Girişimcilik de Şirket Kariyeri de Herkese Göre Değil!

Girişimcilik bu günlerde tüm dünyada yatırımcılar ve desteklerle teşvik edildiğinden, popülerliğini attırıyor. Peki herkes girişimci olmak zorunda mı? “Başarılı bir kariyer için kurumsal şirketlerde başarı basamaklarını tırmanmak mı yoksa girişimci olmak mı gerekiyor?” Detaylar haberimizde..

Girişimcilik bu günlerde tüm dünyada yatırımcılar ve desteklerle teşvik edildiğinden, popülerliğini attırıyor. Peki herkes girişimci olmak zorunda mı? “Başarılı bir kariyer için kurumsal şirketlerde başarı basamaklarını tırmanmak mı yoksa girişimci olmak mı gerekiyor?” sorusu son zamanlarda özellikle gençlerin aklını kurcalıyor.

Türkiye’nin en iyi yeteneklerin kariyer platformu toptalent.co’nun kurucuları Mehmet Aksu ve Ahmet Yüce bu kritik sorunun yanıtını “her ikisi de doğru kariyer tercihleri ama herkes için değil” diye yanıtlıyor ve doğru tercih için aşağıdaki soruların yanıtlarının yönlendirici olacağını ifade ediyor:

  • Sosyal baskıya hazır mısınız?
  • Bekar mısınız yoksa oldukça destekleyici bir partneriniz/eşiniz var mı?
  • En azından bir yıl yetecek nakdiniz var mı?
  • Fikrinizin çok iyi olduğuna emin misiniz?
  • Problem çözmede ve engellerin üstesinden gelmede iyi misiniz?
  • Stresle nasıl başa çıkıyorsunuz?
  • Duygularınızı başarı ve başarısızlık durumlarında kontrol edebilir misiniz, kendinizi motive edebilir misiniz?
  • Fikirlerinizi dile getirmede kendinize güvenir misiniz?
  • Her gün öğrenmek beklediğinizden daha fazlasını öğrenmeye hazır mısınız?
  • Sadece görevinizi yapmaya mı odaklanıyorsunuz yoksa her aşamada görev almaya mı?
  • Herhangi bir şey de iyi misiniz?

Bu soruların çoğuna evet diyenler girişimci olmak için daha uygun olabiliyor. Ama aynı özelliklerin kurumsal hayatta da başarı getireceğini unutmamak gerek. Ancak girişimci kendi gemisinin kaptanı olduğundan, bu özelliklerin büyük çoğunluğu eksik ise onu tamamlayacak bir kişi/kişiler yoksa işin başarı şansı hızla düşüyor.

Bir Alanda Uzmanlaşmak Şart

Girişimciliğin herkesin fıtratına uygun olmadığının altını çizen toptalent.co yönetici ortağı Mehmet Aksu, tercih ne olursa olsun, bir alanda uzmanlaşmanın ve bir alana ilgi duymanın başarı için şart olduğunu hatırlattı.

Girişimciliğin de şirket kariyerinin de avantajları ve dezavantajları olduğunu vurgulayan Aksu sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz toptalent.co’yu kuran iki kurucu ortak olarak hem kurumsal hayat hem de girişim tecrübesine sahibiz. Girişim yapmak dünyayı değiştirmenin, bir sorunu çözmenin etkili bir yolu. Ayrıca özgürlük duygusu, hür iradeyle bir işi yapmanın verdiği keyif bizce girişimci için önemli bir motivasyon. Hepsinin ötesinde girişim günün sonunda dünyaya ve gelecek nesillere bırakılabilecek bir miras. Şirket kariyeri ise farklı bir motivasyon, daha stabil bir hayat için ideal diyebiliriz. Genellikle tek bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler için daha doğru diye düşünüyorum. Yani girişimci işinilk aşamalarında stratejiden de, muhasebeden de, satıştan da anlamalı. Ancak kurumsal hayatta bunların her biri için bir departman var. Yani iyi veya kötü yok, tamamen tercih meselesi”

Gelişmekte Olan Ülkelerin Birçok Avantajı Var

Türkiye gençliğinde girişim heyecanı olduğunu ancak sistem maalesef cesaretlendirici ve teşvik edici olmadığını söyleyen toptalent.co yönetici ortağı Ahmet Yüce, girişimci olmak isteyenlerin önünde öncelikle kültürel bariyerler olduğunu aktararak, “Önceki kuşaklar genellikle sağlamcı, riski seven az” diyen Yüce, “Anne- baba-eş destek vermiyorsa iş zor. Ekosistem oturmuş değil. Sermaye birikimi zayıf bir ülke haliyle finansal kaynaklar kıt. Girişimci olmak isteyenlerin mutlaka bir alanda derinleşmesi, uzman olması gerekiyor” diye ekledi.

Her türlü ticaretin özünde bilgi asimetrisi olduğunu söyleyen Yüce sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir iş için para alabilmeniz için, o işi para ödeyecek kişinin yapamıyor olması gerekiyor. Bu da uzmanlaşmak, derinleşmek, ilgili/bilgili olmak demek. Maalesef genç girişimcilerin bu anlamda Türkiye’de işleri zor. Zira okuldan çıkınca fark yaratacak bir donanımla çıkan kişi sayısı az. Gelişmekte olan ülkelerin birçok avantajı var. Dünyada Amerika bunu ekonomisinin yeni yakıtı olarak kodluyor, Kanada da benzer şekilde ve Avrupa ülkeleri arkasından geliyor. Ancak gelişmekte olan tüm ülkeler Türkiye ile benzer sorunlarla yüzleşiyor.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor