Otomotivin Yenilikçi Projelerine OİB’den Büyük Destek!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) sektörde katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlediği 7. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nın ilk günü başarıyla tamamlandı. Detaylar haberimizde..

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) sektörde katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlediği 7. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nın ilk günü başarıyla tamamlandı. 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) öncülüğünde Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde düzenlenen 7. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım YarışmasıÖzyeğin Üniversitesi'nde başladı. Etkinlik ile otomotivde ilk ve tek girişimcilik platformunu kuran OİB, Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesini amaçlıyor. İki gün sürecek etkinliğin ilk gününde Komponent Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu. Yarışmada dereceye girenlere toplam 90 bin TL ödül verildi.

Komponent Tasarım Yarışması Kazanan Projeler ve Ekipleri
Öğrenci Kategorisi Profesyonel Kategorisi
  • Birinciliğe plazma teknolojisiyle araçlardaki aerodinamik (havanın kuvvetsel etkileri) kayıpları minimize eden “Plazma Aerodinamik Akış Kontrol ve Dengeleme Sistemi” ile Emre Akgül ve Emre Uygun,
  • İkinciliğe sıcaklık farkından elektrik enerjisi üretme modülü olan “E-Pelt” projesi ile Ömer Faruk Usluoğlu ve ekibi, 
  • Üçüncülüğe ise otomotivdeki denge çubuğunun ağırlık ve maliyetini düşüren “Denge Çubuğu Tasarımı ve Optimizasyonu” projesiyle Ece Yenilmez ve ekibi layık görüldü
  • Birinciliğe karbon emisyonunu düşüren “Bütünleşik Olarak Tasarlanmış Ölçeklendirilebilir Üre Enjeksiyon Sistemi” ile Özgür Ertunç ve ekibi,
  • İkinciliğe de araç içine entegre bebek koltuğu tasarımı olan Ponos projesiyle Barış Bumin ve ekibi layık görüldü.

Orhan Sabuncu: “2030’da araçların yüzde 30’u sürücüsüz”

Girişimcilerden yatırımcılara, öğrencilerden profesyonellere yerli yabancı çok sayıda ismi buluşturan etkinliğin açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektörün geldiği noktaya dikkat çekti. Orhan Sabuncu “Son 12 yılın arka arkaya şampiyonu olan otomotiv sektörü, 28,5 milyar dolar ihracat ile ülke ihracatının yaklaşık beşte birini tek başına gerçekleştiriyor. Geçen yıl adet bazında motorlu taşıtlar ihracatı 1,3 milyon adedi aştı, motorlu taşıtlar üretimi 1,7 milyon adede yükseldi. Geçen yıl tüm zamanların rekorunu kırdık. İhracatımızın yüzde 77’sini AB ülkelerine yapıyoruz. Üretim kapasitemiz son birkaç yılda 2 milyon adede ulaştı. Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üreticisiyiz. Dünyanın 14. Avrupa’nın da 5. büyük motorlu araç üreticisiyiz” dedi.

Dünya otomotiv endüstrisinin gündeminin elektrikli, birbiri ile bağlantılı, sürücüsüz ve paylaşılan araçlar olduğuna dikkat çeken Orhan Sabuncu “Beş yılda birbirleri ile bağlantılı 439 milyon aracın yollarda olacağı, 2030 yılında araçların yüzde 30’unun sürücüsüz olacağı, 2040 yılında otonom araç satışlarının 33 milyon adede ulaşacağı öngörülüyor. Bu nedenle araç içi bilgi ve eğlence sistemleri ile yazılıma yönelik yatırımlar önem kazanacak. Bu dönüşüm başladı ve önümüzdeki beş yılda çok daha hızlı olacak. Yeni ekosistemde bağlı araçlar, iletişim, büyük veri çok önemli. 2020 yılına gelindiğinde yaklaşık 50 milyar cihaz internete bağlı ve dolayısıyla birbirleri ile bağlantılı olacak. Bu cihazların ürettiği veri big datayı oluşturacak. Büyük veriyi okuyabilenlerin ve robot operator vasıflı iş gücünün önemi artacak. Batarya teknolojileri, araç şarj altyapı sistemleri, ileri düzey sensörler, lazer teknolojiler, yüksek çözünürlüklü kameralar, yapay zeka teknolojileri, yakıt hücreleri, yenilikçi malzemeler, multimedya sistemleri yatırım yapılması gereken başlıca alanlar. Bu alanlara yatırım yapmayan, gelişemeyen tedarikçilerin ayakta kalma şansı azalacak. Türk otomotiv endüstrimizin önündeki en önemli konu, bu dönüşüme nasıl ayak uyduracağımızdır. Sektör, mutlaka bu dönüşümün bir parçası olmak zorunda” dedi.

Ömer Burhanoğlu: “Yatırımlara ve girişimlere destek büyük”

OİB Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da açılıştaki konuşmasında “Hızlı değişen dünyada gençlerin doğru konumlanmasını amaçladığımız bu etkinlikte, yatırımlara ve girişimlere önemli destekler veriyoruz. Eğer elle tutulur bir fikriniz varsa bizler buradayız. Devlette de bununla ilgili çok ciddi destekler var. Çünkü gelecekte yapay zeka nedeniyle yaratıcı olmayan meslekler yok olacak. Eski otomobillerle yenileri arasındaki fark büyük. Tüm otomobiller akıllanacak ve her şey ile bağlantı kuracak. Nesnelerin interneti ile yeni iş modelleri doğacak. Gelecekte bu alanda pazar büyüklüğünün 3 trilyon dolar olacağı öngörülüyor. Türkiye otomotiv sektörü olarak bu alanda yüzde 1,5 pay alırsak, 45 milyar dolar eder ki yıllık ihracat rakamımız olan 28 milyar doların üzerine çıkmış oluruz. Yani dünya deniz bir alan var ve şansımız çok. Aklımız varsa sıkıntı yok” dedi. Açılışta konuşan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk de “Eğitim klasik bir modelde olmamalı. Bazı yanlışları tekrarlamama ve hayal edilen bir ortamı üniversitemizde gerçekleştirme lüksümüz var. Eğitim, akademik bir program ile kısıtlanmamalı. Üniversitemizde öğrencilerin 365 gün burada vakit geçirmesini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Wang: “Google gelirinin yüzde 80’i, bir mühendisin fikrinden oluşuyor”

Etkinlikte küresel girişimcilik ve inovasyonda dünyanın en etkili yönetim danışmanlarından olan UC Berkeley Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Gigi Wang, “Yenilikçi İş Modelleri” başlıklı konferans verdi. Konuşmasında mühendislik biliminin önemini “Sadece bir mühendis, Google gelirinin yüzde 80’ini oluşturan bir fikri verebiliyor” sözü ile örnekleyen Wang, girişimcilere şu öğütlerde bulundu: “Bir erkek aynı anda 10 kadınla çıkarsa, karşısında 10 tane kafası bozuk kadın bulur. Aynı durum girişim şirketleri için de geçerli. Bir işe başladığınızda, başka işe geçmeden bu işi çok başarılı hale getirin. Bir şirket, bir gelir türü ya da pazar size uygun değilse sonra değiştirin. Gelecekte ne iş yapacağım diye düşünüyorsanız, örneğin boyun doktoru olabilirsiniz. Zira yakında pek çok kişi telefon ya da ekran bağımlılığı nedeniyle boyun sağlığında problem yaşayacak. Tüm dünyada yatırımcılar tekrarlanan, dönüşümlü gelir ararlar. Bu nokta çok önemli. Örneğin günümüzde bir yazıcının fiyatı 100 dolardan az. Oysa yıllar önce ilk aldığımda 2 bin dolar ödemiştim. Şu anda yazıcılar sürekli bizi kartuş almaya zorluyor. Üç yılda bin dolarlık kartuş aldım. Dolayısıyla günümüzde büyük veriyi kullanarak paraya dönüştürmeye çalışın. Bunu yaparken insanlardan fikir istemekten çekinmeyin. Bu şekilde kitlesel kaynak kullanır ve maliyeti azaltırsınız. Odaklanmanız, müşterinin ne istediğini iyi anlamınız önemli.”

Etkinlikte Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri ise 23 Mart Cuma günü (bugün) Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla sahiplerini bulacak. Etkinlikte iki gün boyunca toplam 210 bin TL ödül verilecek. Dereceye girenler ayrıca yurtdışında eğitim ve İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde projelerini geliştirme hakkı kazanacak.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor