Yeni Trendler ve Sektörde Yaşanan Gelişmeler Perakende Günleri’17’de!

Perakende sektörünün Türkiye’deki en büyük ve verimli buluşma platformu Perakende Günleri, tüm hızıyla devam ediyor. Başarılı kurumların deneyimleri, sektörün gelecek beklentileri ve trendler etkinliğin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Detaylar haberimizde..

Perakende sektörünün Türkiye’deki en büyük ve verimli buluşma platformu Perakende Günleri'nin bu yılki etkinliğide başarıyla gerçekleştirildi. Başarılı kurumların deneyimleri, sektörün gelecek beklentileri ve trendler Perakende Günleri17'in en önemli gündem maddelerinden birini oluşturdu.

Başarılı kurumların deneyimleri, sektörün gelecek beklentileri ve trendlerin ele alındığı bölümde Simit Sarayı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah KavukcuTAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan ve nöro pazarlamanın öncüsü Patrick Renvoisé katılımcılarla buluşmak üzere sahnedeki yerini aldı.

Kuruluşundan bu yana hızlı büyüme modeliyle 22 ülkede 426 mağaza ile faaliyet gösteren Simit Sarayı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, Perakende Günleri’17 kapsamında yaptığı ‘Global Markamız: Simit Sarayı’ başlıklı konuşmasında, uluslararası yeme-içme markası haline gelişinin öyküsünü paylaştı.

Diğer Markalar, ‘Simit Başardıysa, Biz de Başarırız’ Diyorlar

Kavukcu; “5 yıl önce Suat Soysal ile bu sahneye çıktığımda gururla ‘ben simitçiyim’ demiştim. Halen de aynı durumdayım ancak kurum olarak büyük bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Simit Sarayı olarak yaşadığımız en büyük kırılma noktalarından biri, sisteme uymayan 130 mağazayı kapatmamız oldu. Herkes şirketi batıracağımızı düşündü ama biz her şeyden önce doğru sistemimizi kurmamız gerektiğine inandık; ancak bu şekilde büyüyebileceğimizi öngördük ve 5 yıl içinde 3 kat büyüdük. İkinci kırılma noktamız ise yurt dışına açılmak oldu. Her ülkenin ayrı bir sistemi var. Ancak Türkiye’de başaran her marka yurt dışında zaten başarabilir; en zor pazar Türkiye… Sektörümüz için en önemli konulardan biri de Turquality programı… Arzu edilen kriterler dünya markası olmak için mutlaka gerekli kriterler. Bizim için paradan daha önemli olan şey o kriterleri sağlayabilmekti. Şu anda 22 ülkeye satış yapıyoruz ve ciromuzun yüzde 65’ini yurt dışından alıyoruz. Bugün Oxford’da herkes mağaza açabilir. Diğer markalar, ‘simit başardıysa, biz de başarırız’ diyorlar. Ben de tam olarak bunu istiyorum: Herkesin başarmasını! Bugünler bizim birlikte olacağımız günler, ben bir kardeşiniz olarak her türlü desteğe hazırım. Bundan sonraki hayalim Simit Sarayı’nın bayrağını tüm dünyada sallamak. Simit Sarayı tüm Türkiye’nin markası ve bunu tüm ekibimizle başardık. Emeği geçen, Simit Sarayı’nı bu günlere getiren herkese çok teşekkür ediyorum ve inanıyorum ki biz Türkler olarak birbirimize destek olduğumuzda, birlik olduğumuzda başaramayacağımız herhangi bir şey yok!”

"Perakende Sektörü Olarak İstihdamda Birinci Sırada Yer Alıyoruz"

Sektörün bugününü değerlendiren ve gelecek yıla dair yol haritasını çizen TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, ‘2018’e Doğru’ konulu oturumda şunları söyledi: “Perakende günlerinde 3’üncü kez bulunuyorum. Ancak TAMPF Başkanı olarak bu sahnede ilk kez yer alıyorum. TAMPF altında 6 dernek var ve federasyon olarak tüm derneklerimizle sektörü toparlayıcı bir rolümüz, yükümlülüğümüz bulunuyor. Örneğin, TAMPF’da kayıt dışı ekonomi sıfır… Kısaca sektörümüzden bahsetmek gerekirse perakendede çarpan etkisi bulunuyor ve Türkiye ortalamasının üstünde büyümeye sahip… Ancak daha gidecek çok yolumuz olduğunu söyleyebiliriz. Perakende sektörü olarak istihdamda birinci sırada yer alıyoruz; tam 2 milyon kişiye istihdam sağlıyoruz. İçinde bulunduğumuz orta vadeli planda gelecek adına tahminde bulunması zor, dinamikler değişiyor. Tüketici artık deneyime ve deneyimin kişiselleştirilmesine bakıyor. Türkiye’de yüzde 60 oranında omni channel kullanımı söz konusu... Müşteri deneyiminde teknolojik araçları kullanmak önem kazanıyor ve önümüzdeki 5 sene içerisinde mağazacılık maliyetleri teknoloji ile azalacak. Başarılı perakendeciler omnichannel için para harcamak zorundalar. Buradaki en önemli etken hız… Cüretkârca müşteri deneyimini yaratmak, maliyetleri azaltmak, ileri analitik ve teknoloji konusunda becerilerin artması önemli olacak. Müşteriyi tatmin etmek önemli hale gelecek ve bunu başarabilen şirketler başarılı addedilecek.”

"Müşterinin Beyni İçindeki Alışveriş Butonunu Kullanabilseydik Keşke"

Dünyada pazarlama çalışmalarında yeni bir dönem açan nöro pazarlamanın öncüsü Patrick Renvoisé ise ‘Beynin Satın Alma Düğmesini Keşfedin’ başlıklı oturumda beynin nasıl karar aldığını, satış döngüsünü kısaltan, yeni müşteriler kazandıran, geliri ve karı arttıran yöntemleri somut örneklerle paylaştı.

Renvoisé konuşmasında; “Müşterinin beyni içindeki alışveriş butonunu kullanabilseydik keşke… Öyle ki günde 46 milyar mesaj beyne gidiyor. Beynin öyle nöronları var ki dikkat en üst düzeyde… Satın alma süreci beynin algılarını kullanarak seçici davranma durumudur. Bizler insan olarak 11 milyar bit üzerinden 50 bin bite odaklanabiliyoruz. Dikkat konusu bizim birincil primal bölümünde yer alıyor hatta satın alma dürtüsü de beynin bu bölümünde bulunuyor. Birinci beyin hızlı, İkinci beyin düşünen beyindir. Hayatta kalmak için ikinci beyne ihtiyacımız var. Alışverişe karar verenler birinci beyni kullananlardır. Bu beyin karar vermek biçimlerimizde etkili oluyor. Hızlı beyin ani kararlar verebileceği için bizleri hatalı kararlar vermeye itebilir. İkinci beynimiz daha sağlam kararlar verebiliyor. Geleneksel pazarlamada tüketiciye ‘ne istiyorsun?’ diye sorup ona göre pazarlama anlayışı çalışıyoruz. Ancak yanlış soruyu soruyoruz. ‘Nelerden korkuyorsun?’ diye sormak daha doğru. Bu minvalde 6 teknik geliştirdik ve tüm bu yeni tekniklerle satış rakamlarını artırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor