı projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Besin temini ve kullanımı insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından birisidir. Besinlerin birincil kaynağı ise toprak ve onun içerdiği minerallerdir. Bununla birlikte, besin kalitesinin korunması, bitkilerin bağışıklık kazanması, iklim şartları, zararlı haşerat ve hastalık gibi tehditlere karşı ilaçlama gereklidir. Genellikle bitkilerin ilaçlanması tarım işçileri tarafından yapılmaktadır. Fakat bu süreç tarım ilaçlarının içerdiği kimyasallardan dolayı insan sağlığı açısından çok tehlikeli olup, insan bünyesine zarar vermektedir.

Öğrencimiz, insan sağlığı açısından kimyasalların zararlı etkilerini en düşük seviyeye indirerek tarım alanlarını ilaçlama ve bitkileri zararlı haşerelerden korumak üzere düşük maliyetli ve yarı-otonom bir robot tasarlayıp imal etti. Bu sayede bitkilerin ve toprağın yaşam kalitesi en yüksek seviyeye çıkartılıp, tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflendi. Robot, tarım ilacı püskürterek zararlı haşerattan uzun süreli koruma sağlarken, sahip olduğu buzzer ile değişik frekanslarda ses üreterek tarım zararlılarını uzaklaştırıp, bu görevleri herhangi bir insan etkileşimi olmadan gerçekleştirebiliyor.”

Yaptığı çalışmalarda en büyük desteği ailesinden aldığını belirten Ege Özgül ise hedefinin, Amerika’da robotik teknolojiler konusunda üst sıralarda olan bir üniversitede eğitim alarak tüm insanlara yararlı ürünler geliştirmek olduğunu söyledi.

Portekiz’de Türkiyeyi Temsil Edecek

5-8 Temmuz 2018 tarihleri arasında Polonya’da düzenlenecek olan, “3. International Contemporary Education Research Congress”te akademisyenlere sunum yapacak olan Ege Özgül, 21-28 Temmuz 2018 tarihleri arasında Portekiz’de düzenlenecek olan “Young Science Meeting” yarışmasında ülkemizi temsil edecek. Ayrıca 5-8 Eylül 2018 tarihleri arasında Kosova’da düzenlenecek olan 3. International Science Symposıum’a katılacak.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor