Doğu Anadolu Bölgesi İhracatta Avrupa'ya Açıldı!

Yıllık 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, sınır ülkelerinin yanı sıra Avrupa'ya da gıda ihraç etmeye başladı. Detaylar haberimizde..

Yıllık 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, sınır ülkelerinin yanı sıra Avrupa'ya da gıda ihraç etmeye başladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki firmalara destek olup sınırdaki ülkelere ihracat yapmalarını sağlayan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), yeni uygulamaya koyduğu projelerle yerli firmaları Avrupa pazarına çıkarma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.İlk olarak bölgedeki daha önce hiç ihracat yapmamış başarılı 10 firmayı tespit eden DAİB, firma temsilcilerine ihracat eğitimi verdikten sonra Avrupa'da açılan fuarlara götürerek, piyasa araştırması yaptırıyor. DAİB'in projeleriyle daha önce sadece sınır ülkelerine ihracat yapan Van, Elazığ ve Erzincan'daki bazı firmalar, Avrupa'ya gıda ihracatı yapmaya başladı.

Türkiye'nin Turşusu Hollanda Sofralarında

DAİB Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAİB olarak 3 bin 500'e yakın aktif üyelerinin bulunduğunu söyledi.

Yıllık 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Şengel, şöyle konuştu: "Bu ihracatımızın ağırlıklı kısmı Irak, Suriye, İran, Nahçivan yani komşu ülkelerimize yapılıyor. Ayrıca Erzincanlı bir firmamız Hollanda'ya turşu, başka bir firmamız helva yolluyor. Yani biz sadece doğu bölgelerinde kalalım demiyoruz. Şu an Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projeleri yaptık. Hollanda, Almanya, Arabistan, Dubai fuarlarına da katılıyoruz. Yavaş yavaş bu fuarların geri dönüşlerini aldık. Doğuda ihracatta biraz geri kalmışız ama doğu bölgesinin insanı girişimci, risk alabilen iş adamlarımız var. Dolayısıyla risk alabilen, Irak, İran, Suriye gibi bölgelerde mal satabilen tüccar Avrupa bölgelerine daha rahat mal satar."

İhracat Yapmamış Firmalar Yurt Dışına Açılacak

Şengel, artık yurdun doğusundan Avrupa pazarına da açılmaya başladıklarını dile getirerek, yerli ürünlere Avrupa'da alıcı bularak, bölge firmalarının güçlendirilmesini amaçladıklarını belirtti.

Hayata geçirdikleri yeni projeden bahseden Şengel, "Şimdi tüm illerimizden hiç ihracat yapmamış, yurt dışına çıkmamış ancak gelecek vadeden 10 firmamızın görevlilerine ihracatı anlatıp sonra da o firmalarımızı fuarlara götüreceğiz. Bunları fuarlara götürdüğümüzde ihracatın ne kadar kolay olduğunu görüp ufukları açılacak. Bunu başaracağımıza inanıyoruz. Şu an Avrupa'ya açıldık, yerli ürünlerimizi Avrupa'ya satıyoruz. Erzincan, Elazığ ve Van'daki firmalarımızla Avrupa'ya gıda gönderiyoruz." diye konuştu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor