Türk Mermer Sektörü Üretiyor Ama Pazarlayamıyor!

TMMV Başkanı Ersoy Erol, Marmomacc Fuar katılımcısı Türk firmalarının dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılarla çok verimli iş görüşmeleri yaptıklarını ama bunun yeterli olmadığını söyledi. Sektörde pazarlama sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. Detaylar haberimizde..

İtalya'nın Verona şehrinde 52'nci kez düzenlenen Marmomacc Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Mermer Maden Vakfı (TMMV) Başkanı Ersoy Erol, Fuar katılımcısı Türk firmalarının dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılarla çok verimli iş görüşmeleri yaptıklarını ama bunun yeterli olmadığını söyledi.

Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ersoy Erol, “Vakıf olarak öncelikli olarak ihracatımızı artırmanın yollarına odaklanmış durumdayız. Mermer ve doğal taşın tanıtılmasından, sektörün uluslararası rekabet gücünü arttırmaya; firmaların bu yöndeki çalışmalarına destek vermek birinci vazifemiz. Verona Fuarında da bir kez daha gördük ki ‘Bizim üretim ya da kalite de sıkıntımız yok. Bizim sorunumuz Pazarlama’da.’ Kısaca "Bizde üretim değil pazarlama sorunu var. Bugün’ İtalyan mermeri kalitelidir’ imajı tüm dünyada hakimken aslında İtalyanların yıllarca bizden aldıkları blok mermerleri işleyip dünyaya pazarladığı gerçeğini biliyoruz. Sektörümüzün en önemli ihtiyacı ‘Türk Mermeri’ imajının olumlu yönde geliştirilmesidir. Hem yurt içi hem yurt dışında Türk mermerinin nedenli kaliteli olduğunu vurgulamak zorundayız. Türk mermer ve maden sektörü genel anlamda büyük bir sıçrama yaptı. Ama güven noktasında uluslararası alıcıların hala soru işaretleri var” dedi.

Başarı Hikayelerimiz Var Ama Yetersiz

Sektörün hak ettiği yere gelebilmesi için elinden gelen her şeyi yaptığına ve bu konuda iddialı olduğuna dikkat çeken Ersoy Erol, "Uluslararası rekabete firmalarımızın önünü açacak eylem planları hazırlamalıyız. Sektörümüzün Uzun vadeli hedefleri için yol haritası olmalı. Sektörün yolunda emin adımlarla ilerleyebilmesi için bir an önce herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Türkiye dünya mermer ihracatında 3’üncü sırada. Türkiye 2001’de 7’inci sıradaydı. Sektörümüzde birçok bir başarı hikayesi var. Türk mermeri farklı renk skalası ile dünyanın birçok yerinde kullanılmakta. Beyaz Saray’da, Alman, Fransa parlamentosu da Türk mermeri kullanılıyor. Disneyland’da 18 bin metrekare Türk mermeri kullanıldı. Dünyanın her köşesinde birçok başarılı projeye imza atıyor ve kendi başarı hikayelerimizi yazıyoruz. Ama yeterli değil. Uluslararası rekabette gidilecek çok yolumuz var” diye konuştu.

Kişisel Pazarlama Yerine Ürünlerimizi Pazarlamaya Odaklanmalıyız

Ersoy Erol, “Aslında Türkiye’de birçok sektörde genel olarak sorunlar bitmiyor. Dünya endüstri 4.0’a geçti. Biz daha endüstri 3’ü bilmiyoruz.  Pratikte Türkiye’nin rezervleri dünyanın yüzde 40’ını kapsıyor. Olaya teknik açıdan bakmak istersen dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu hatta yer alan Türkiye 5,1 milyar metreküp rezerve sahip. Ama biz hala ‘bireysel olarak nasıl ön plana çıkarım’ derdindeyiz. Kişisel pazarlamada, rakiplerimizi kötülemede çok iyiyiz. Bunlara vakit ayıracağımıza ürünlerimizi pazarlamaya yönelseydik inanın bugün Türk Mermer ve Maden sektörü olarak dünyada hak ettiğimiz yerde olurduk. Her fırsatta söylüyorum birlik olmadan dirlik olmaz” ifadelerini kullandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.130 kişi okudu.
Kategori: STK, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor