İmece Desteklerinde Hibe Alacak Yeni Takımlar Belli Oldu!

Toplumsal meselelere yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek üzere hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece’nin İkinci Destek Programı Ön Kuluçka Finali yapıldı. Detaylar haberimizde..

Toplumsal meselelere yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek üzere hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece’nin İkinci Destek Programı Ön Kuluçka Finali yapıldı. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin tema olarak belirlendiği imece destek programlarından ikincisi “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlığı altında hayata geçirildi.

Türkiye’nin de önemli sosyal meselelerinden biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği alanında kız çocuklarının ve kadınların güçlenmesine yönelik yapılan çağrıya 78 başvuru alındı. Başvurular arasından seçilen 10 takım, 3 ay süren ön kuluçka süreci boyunca yoğun bir eğitim ve mentorluk desteği ile saha çalışmalarından aldıkları geri bildirimlerle iş modelleri çıkardılar, projelerini geliştirdiler. 20 - 21 Mart tarihlerinde yapılan ara değerlendirmenin ardından sürece devam eden 7 takım ise, 7 Nisan’da gerçekleştirilen Ön Kuluçka Finali’nde jüriye projelerini sundu.  

Endeavor Türkiye Kurucusu ve Genel Sekreteri Didem Altop, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkurt, m-Spark Kurucusu Ferhan Cook, UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Takımı Danışmanı Gökçe Bayrakçeken, ATÖLYE Kurucu Ortağı Kerem Alper, S360 Kurucusu Kerem Okumuş ve Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner’den oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda seçilen 3 takım 4 aylık kuluçka sürecinde, projelerini iş modeline çevirmek için çalışacak.  

Kız çocuklarının ve kadınların önündeki engelleri kaldırmaya yönelik proje tasarlayan BabyAcademy, Kızlar Sahada Akademi ve Kök Basmanetakımları, kuluçka sürecinde eğitimlerine devam ederken girişimlerini ilgili alanlardaki profesyonellerin desteği ile geliştirip, ulusal ve global kitlesel fonlamaya açabilecekler. Takımlar, eğitim ve mentorluk desteklerine ek olarak her bir proje 120.000 TL olmak üzere toplam 360 bin TL değerinde hibe desteğine de sahip olacaklar. Takımlar ayrıca kuluçka sürecinde, sosyal girişim fikirleriyle ilgili temel varsayımlarını test edecek; hipotezlerini kanıtlamak ve ürün/kavram doğrulaması yapmak üzere Yalın Ürünlerini (MVP) üretebilecekler.  

Toplumsal cinsiyet eşitliği penceresinden bakılarak özel olarak hazırlanmış uzman görüşleri ve oyunlarla çocuğun gelişimini destekleyen bir ebeveyn destek mobil uygulaması olan BabyAcademy, 0-5 yaş aralığındaki çocukların bakım ve gelişimiyle ilgili görev ve sorumlulukların anne-baba arasında eşit paylaşılmasını ve böylece çocuğun gözünde doğru bir rol model oluşmasını hedefliyor. Uygulama, çocukların ilk 5 yılı için nitelikli oyun, anne-babalar için yönlendirici kaliteli içerik ve çocuklu aileler için elverişli mekan ve aktivite önerisi sağlıyor.  

Kızlar Sahada Akademi takımı, kız çocuklarının ''yapamazsın'' denilen anlarda ''neden?'' sorusunu yöneltmelerini sağlayarak farkındalık artırmayı merkeze alıyor. Proje, sahaya futbol oynayamayacağı önyargısıyla gelen kız çocuklarının, futbol oynayabildiklerini görüp, karşılaşacakları diğer cinsiyetçi tutumlara karşı güçlenmelerini hedefliyor. Girişim, futbolun gücünü kullanarak düzenlenecek turnuvalar ve kampların yanı sıra, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci yaratan oyuncak, kitap ve diğer eğitim materyallerine ebeveynlerin ve çocukların ulaşabileceği bir platform kurmak için çalışacak.  

İzmir’in Basmane semtinde kurulacak bir gıda üretimhanesi projesi olan Kök Basmane, ağırlıklı olarak Mardin, Diyarbakır ve Suriye’den göç etmiş mahalle sakinlerinin hijyen koşulları sağlanan, kanunlara uygun bir çatı altında kendi ekonomik değerlerini oluşturmalarını hedefliyor. Proje kapsamında bölge sakinlerinin özgün reçetelerinin oluşturularak üretilmesi, mahallenin değerine uygun yeniden markalanması ve satış alanı için özel şirketlerde yiyecek-içecek hizmeti olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor. Projenin ana odağını bölgedeki kadın iş gücünün güçlendirilmesi ve toplumsal entegrasyon adına gıdanın bir araç olarak kullanılması oluşturuyor.  

ATÖLYE ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen imece’nin üçüncü Destek Programı teması olan “Eşitsizliklerin Azaltılması” için başvurular 2018’in ikinci yarısında açılacak. 

Sosyal inovasyon platformu imece ve destek programları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.imece.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor