İSO: KDV’deki Değişiklik Sanayiciyi Sevindirdi!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun tasarısının Meclise sevk edilmesinin sanayiciler açısından sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde..

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun tasarısının Meclise sevk edilmesinin sanayiciler açısından sevindirici bir durum olduğunu söyledi. 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin aylık olağan toplantısı, “Bilim ve Teknolojinin Işığında Değişen İş-Üretim Anlayışı ve Geleceğe Dair Öngörüler” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, İnovatif Girişimci, Fütürist ve Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas konuk olarak katıldı.

KDV uygulamalarının, sanayinin kıt kaynaklarından kamuya adeta bir işletme sermayesi şeklinde transfer yükü getirdiğini vurgulayan Erdal Bahçıvan “Ülkemizde tüketim vergisi olarak adlandırılan KDV, biz sanayici ve üreticiler için son 30 yıl içinde adeta bir üretim vergisine dönüşmüştü. Çünkü nihai yük hep üreticinin ve sanayicinin üzerinde oldu. İSO olarak açıkladığımız 2016 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmamızdaki sanayicimizin devletten KDV alacağı 6 milyar TL’ye çıkmış bulunuyor. Meclisten geçerek yürürlüğe girmesini beklediğimiz KDV değişikliği için Hükümetimize, Maliye Bakanlığımıza ve emeği geçen tüm kesimlere buradan teşekkür ederim” dedi.

Yapay Zeka ve Derin Öğrenme Yeni Rekabet Alanı

Meclis Toplantısı’nın ana konusu olan yapay zeka hakkında da açıklamalarda bulunan Bahçıvan, otomasyon ve robotik alanında hayret verici gelişmeler yaşandığını, yakında yeni nesil robotların fabrikalarda, kamusal alanlarda hatta evlerde artık hayatın olağan bir parçası haline geleceğini kaydetti. Robotikle birlikte malzemenin de gelişerek üretimin daha ucuz ve daha esnek olmasına imkân sağladığına değinen Bahçıvan, yapay zekâ ve derin öğrenmenin, geleceğin dünyasının en önemli rekabet alanlarından biri olacağını bildirdi. Bahçıvan, “Makineler öğrenme becerilerini geliştirerek, sadece insanların yapabileceği düşünülen alanlarda daha çok boy gösteriyor. 2020 gibi yakın bir tarihte dünyadaki akıllı ve bağlantılı nesnelerin sayısının 50 milyarı bulması bekleniyor. Makinelerin birbiriyle iletişimi artarken otomasyon ve iletişim süreçlerinde insana daha az görev düşüyor” diye konuştu.

Sanayi 4.0 ile Yeni Meslekler Geliyor

Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, ekonomik gelişmenin ve küresel rekabetin temel dinamiğini oluşturduğunu vurgulayan Bahçıvan, ‘Dördüncü Sanayi Devrimi’ ya da ‘Sanayi 4.0’ olarak da adlandırılan dijital dönüşüme dikkat çekti. Bu dönüşümün kısaca üretim teknolojileri ile gelişmiş bilişim teknolojilerinin birleşmesini ve böylece verimliliğin artırılmasını ifade eden Bahçıvan şöyle devam etti: “Geçmiş meclis toplantılarımızda bu yeni sanayi devrimini detaylı bir şekilde ele almıştık ve ülkemizin bu devrimi kaçırma şansının olmadığını belirtmiştik. Şimdi, bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelerin taşıdığı önemli bir sosyal boyuta dikkat çekmek istiyorum: Yeni nesil üretim anlayışı, mesleklerde de hızlı bir değişime yol açmakta. Otomasyon nedeniyle eski meslekler kaybolurken, yeni meslekler ortaya çıkıyor. Bundan 25 yıl önce ülkemizde 8 bin civarında ‘iş’ tanımı yapılırken bugün 12 bin iş tanımı olduğu belirtiliyor. Yani daha önce var olmayan meslekler bugün hayatımızın bir parçası haline gelirken geçmişteki birçok meslekte hayatımızdan çıkıyor.”

İSO 13 Mart’ta Zirve Düzenliyor

İSO olarak IHS Markit ile Eylül 2015’te başlattıkları işbirliği çerçevesinde, dünyada ekonomik aktivitenin en önemli öncü göstergelerinden biri olan Satınalma Yöneticileri Endeksi’ni (PMI) her ay Türkiye ve İstanbul için yayınladıklarını da ifade eden Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun bir aradan sonra gerek dünyada gerekse ülkemizde eş zamanlı olarak yüksek seviyelere ulaşan PMI verileri ışığında günümüzdeki gelişmeleri ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri tartışmak amacıyla 13 Mart’ta ‘2018’de Dünya ve Türkiye Ekonomisine PMI Perspektifinden Bakış’ başlığı ile bir konferans düzenliyoruz. Konferansa ülkemizin ve Markit’in önde gelen ekonomistleri katılacak.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor