İşçi İle İşveren Arasında 2018 Yılında Yeni Bir Sayfa Açıldı!

1 Ocak 2018 itibariyle yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk uygulaması başta olmak üzere 2018 yılı iş dünyası için birçok değişikliği ve yeniliği beraberinde getirdi. Detaylar haberimizde..

2018 yılı iş dünyası için birçok değişikliği ve yeniliği beraberinde getirdi. Kamudaki taşeron işçilere asıl göreve geçiş hakkı verilmesi ve asgari ücretin belirlenmesi ön planda olsa da en önemli değişiklik 1 Ocak 2018 itibariyle yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk uygulaması olarak görülüyor.

1 Ocak 2018 itibariyle işçi-işveren arasındaki tüm anlaşmazlıklar için “öncelikle” arabulucuya gitmek gerekiyor. Adalet Bakanlığı'na bağlı Arabulucu Avukat Cevat Kazma, tüm iş dünyasını ilgilendiren uygulamaya dair açıklamalar yaptı, şirketlerin kendi bünyelerinde arabulucu bulunduramayacağının altını çizerek, tarafları bu konuda uyardı.

Türkiye’de işçi ile işveren arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle açılan dava sayısı 2017’de 500 bini, davaların görülme süreleri de bir yılı aştı. Hem yargının yükünün hafifletilmesi hem de tarafların daha kolay ve hızlı anlaşabilmesi için 1 Ocak 2018 itibariyle tarafların öncelikle arabulucuya başvurması zorunluluk haline geldi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arabulucu Avukat Cevat Kazma, tarafların arabulucu nezdinde 3 hafta içinde 4 kez görüşerek anlaşma yolu arayacaklarını, tarafların anlaşması halinde hazırlanacak tutanağın mahkeme kararı niteliği taşıyacağını söyledi.

Eğer bu görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa taraflar dava yolunu tercih edebilecek, dava açarken taraflardan arabulucu tarafından hazırlanmış “uzlaşma sağlanamamıştır” tutanağı talep edilecek.

2017’de 20 Bin İşçi-İşveren Mahkemeye Gitmeden Anlaştı

Arabuluculuk zorunlu hale dönüşmeden önce de birçok işçi-işveren anlaşmazlığı bu uygulama ile çözüldü. Cevat Kazma, 2017 yılında 20bin anlaşmazlığın mahkemeye gitmeden, bir günde çözüldüğünü ifade etti.

Şirketlerin Kendi Arabulucuları Olamaz

Arabulucunun her iki tarafa da eşit mesafe olma zorunluğuna değinen Cevat Kazma, şirketlerin kendi bünyelerinde arabulucu bulundurmasının yasaya aykırı olduğunu söyleyerek, tarafları bu konuda uyardı.

Arabulucuya Nasıl Başvurulacak?

Taraflar adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuruda bulunabilecek. Başvuru sonucunda komisyon bir arabulucu atayabilecek ya da tarafların üzerinde mutabık olduğu bir arabulucu ile devam edecekler.

Adli Tatile Takılmayacak

Arabuluculuk işlemlerinde adli tatil olmadığını belirten Cevat Kazma, insanların uzun süre beklemeden daha hızlı bir şekilde, hak kaybına uğramadan uzlaşabileceklerini belirtti.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.111 kişi okudu.
Kategori: Girişim Gelişmeleri, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

ÜMİT ERGÜN
ÜMİT ERGÜN
Adamın biri müslüman mezarlığına ölü bir köpek gömer. Görenler onu, zamanın Kadısına şikayet ederler. Kadı adamı çağırır ve işin aslını sorar.
Adam:
-"Doğrudur, öyle yaptım, çünkü köpeğin bana vasiyeti böyleydi, onun vasiyetini yerine getirdim." der.
Kadı:
-"Sen bizim aklımızla alay mı ediyorsun efendi?" diye çıkışır.
Adam:
-"Hayır efendim, aynı zamanda Kadıya da 10.000 dirhem vermemi vasiyet etti." der.
Bunu duyan Kadı hemen:
-"Rahmetli köpeğin ölümü bizi ziyâdesiyle üzdü." der.
İnsanlar, kadının değişen bu tavrına hayret ederler.
Kadı onlara der ki:
-"Bu durum sizi hayrete düşürmesin, bu köpeğin geçmişini araştırdım, Ashab-ı Kehf köpeği Kıtmir’in soyundan geldiğini keşfettim."

Kadıyı satın aldığın gün adalet ölür, adaleti öldürdüğün gün devlet ölür..

Fatih Sultan Mehmet

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor