Faruk Özlü: Helal Sektörü Artık Küresel Bir Sektör!

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) 15. Yönetim Kurulu ve 12. Genel Kurul Toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Helal sektörü artık küresel bir sektör olduğunu dile getirdi. Detaylar haberimizde

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) 15. Yönetim Kurulu ve 12. Genel Kurul Toplantıları 25-26 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Genel Kurul SMIIC Yönetim Kurulu Başkanı Sebahittin Korkmaz’ın açılış konuşması ile başladı. Genel Kurulun onur konuğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, SMIIC’in faaliyetlerinin, ağırlıklı olarak helal gıda üzerine yoğunlaştığını anımsatarak, "Bu faaliyetlerin ülkelerimizin ihtiyaç duyduğu her alanda yaygınlaştırılması gerekmektedir. Diğer taraftan; helal standartların, gıda, kozmetik, turizm, tekstil gibi alanlarda yaygınlaşmasında, Müslüman ülkelerden gelen talep ve beklentiler göz ardı edilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özlü, Müslümanların bu taleplerinin, güvenilir kurum ve organizasyonlar tarafından hayata geçirilmesinin önemine işaret ederek; "Helal konusunda, 400’ü aşkın logo ile yapılan belgelendirmeler; üzerimize düşen manevi sorumluluğu daha da arttırmaktadır. İslam dünyasının, bütün alanlarda etkinliğini artırması gerekmektedir. Dünyada üretilen zenginlikten, daha yüksek miktarda pay almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

İslam Dünyası; Eğitim, Bilim, Araştırma ve Teknolojiyle İleriye Gidebilir

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın raporlarına göre; İslam ülkelerinin dünya araştırma harcamaları içindeki payının yüzde 2,5, patent oranının ise sadece yüzde 1,6 olduğuna işaret eden Bakan Özlü, şu bilgileri verdi: "Müslüman ülkelerde, bilim alanında çalışan insanların sayısı, küresel ortalamanın çok altındadır. Bu rakamlarda görüleceği gibi; İslam dünyası, eğitim, bilim, araştırma ve teknolojiyle ileriye gidebilir. Teknoloji üretmeden bir yere varamayız. Bu nedenle; İslam ülkelerinin ekonomik ve ticari hedeflerinin; birbiriyle uyumlu ve eş güdüm içinde ele alınmasını gerekmektedir. İslam ülkeleri olarak; tarihsel birikimimiz, zengin insan kaynağımız ve doğal kaynaklarımızla, ihtiyaç duyduğumuz imkânlara sahibiz."

Bakan Özlü, helal sektörünün, artık küresel bir sektör olduğuna dikkati çekerek, "İslam kardeşliğinin, küresel alanda somutlaşmış halidir. Bu anlamda, bizim bütün gayretimiz; helal ürünler konusunda bir farkındalık oluşturmaktır. Bu farkındalığı hep birlikte oluşturacağız." diye konuştu.

Helal sektörünün, inkar edilemez bir ihtiyacın ve gerçekçi taleplerin sonucunda ortaya çıktığının altını çizen Bakan Özlü, sözlerini şöyle tamamladı: "O ihtiyaç; dinimize ve inancımıza uygun yaşama ve tüketme ihtiyacıdır. Bugünün küresel dünyasında; kadınıyla, erkeğiyle, iş adamlarıyla, işçileriyle, girişimcileriyle, öğrencileriyle, Müslümanlar her yerdedir. Dünyanın her yerinde yaşayan Müslümanların özellikle gıda, kozmetik ve sağlık ürünlerine yönelik talepleri; bize göre en doğal insan hakkı talebidir. Dolayısıyla helal ürün; bir yanıyla inanca saygı, diğer yanıyla insan haklarına saygı temelinde ele alınmalıdır."

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.smiic.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor