Güneş Teknolojisinde Yenilikçi Dalga Japonya ile Geliyor!

Japonya, yeni geliştirdiği perovskit paneller ile güneş teknolojisindeki liderliği Çin’in elinden almaya hazırlanıyor. İnce, hafif ve bükülebilir film benzeri yapıya sahip yeni paneller, arabalara ve duvarlara yapıştırılabilecek. Detaylar haberimizde..

Japonya, yeni geliştirdiği perovskit paneller ile güneş teknolojisindeki liderliği Çin’in elinden almaya hazırlanıyor. İnce, hafif ve bükülebilir film benzeri yapıya sahip yeni paneller, arabalara ve duvarlara yapıştırılabilecek. Ayrıca, üretimi maliyetleri de oldukça düşük olacak olan bu ince yapılı panellerin, günümüzde yaygın olarak kullanılan silikon güneş panelleri gibi standart hale getilimesi hedefleniyor.

Perovskite güneş hücreleri üzerindeki çalışma ilk olarak 2009 yılında Yokohama Toin Üniversitesi’nde profesör Tsutomu Miyasaka tarafından açıklanmıştı. Panasonic ve Sekisui Chemica tarafından geliştirilen panellerin, geleneksel tipteki panellerden daha büyük ve daha dayanıklı olaması amaçlanıyor. Böylece duvarlara ve kavisli yüzeylere de bağlanabilecek paneller, daha geniş kullanım alanlarına sahip olacak. Perovskit hücrelerden yapılmış paneller, istenen büyüklükte levhalar oluşturmak için bir araya getirilebilecek. Şirket, bu panellerin enerji üretim verimliliğini %20’ye çıkarmak için yolun yarısını tamamlamış bulunuyor.

Görece pahalı ve karmaşık üretim süreçlerine sahip kalın ve ağır silikon panellerin karşısında oldukça düşük maliyetleri ve geniş kullanım kabiliyetleri ile perovskit paneller, güneş enerjisi kullanımının kapasitesini ve etkinliğini arttıracak.

Gelişme aşamasında olan ve henüz dayanıklılık düzeyleri yeterlilik sağlamayan bu panellerin, ilk olarak geleneksel panellerin uymadığı niş pazarlara doğru yol alması bekleniyor.

Solarbaba kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor