İş Dünyası, HSBC Çin İş Fırsatları Konferansı’nda Buluştu

21. yüzyılın en büyük kalkınma projesi olan “Kuşak ve Yol” girişimi kapsamında HSBC Türkiye’nin düzenlediği Çin İş Fırsatları Konferansı’na iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı. Konferansta girişim kapsamındaki iş fırsatları ve finansman çözümleri mercek altına alındı. Detaylar haberimizde.

21. yüzyılın en büyük kalkınma projesi olan “Kuşak ve Yol” girişimi kapsamında HSBC Türkiye’nin düzenlediği Çin İş Fırsatları Konferansı’na iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı. Konferansta girişim kapsamındaki iş fırsatları ve finansman çözümleri mercek altına alındı.

HSBC Türkiye tarafından 21. yüzyılın en büyük kalkınma projesi olan “Kuşak ve Yol” girişimi kapsamında BloombergHT işbirliğiyle düzenlenen Çin İş Fırsatları Konferansı, 21 Eylül Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansta; TÜSİAD, DEİK, İSPAT gibi iş dünyası ve kamunun önde gelen kuruluşlarından temsilcilerin de aralarında bulunduğu panelistler; Kuşak ve Yol girişimi kapsamında Türkiye’nin önündeki yatırım ve uluslararası ticaret fırsatlarıyla bu alanlarda hayata geçirilecek projeler için gerekli finansman çözümlerini masaya yatırdı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı şunları söyledi: “Kuşak ve Yol girişimi, tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırarak Asya, Afrika ve Avrupa koridorlarında büyük bir dönüşümün önünü açıyor. Kuşak ve Yol ile ülkeler kendi ekonomileri için altyapı yatırımlarını hızlandırırken, ülkeler arasında da güçlü bir ticaret akışı başlayacak. Bu kapsamda Asya-Pasifik pazarında Türkiye’deki şirketleri ve yatırımcıları bekleyen önemli fırsatlar bulunuyor. HSBC olarak; küresel ağımız sayesinde uluslararası ticaret ve sermaye akışlarının %90’ından fazlasına erişim sağlıyoruz. Çin, Hong Kong ve pek çok Kuşak ve Yol ülkesindeki mevcudiyetimiz, bu pazarlarda işlerini büyütmeyi hedefleyen şirketlerin; ticaret, yatırım ve proje finansman faaliyetlerinde oluşacak fırsatları yakalamalarına destek olmamızı sağlıyor. Ulusal ve uluslararası altyapı projelerinde yatırımcı ve yüklenicileri yapılandırılmış finansman, risk yönetimi, likidite ve nakit yönetimi, ticaret ve alacak yönetimi ürünlerimizle destekleyerek, bu büyük çaplı projelerin finansmanı için gereken tüm finansal enstrümanları projelerin başlangıcından tamamlanma aşamasına kadar sağlıyoruz. Borç ve sermaye piyasaları, hisse senedi piyasaları, proje finansmanı ve danışmanlık alanlarındaki uzmanlığımızla; sıfırdan gerçekleştirilen altyapı projeleri için gereken finansmanı ve danışmanlık hizmetlerini sağlıyoruz ve geliştirdiğimiz inovatif ticaret ve faktoring çözümleri ile şirketleri destekliyoruz.”

Kervancı sözlerine şöyle devam etti: “Kuşak ve Yol girişimi, küresel ekonomiye ivme kazandıracak dönüşümün tarihi bir adımıdır. Kuşak ve Yol güzergâhında yer alan bir ülke olarak, daha güçlü bir ekonomiye sahip olmak ve istihdamı artırmak için, bu girişimin sunduğu uluslararası pazarlara erişim fırsatlarını değerlendirmeliyiz.”

Kuşak ve Yol girişiminin sunduğu Türk - Çin iş fırsatlarının değerlendirildiği konferansın ilk panelinde, Kuşak ve Yol girişiminin esasları ve Türkiye’nin projedeki yeri tartışıldı. Girişim kapsamında Asya-Pasifik bölgesinde oluşan iş fırsatları Çin ve Türk yatırımcıların görüş ve değerlendirmeleri ile birlikte ele alınırken; ticaret alanlarının genişletilmesi, e-ticaret ve hizmet ticareti gibi yeni ticaret alanlarının teşvik edilmesi ve yatırım ve ticaretin entegrasyonu değerlendirildi. Kuşak ve Yol girişimi kapsamında finansman çözümlerinin ele alındığı ikinci panelde ise girişim çerçevesindeki projeler kapsamında ortaya çıkan fonlama ihtiyaçları, firmaların erişebileceği finansman çözümleri ve hali hazırda Çin’e yatırım yapmış firmaların deneyimleri paylaşıldı.

Ekonomilerinin toplam büyüklüğü 21 trilyon dolar olan ve Türkiye dâhil olmak üzere 68 ülkeyi kapsayan “Kuşak ve Yol” girişiminin, Türkiye-Çin ekonomik ilişkilerini ve dünya ticaretini yeniden şekillendireceği öngörülüyor.

Asya, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlamayı hedefleyen proje karayolları, trenyolları, limanlar ve enerji nakil hatlarını içeren milyarlarca dolarlık altyapı yatırım girişimini kapsıyor. Kuşak ve Yol girişimi ile bu bölgelerdeki ulaşım, telekomünikasyon, enerji ve diğer altyapı ağlarının inşası ve birbirine entegre edilmesi, yeni projeler için kredi ve sermaye bulma imkanları sağlanması, bölgeler arası gümrük ve vergi koordinasyonu ile birlikte ticaret ve yatırım ortaklıklarının yeniden canlandırılması hedefleniyor.

Haberimizi  tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor