Türk İmalat Sanayi Son 7 Yılın Rekorunu Kırdı!

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ocak 2018 dönemi sonuçları açıklandı. Detaylar haberimizde..

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ocak 2018 dönemi sonuçları açıklandı.

Türkiye PMI Son 7 Yılın Zirvesinde: 55,7

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), ocak ayında 55,7’ye yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında yaklaşık 7 yılın en yüksek düzeyinde iyileşme yaşandığını gösterdi. Bu iyileşmede üretim ve yeni siparişlerdeki artışlar belirleyici rol oynarken, istihdam artışı da üretimdeki güçlü büyümeyi destekledi.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da ocak ayında 55,1’e yükselerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşmenin son 4 yılı aşkın bir dönemin en güçlü düzeyinde gerçekleştiğini gösterdi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ocak 2018 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, geçen aralık ayında 54,9 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ocak ayında 55,7’ye yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında güçlü ve Mart 2011 tarihinden bu yana gözlenen en yüksek düzeyde iyileşme yaşandığını gösterdi. Bu gelişmede talepteki güçlü seyir önemli rol oynadı. PMI verisinde 2018 yılının başında kaydedilen yükseliş, güçlü düzeyde gerçekleşen ve önceki aya göre hızlanan üretim büyümesinden kaynaklandı. İmalat üretimi Şubat 2011’den beri gözlenen en yüksek artışı kaydetti. Hem iç piyasalardan hem de global piyasalardan gelen talep artışının etkisiyle firmalar ocakta yeni siparişler almaya devam ettiler.

Bunun yansıması olarak, yeni sipariş hacmi son 83 ayın en yüksek düzeyinde artış gösterdi. Önceki aya kıyasla hafif yavaşlamakla birlikte istihdam artış hızının ocakta yüksek düzeyde gerçekleşmesi de üretimdeki güçlü büyümeyi destekledi. İmalatçılar üretim kapasitelerini yükseltmek amacıyla satın alma faaliyetlerini ocakta artırmaya devam etti. Bu artış, güçlü düzeyde ve yaklaşık son 7 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Firmaların maliyet yükleri döviz piyasasındaki olumsuz gelişmelerin ve yükselen hammadde fiyatlarının etkisiyle ocakta da hızlı bir şekilde yükseldi. Firmalar, maliyet baskılarındaki bu artışa nihai ürün fiyatlarını yükselterek karşılık verdi. Ayrıca nihai ürün fiyatları enflasyonu son 12 ayın en yüksek düzeyine tırmandı.

İstanbul İmalat PMI Ocak Ayında 55,1’e Yükseldi

Geçen aralık ayında 53,0 olarak gerçekleşen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da ocak ayında 55,1’e yükselerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında belirgin bir iyileşme yaşandığını ve bu iyileşmenin son dört yılı aşkın bir dönemin en güçlü düzeyinde gerçekleştiğini gösterdi. Güçlü müşteri talebinin etkisiyle üretim ve yeni siparişlerde gerçekleşen belirgin artış, PMI yükselişini destekledi. İmalat üretimindeki büyüme hızı son 49 ayın en yüksek düzeyine ulaşırken, yeni sipariş hacmi de son dört yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi.

Firmalar yeni siparişlerdeki büyümenin yansıması olarak 2018 yılının başında istihdamı artırdılar. Üstelik bu artış aralık ayına kıyasla hızlandı ve altı yıldan uzun bir dönemin en yüksek düzeyinde kaydedildi. Önceki aya kıyasla bir miktar hız kesmiş olsa da satın alma faaliyetlerinde de güçlü yükseliş gerçekleşti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, PMI verilerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Her zaman söylediğimiz gibi sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme için, ekonomimizin mutlaka sanayi ve üretim ağırlıklı bir temel üzerinde yükselmesi gerekmektedir. İstanbul Sanayi Odası olarak açıkladığımız PMI verileri 11 aydır kesintisiz bir şekilde iyileşiyor. Dahası ocak ayında da son 7 yılın en güçlü genişlemesini yaparak 2018 yılına coşkulu bir giriş yapması, Türkiye'de büyümenin sanayi ve üretim ağırlıklı bir vitese geçiş yaptığına işaret etmektedir. İSO İmalat Sanayi PMI Türkiye endeksinin bu yıl ocak ayında 55,7 ile 82 ayın zirvesine çıkması, İSO İmalat Sanayi PMI İstanbul’un da 55,1 ile 49 ayın en hızlı artışını gerçekleştirmesi, ekonomimizin sanayi ve üretim ağırlıklı bir merkeze doğru oturmakta olduğunun göstergesidir.

Bu veriler sanayimizin 2018 yılına oldukça iyi bir başlangıç yaptığına yönelik verdiği güçlü mesajlar olarak da düşünülmelidir. Açıklanan bu veriler, sanayicilerimizin büyüme yolunda ekonomimize en güçlü desteği verme noktasında ne kadar motive olduklarını ortaya koyması açısından da gurur vericidir.

Endeksin, ocak ayında ekonomimiz açısından moral verici seviyelere çıkmasında, hiç kuşkusuz hükümetimizin geçen yılın başından bu yana imalat sanayi sektörümüz başta olmak üzere; reel ekonomiye yönelik getirdiği başta KGF olmak üzere, güçlü destek ve teşviklerin de etkisinin olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bunun yanı sıra, bu verilerden sanayi ürünlerine yönelik iç ve dış talebin yeni yılda da çok kuvvetlendiğinin işaretlerini alıyoruz. Yine küresel iyileşme ve başta AB ülkeleri olmak üzere ihracat pazarlarımızdaki toparlanmayla birlikte artan dış talebin de sanayi üretimini desteklediğini söyleyebiliriz.

Bugün artık sanayi üretiminde ulaşılan seviyelerle kapasiteler aşılmaya başlanmıştır. Bu nedenle artık sanayi sektörümüzde gerek kapasite artırıcı ve gerekse yeni yatırımların gerçekleşmesini beklemekteyiz. Gelinen bu nokta sürdürülebilir büyümenin en vazgeçilmez aksiyonu olan makine ve teçhizat yatırımlarının artışını da beraberinde getirmektedir. Bunun da sanayide üretim ve istihdam artışını tarihi zirvelere taşıyacağı açıktır. Sanayi sektörümüzdeki bu motivasyon, istek ve azim rüzgarına verimlilik, katma değer ve teknolojik yeniliklerle yön vermek gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.”

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi: 

“Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşme 2018 yılının başında önceki aya göre hızlandı ve güçlü düzeyde gerçekleşti. Güçlü talebin etkisiyle yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerindeki büyüme hız kazandı. Böylece üretim yaklaşık son 7 yılın en yüksek düzeyinde kaydedildi.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor