Bebekler, Bugün Hiç Bilinmeyen Meslekleri Yapacak!

Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği “2017 Yılı Değerlendirme Toplantısı”na katılan Gazeteci Emin Çapa; “Yeni dünyayı anlamak, yeni dünyayı anlamlandırmak” isimli bir sunum yaptı. Detaylar haberimizde..

Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği “2017 Yılı Değerlendirme Toplantısı”na katılan Gazeteci Emin Çapa; “Yeni dünyayı anlamak, yeni dünyayı anlamlandırmak” isimli bir sunum yaptı. Konuşmasında dijitalleşmenin önemine değinen Çapa, “Dijitalleşmeye uymayanlar için karanlık günler geldi” diye konuştu. Çapa şöyle devam etti; “Endüstri 4.0 yarının meselesi değil, bugünün meselesi. Yarının meselesi karanlık fabrikası. Dünyada bir değişim yaşanıyor. Fortune 500 listesine 1957-1997 arasında girmiş tüm kurumların bugün sadece yüzde 37’si faaliyette. Dijitalleşmeye ve değişime ayak uydurmak gerekiyor.”

Çinli bir cep telefonu modülleri üretim tesisinden örnek veren Çapa, dünyanın ilk tam karanlık fabrikası olan bu fabrikada çalışan sayısının 650 kişiden 60’a düştüğünü, hatalı üretimin ise 5’te bire indiğini, önümüzdeki süreçte sıfırlanacağını anlattı. Çapa, “Fabrikanın çalışanları robotlar, temizlik işçileri ve pazarlamacılar. Fabrika karanlıkta çalışacak çünkü üretimde çalışanlar da robotlar. Şu an dünya çılgın bir şekilde robotize oluyor. Şu an çılgın bir yere doğru gidiyoruz. Bunun ağır bir bedeli olacak insanlar için. Bu süreci nasıl yöneteceğimizi henüz bilmiyoruz” diyerek kaygılarını dile getirdi.

2017 Yılında Doğan Çocukların %65 Bugün Hiç Bilinmeyen Meslekleri Yapacak

Dünyada çok çok ilginç teknolojik gelişmeler yaşandığına işaret eden Çapa şöyle konuştu; “Çok kısa bir süre sonra inanılmaz bir noktaya gelecek dünya. İnternette bir araştırma var Almanya’nın bilim kurulu bir rapor hazırlıyor. 2050 yılına gelince Almanya’nın mili gelirinin yüzde 40’ı, hiç bilmediğimiz sektörlerden gelecek. Yine Ekim ayında Amerika’da bir araştırma yayımlandı. 2017 yılında doğan 100 çocuğun yüzde 65’i bugün hiç bilmediğimiz işleri yapacak. Dünyadaki bu muazzam dönüşümü anlamak gerek.”

Anlamlandırma Sorunu Yaşıyoruz

Dijital endüstrisi ile ilgili çalışan çok başarılı 20’li yaşlarda gençlerin olduğuna dikkatiçeken Gazeteci Çapa, “Anlamak her şey” derdim daha önce. Ama şimdi anlamlandırmak daha önemli. Biz en büyük sıkıntıyı anlamlandırmada yaşıyoruz, anlamak yetmiyor. Philip Dick, “Gerçeklik siz ona inanmaktan vazgeçtiğinizde ortadan kaybolmayan şeydir” diyor. Hastalığa teşhis koymak çok önemli. Gerçekle yüzleşmemiz lazım. Biz şu anda gerçekle yüzleşme problemi yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Teknoloji Yatırımı Yerlerde

Türkiye’nin teknoloji yatırımlarının yerlerde olduğunu savunan Çapa, rakamlarla örnek verdi; “Teknolojiye ne kadar yatırım yaptık? TUİK verileri en son 2014’ü gösteriyor. Teknoloji seviyesi yüksek ürünlere 1,7 milyar lira, orta yüksek ürünlere 19,4 milyar lira, orta-düşük ürünlere 22,8 milyar lira, düşük ürünlere 22,4 milyar lira yatırmışız. Neden? Türkiye’de 11 milyon 26 bin kişinin yıllık geliri 1,800 dolar. İnsanlar bu gelirle ne alabilir? Bir sorun var, beceremiyoruz demek ki. Ama becerebiliriz, teknolojiyle başarabiliriz.”

Kansere Çare Bulunacak

İnsanların idrarınıza göre vücudunda bir sorun varsa bunu söyleyen klozetlerin yapılır hale geldiğini kaydeden Çapa, “Onlar klozet değil tabii. Beş yıl içinde artık yazıcıda basılmış organları kullanacağız vücudumuzda. Bir bilim adamı proto hücre yaptı, hiç yoktan. Bu çılgın bir olay. Microsoft firması 10 yıl içinde “ben kanseri yeneceğim” diyor. Bozuk kodlama konusunda uzman çünkü. Kanser de bir kodlama hatası olduğu için bu konuda “Kanseri yenerim ben” diyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor