İşini Büyük Veri ile Yönetebilen Firmalar Yükselişe Geçecek!

Çok uluslu büyük şirketlerden küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar birçok kurum ve kuruluş, rekabet ortamında avantaj elde edebilmek için hizmet süreçleri sonucunda ortaya çıkan verilerin doğru ve verimli kullanımına ağırlık vermeye başladı. Detaylar haberimizde.. Detaylar haberimizde..

Büyük veriyi doğru analiz edip, yönetebilen kurum ve kuruluşların rekabet avantajı kazandığı günümüzde yazılım hizmetlerinin önemi her geçen gün daha da artıyor. Çok uluslu büyük şirketlerden küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar birçok kurum ve kuruluş, rekabet ortamında avantaj elde edebilmek için hizmet süreçleri sonucunda ortaya çıkan verilerin doğru ve verimli kullanımına ağırlık vermeye başladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi seçilen Ereteam’in Suadiye’deki İtalyan Restoranı La Mia Luce’de gerçekleştirilen etkinlikte, yazılım sektöründe ülkemizin yerine ilişkin genel bir değerlendirme yapılırken, yazılım hizmetleri ihracatı ile Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin Türkiye ekonomisine katkıları anlatıldı. Pazar payını büyütmek isteyen firmalara tavsiyelerde bulunan Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, firmaların verilerini stratejik bir yönetim aracı olarak kullanabilmesinin, yükselişe geçmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

“Bilişim ve Yatırım Sermayesi Ortak Noktada Buluşmalı”

Türkiye’de global sistem entegratörü şirket çıkmamasının nedenlerden bahseden Şimşek, “Dünyanın en büyük ekonomileri çok büyük bilişim şirketleri çıkarabiliyor. Burada gerek yabancı yatırımcıları teşvik eden; gerekse lokal firmaları yabancı teknoloji borsalarına açabilecek, ofis açabilecek, istihdam yapabilecek kolaylıklarla desteklemek gerekiyor. Teşvik mekanizmalarını sadece üretim değil, satışa odaklı olarak da destekleyen modeller üretilirse, büyük global oyuncular çıkarmamak için neden yok. Zira sadece yazılım üretip global bir oyuncu olmak çok daha uzun bir yol. Bilişim ve yatırım sermayesi bir noktada buluşabilmeli. Bu aynı zamanda arzulanan istihdam düzeyine de kayda değer bir katkı sağlayacaktır” dedi.

“Bilişim Şirketleri Finansman Kaynaklarına Kolay Erişemiyor”

Bilişim şirketlerinin sanayici kategorisine alınmasının global oyuncuların ortaya çıkarılabilmesi için önemli bir aşama olduğunu belirten Şimşek, “Son dönemde çıkarılan yasalar bunu destekler yönde, ancak mevzuat olarak eksiklerimiz var. Uygulamada halen bilişim şirketleri bir tekstil ya da otomotiv üreticisi gibi finansman kaynaklarına erişemiyor. Bunu kolaylaştırmak gerekiyor. 2020’li yılların en güçlü ekonomileri arasında yer alabilmek için en büyük ekonomilerdeki gibi dev yazılım ve hizmet şirketleri çıkarabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Hislerle Değil, Verinin Bize Çizdiği Yollardan İlerlemeliyiz”

Veriyi kullanılabilir bilgilere dönüştürerek, stratejik bir yönetim aracı olarak kullanabilmenin büyük önem taşıdığının altını çizen Şimşek, “Buradaki teknolojik algımız ve yatırım iştahımızı, zoraki yapılan projelerden ziyade, iş kültürümüzün temel hareket noktası olarak görmek durumundayız. Hislerle değil, verinin bize çizdiği yollardan ilerlemeliyiz. Müşterimizi veri ile tanımalı, insan kaynağımızı analitik ile geliştirmeli, ileri analitik ile verimlilik ve optimize edilmiş süreçlere sahip olunabilmelidir” diye konuştu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor