KOBİ'ler, Nefes Kredisi Yeni Dönem Başvuruları Başladı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası ve Denizbank’ın işbirliği ile hayata geçirilen, KOBİ’lerin düşük faizli kredi kullanmalarını sağlayacak olan ‘Nefes Kredisi’ projesinde başvurular başladı. Detaylar haberimizde..

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası ve Denizbank’ın işbirliği ile hayata geçirilen, KOBİ’lerin düşük faizli kredi kullanmalarını sağlayacak olan ‘Nefes Kredisi’ projesinde 2018 başvuruları başladı.

Projede, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bünyesindeki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının mevduatlarını Ziraat Bankası ve Denizbank’a yatırarak, üyesi olan KOBİ’lere %9,90 yıllık faiz oranı ve 12 ay vadeyle bu bankalardan kredi kullanmalarına imkân sağlıyor. Ayrıca teminat yetersizliği nedeniyle kredi kullanamayan KOBİ’lerin imdadına da 25 yıldır olduğu gibi yine Kredi Garanti Fonu koşuyor.

Proje kapsamında kredi hacminin ilk aşamada 5 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Krediler, Kredi Garanti Fonu’nun vereceği %85 oranında Hazine garantili kefalet ile kullandırılacağı için bankaların da risk primi düşmüş oluyor.

İki Ayda 70 Bin KOBİ’nin ‘Nefes Kredisi’ Kullanması Bekleniyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, bu proje için 500 milyon TL’lik mevduatı Denizbank ve Ziraatbank’a aktararak KOBİ’lerin bu miktarın 10 katı oranında yani 5 milyar TL kredi kullanmalarına imkân sağlıyor.

KOBİ’lerin Nefes Kredisi’ne başvurabilmeleri için öncelikle bulundukları bölgedeki Ticaret veya Sanayi Odasından (merkez veya temsilciliklerden) “TOBB Nefes Kredisi başvurusu için” ibaresini içeren Faaliyet Belgesi almaları (bu belge olmadan banka talep kabul etmeyecektir), daha sonra Ziraat Bankası ve Denizbank’ın herhangi bir şubesine bankanın talep edeceği kredi evrakları ile müracaat etmeleri gerekiyor. KOBİ’ler, faaliyetlerini sürdürdükleri illere göre maksimum 50 bin, 100 bin ve 150 bin TL kredi kullanabilecek ve bu krediyi aylık eşit taksitlerle 12 ayda geri ödeyebilecekler.

Gelecek vaad eden işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına stratejik destek sağlamak misyonuyla kurulan Kredi Garanti Fonu ise bu proje kapsamında KOBİ’lere %85 oranında Hazine garantili kefalet sağlıyor.

Bugüne kadar yaklaşık 25 bin KOBİ’ye 14 milyar TL tutarında kredi kullandıran ve 2015 sonu toplam kredileri 2,4 milyar TL iken Kasım ayı sonu itibariyle %112’lik bir artış sağlayarak 5,1 milyar TL büyüklüğe ulaşan KGF; geçtiğimiz günlerde çıkan Bakanlar Kurulu Kararı ile Hazine Müsteşarlığı’ndan sağlanan 20 milyar TL’lik kaynağın 4,25 milyar TL’sini yani %22’sini bu projeye aktarıyor. Ayrıca kullanılan Portföy Garanti Sistemi ile kefalet talepleri 2 işgünü içinde sonuçlandırılıyor.

KOBİ’lerin Nefes Kredisi’ne başvurabilmeleri için öncelikle bulundukları bölgedeki Ticaret veya Sanayi Odasından (merkez veya temsilciliklerden) “TOBB Nefes Kredisi başvurusu için” ibaresini içeren Faaliyet Belgesi almaları (bu belge olmadan banka talep kabul etmeyecektir), daha sonra Ziraat Bankası ve Denizbank’ın herhangi bir şubesine bankanın talep edeceği kredi evrakları ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor