Çiftçinin Alternatif Geçim Modeli: Çitlembik

Manisa'nın Demirci ilçesinde yaygın olarak bulanan, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan çitlembik ağacı meyvesinin çiftçiler için alternatif geçim kaynağı olduğu bildirildi. Detaylar haberimizde..

Manisa'nın Demirci ilçesinde yaygın olarak bulanan, ilaç  ve kozmetik sanayisinde kullanılan çitlembik ağacı meyvesinin çiftçiler için  alternatif geçim kaynağı olduğu bildirildi. 

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, ilçeye bağlı Kulalar, Çataloluk, Ulacık ve Tekeler mahallesinde çiftçilerin çitlembik ağacından topladıkları meyveleri satarak ek kazanç elde  ettiğini söyledi.

Demirci'nin verimli topraklarında sanayide de kullanılan birçok  meyvenin yetiştiğine işaret eden Karakaya, "Demirci karışık meyve potansiyelinin  olduğu bir yöredir. Temiz havası ve doğasıyla ürünlerimiz kaliteli olarak  üretilmektedir. Çitlembik, Antep fıstığının anacıdır. Çitlembik Kulalar,  Çataloluk, Ulacık, Tekeler ve birçok mahallemizde yetişmektedir. Çitlembik  fidanının gelişmesini sağladık. Çitlembik ürünü artık ilçemiz mahallelerinde  vatandaşların alternatif geçim kaynağı oldu." dedi.

Vatandaşların eylül ayından ekim ayının ortalarına kadar bu ürünü  topladığını belirten Karakaya, "Vatandaşlarımız bu ürünü toplayarak kurutup  kilosu 5 ila 7 lira arasında değişen fiyat ile satıyorlar. Çitlembik, ilaç,  kozmetik sanayinin yanı sıra yağı ve kahvesi de yapılıyor. Odamızın hedefi  yöremizde yoğun olarak bulunan çitlembik ağacına Antep fıstığı aşılayarak  çiftçimizin daha çok gelir elde etmesini sağlamaktır. Demirci Ziraat Odası ile  Demirci İlçe Tarım Müdürlüğümüzdeki mühendislerimiz bu noktada çalışmalarını  sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Kulalar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Ramazan Üstüntaş, tarlasında  bulunan çitlembikleri topladıktan sonra 3-4  gün güneş altında kuruttuklarını  belirterek, "Her Sabah eşim ile birlikte arazilerimizin kenarlarında yetişen bu  meyveyi topluyoruz. Toplaması elbette zahmetli ama ailemiz bütçesine büyük katkı  sunuyor. Çitlembik meyvesi eylül ayında hasadına başlayarak Ekim ayı ortalarına  kadar topluyoruz. Topladıktan sonra yıkıyoruz, kuruttuktan sonra çuvala koyarak  toptancıya satıyoruz." diye konuştu.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor