"Özgürce Haykır" Sloganıyla Yerli Sosyal Ağ: Freelyshout!

850 bin olan kayıtlı üye sayısı ile ekosistemdeki iddialı girişini sürdüren yerli sosyal ağ uygulaması Freelyshout.com hedefini 1 milyona çıkartıp, dünyaya açılmayı hedefliyor.Detaylar haberimizde..

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yaşayan ilkokul ve lise mezunu iki genç, sosyal medyanın popüler iletişim araçlarından Facebook, Twitter, Instagram ve Whatsapp gibi platformların arasında yer alan ve şuan 850 bin olan kayıtlı üye sayısı ile ekosistemdeki iddialı girişini sürdüren Freelyshout.com hedefini 1 milyona çıkartıp, dünyaya açılmayı hedefliyor.

Yazılım ve tasarımı tamamen Türk kullanıcılarının istekleri doğrultusunda hazırlanan www.freelyshout.com isimli sitede Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp ve Swarm gibi sosyal paylaşım sitelerinde gerçekleştirilen her türlü işlem yapılabiliyor. Sitede, öğrenciler dersleriyle ilgili “Akıllı Arama” sayesinde her türlü bilgiye ulaşılabiliyor, “Sosyal Sorumluluk” özelliği ile kullanıcılar taleplerini buraya yazarak, diğer kullanıcıları haberdar edebiliyorlar.

Ayrıca, karakter sınırlaması olmadan kullanılan sitede kullanıcılar iletilerini, Sadece Haykır, Resimli Haykır, Sesli Haykır, Videolu Haykır, Yer Bildirimi Haykır, Aforizma Haykır seçenekleri ile Mail Üzerinden Haykır ve SMS ile Haykır seçeneklerini de kullanabiliyor. Mail Üzerinden Haykır ve SMS Haykır kullanabilmek için, kayıt olunan mail veya cep telefon numarası üzerinden, Mail veya SMS gönderilerek paylaşım yapılması sağlanıyor. Bunlarla birlikte Konum Sistemi, Keşfet Sistemi, Çoklu Hesap Yönetim Sistemi, Detaylı Hashtag Sayfası, Medya Sistemleri, Kaynak Sayfası ve İlgi Alanı Sistemleri de Freelyshout'a eklenerek özelliklerine özellik katıyor. Vizyonlarının “Özgürlük ve Sınırsızlık“ olduğunu belirten yetkililer, yalnızca sınırsız karakter özelliğinin değil, tüm özelliklerin vizyonlarına uygun olduğunu ifade ediyor.

Bir Odada Tek Bilgisayarla Başladılar, Ofis Açtılar

Sitenin kurucularından Yasin Ersoy yaptığı açıklamada, ilkokul mezunu olduğunu ve 13 yaşından itibaren bilgisayar ile yazılımla ilgilendiğini söyledi.

Ersoy, bu işin eğitimini almadığını, kendi çabalarıyla internet ve yazılım konusunda geliştiğini; en büyük hayalinin yerli yazılımla sosyal medya platformu kurmak olduğunu belirterek, "Bu fikir, yerli yazılım konusunda arkadaşımla sohbet ederken ortaya çıktı. Biz bu projeye 2012'nin ortasında Ertan Aktaş ile evindeki bir odada kurduğumuz tek bilgisayar ile başladık. Ben yazılımı, arkadaşım ise tasarımı üstlendi. Tek sunucumuz vardı. Hiçbir maddi gelirimiz yoktu. Kendi imkanlarımızla ayakta durmaya çalışıyorduk. Biriktirdiğimiz parayla uygulamayı silip yeniden yaptık. Artık reklam alabiliyoruz. Reklam gelirlerimizle Ertan'ın odasında çıktık, şimdi Gebze'de ofis açtık. Kendimize ait 13 sunucumuz var." şeklinde konuştu.

"Hedefimiz En Kısa Zaman da Bir Milyona Ulaşmak"

Freelyshout.com'un yayınına 2013 yılında başladıklarını, siteye Türkçe olarak "ozgurcehaykir.com" internet sitesinden de ulaşılabildiğini ve reklam bütçeleri olmadan bu günlere geldiklerini aktaran Ersoy, sözlerine şöyle devam etti:

"O zamanlar mobil uygulamamız yoktu, Freelyshout sadece internet sitesiydi. Siteyi ilk oluşturduğumuzda sosyal sorumluluk özellikleri vardı. Şu anki sisteme göre biraz geri kalmıştı. Şu an Freelyshout.com'u sıfırdan yeniden programladık. Android ve IOS için platformları için uygulamalar geliştirdik. Şu an Windows ve akıllı televizyonlar için uygulamalar geliştiriyoruz. Freelyshout.com'un 850 binin üzerinde kullanıcısı var. Bunların içinde çok sayıda Siyasetçi, Bakan, Sanatçı ve Kurumsal firmalara ait hesaplar bulunuyor. İsteyen Markayim Reklam Platformu (www.markayim.com) sayesinde otomatik olarak reklamını ekliyor. Kullanıcı adlarını almak isteyen herkesi ücretsiz olarak kayıt olmasını ve kullanıcı adlarını almalarını öneriyoruz.” 

"Türkiye'nin Kendi Sosyal Medyası Olsun Diye Yola Çıktık"

Ersoy, Facebook ve Twitter'a rakip olmaktan daha çok Türkiye'nin kendi sosyal medyası olsun diye yola çıktıklarını, Rusya'nın ve Çin'in kendi sosyal medyasının olduğunu ifade ederek, "Artık birçok ülke kendi sosyal medyasını devlet destekli olarak yapmaya başladı. Şu anki hedefimiz tamamen Türkiye'yi sosyal medya anlamında doyurabilmek. Sermayeyi yurt dışına kaptırmamak. Türkiye'de belli bir seviyeye geldikten sonra da hedefimiz dünyaya açılmak." dedi. 

"Freelyshout Mobil Uygulamaları Yayında"

Tüm sınırları ortadan kaldırıp "daha güvenli ve özgür bir internet ortamı" sağlamayı amaçlayan Freelyshout, mobil uygulamalarını da yayınlayarak sosyal ağ dünyasına giriş yaptı. Sitenin eski sürümünde yaşanan sorunların tamamen kaldırıldığını söyleyen Ersoy, “Performans konusunda hiçbir olumsuz eleştiri almadık, bu konuda tam anlamıyla bir başarı yakaladık ve milyonlarca kişiye hizmet verebilir duruma geldik. Bu başarıyı, ilk yapılan sürümden edindiğimiz deneyimler sayesinde kazandığımızı belirtmek isteriz. Hayalden, gerçeğe dönüştürme sürecinden bu yana yaşadığımız tecrübeler, Freelyshout kullanıcısının beklediğine değen bir platform oluşturmamızı sağladı. Sadece mobil uygulamalarımızdan değil, televizyondan dahi kullanabilecekleri bir sosyal ağı tüm dünyaya açtık. Ancak geliştirdiğimiz yeni özellikleri kısa aralıklarla yayınlayacağız. Yeni haberlerimizi ve özelliklerimizi kaçırmamak için “Resmi Blog Sayfamızı” (http://blog.freelyshout.com) takip etmenizi, Takip ve Paylaş butonlarımızı almak için ise, "Freelyshout Yayınla" (freelyshout.com/widgets) servisini ziyaret etmenizi öneririz.” diye konuştu.

Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plutoSW.Freelyshout)
IOS (https://itunes.apple.com/tr/app/freelyshout/id1240677262)

"Üniversite Diplomamız Yok Diye Destek Alamıyoruz"

"Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız yerli yazılım, yerli ve milli sanayi söylemlerinde bulunuyorlar. Biz aslında bu söylemlerden güç alarak bu yola girdik ve ofisi açtık." diyen Ersoy, şunları kaydetti: "Aslında bu projeyi sonlandırma kararı almıştık. TÜBİTAK'a başvurmuştuk destek için ancak üniversite diplomamız olmadığı için geri çevrildik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bir görüşmemiz olmuştu. Onlar da yeniden TÜBİTAK'a yönlendirdiler. Bir kısır döngünün içine girdik. Bizden diploma beklemek yerine elimizdeki imkanları kullanmalarını ve bizden faydalanmalarını istiyoruz. Biz de devletimizden en azından yurt dışına açılana kadar destek istiyoruz."

Türkiye'de yazılım alanında çok yetenekli ve kaliteli bilişimciler olduğunu, çok iyi işler çıkardıklarını ancak projelerin artık yavaş yavaş yurt dışına kaymaya başladığına dikkati çeken Ersoy, "Türkiye'de bu alanda destek bulmak, yatırımcı bulmak gerçekten çok zor. Biz burada kalmak istiyoruz. Biz beyin göçüne engel olmak istiyoruz. Ben ilkokul mezunuyum. Mesleği kendi kendime öğrendim. Amatörce başladım. Piyasada çalıştım. Kendimi geliştirdim. İnternetten ve kitaplardan öğrendim. Ne yazık ki, üniversite diplomamız olmadığı sürece bu ülkede yazılımcı sayılmıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Freelyshout.com" hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.freelyshout.com web adresini ziyaret edebilir, yerli sosyal ağ uygulamasını App Store ve Play Store mağazalarından indirebilirsiniz.

Haberimizi sosyal ağları kullanan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor