Bireysel Emeklilik Sistemi BES Tasarrufun Temeli Olmalı

Türkiye’de 2003 yılında başlayan BES’te, Otomatik Katılım ile yeni bir aşamaya gelindi. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, işin temeli olan gönüllü BES'in halen herkese avantajlı tasarruf sunan en güçlü sistem olduğunu belirrti. Detaylar haberimizde..

Türkiye’de 2003 yılında başlayan BES’te, Otomatik Katılım ile yeni bir aşamaya gelindi. Ancak işin temeli olan gönüllü BES halen herkese avantajlı tasarruf sunan en güçlü sistem.  Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Gönüllü BES, bu işin temeli ve ülkemiz için bir başarı hikayesidir. BES’deki avantajları daha iyi anlatmalıyız. Aile boyu BES’li olmanın tam zamanı!” dedi. 

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, 18 yaş altına dönük hazırlıkların da söz konusu olduğu BES’in sahip çıkmamız gereken ana yapı olduğuna dikkat çekerek, “14 yılda gönüllü olarak dahil olunan BES’te 6 Milyon 900 bin katılımcı ve 72 Milyar TL fon birikti. Sadece çalışanlar değil ev kadınları da sisteme katılıyor ve destek veriyor. Toplumun her kesimi gelecek planlamasını gönüllü BES ile yapabiliyor. Bu anlayışla iyi bir ivme yakalayan gönüllü BES’in değerlerini hatırlatmak gerektiğine inanıyorum. Dünyadaki gelişmelerden de örnek alınarak güncellemelerle sistem güçlenerek devam etmeli” dedi.  

Yüzde 25 Devlet Katkısı Avrupa’da Bile Yok 

2017’de Otomatik Katılım etkisiyle gönüllü BES’in biraz geri planda kaldığına dikkat çeken Sincek; “Sektör olarak yıllık ortalama en az 500 bin yeni katılımcı sayısını 2017’de de yakalamak zorundayız. Biz Katılım Emeklilik olarak kurulduğumuz günden bu yana 3 yıllık süreçte faizsiz BES’e 346 bin sözleşme kazandırdık ve 877 milyon TL fon topladık. Yaşlanan Avrupa’daki uygulamalardan dersler çıkarmak zorundayız. Türkiye nüfusunda da önümüzdeki yıllarda yaşlı oranı artacak, artık daha uzun bir yaşam süresinden ve daha uzun bir emeklilik döneminden söz edebiliyoruz. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde 20-30 yıl sonrasını sağlıklı planlayabileceğiniz tek sistem BES olarak önümüzde duruyor.  Yüzde 25 devlet katkısının altını çizmek istiyorum, bu diğer tasarruf araçlarından bulunmayan bir avantaj olmasının yanısıra hiç bir Avrupa ülkesinde de olmayan bir avantaj bu. Bu yıl yürürlüğe giren Otomatik Katılım’ı gönüllü BES’in bir tamamlayıcısı olarak görebiliriz. Otomatik Katılım BES sistemine çalışanların formalitelerle uğraşmadan kolayca girmelerini sağlıyor. Çalışanlar, eşleri ve çocukları için gönüllü BES’le aile boyu bir tasarruf planı oluşturabilirler” şeklinde konuştu.  

Ayhan Sincek sözlerine şunları ekledi; “18 yaş düzenlemesiyle anneler ve çocuklar birlikte gönüllü BES’li olabilecekler. BES’in bilinirliği ve etkisi hususunda çalışanlar kadar toplumun diğer kesimleriyle iletişimi sürdürmeye ve arttırmaya özen göstermeliyiz. Çocukların, çalışmayan eşlerin ya da ev hanımlarının gelecek yıllarını da planlayalım. Aileyi tasarruf ettirmek, ailenin geleceğini planlamak demek ülkemizi tasarruf ettirmek, ülkemizin geleceğini planlamak demektir. Tasarruf alışkanlığı ve bilinci ancak kapsayıcı çalışmalarla artırılabilir.” 

Detaylı bilgi için www.katilimemeklilik.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.930 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor