İnovasyon İçin Uygulanan Teknikleri Biliyor musunuz?

İnovasyon üzerine uzun süredir yazıyoruz, konuşuyoruz. Amacımız değişime açık olmayan ‘düşünme’ şeklimizi, yaklaşım biçimlerimizi esnetebilmek ve yenilikçi düşünmenin yolunu açmak. Elbette bunun için uygulanan teknikler var. Detaylar Haberimizde..

İnovasyon üzerine uzun süredir yazıyoruz, konuşuyoruz. Amacımız değişime açık olmayan ‘düşünme’ şeklimizi, yaklaşım biçimlerimizi biraz olsun esnetebilmek ve daha yenilikçi düşünmenin yolunu açmak. Çünkü esnek olmak ayakta kalmak için gerekli özelliklerin başında geliyor. 

Bir kitabımızda detaylı ele aldığımız gibi, dünyada en uzun süreli ayakta kalan 400 firmanın üç ortak özelliği olduğu belirlenmiştir; 

  1. Esneme özelliği, yani piyasanın değişimlerine ve dönüşümlerine uyum sağlama yeteneği, 
  2. CEO’yu dışarıdan almaması, kendi içinden yetiştirmesi, 
  3. Şirket anayasasının olması.

Dolayısı ile esnek olmak, kendini gelişmelere uyarlayabilme, zamana adapte olabilme anlamında kurtarıcı bir yetenek gibi gözüküyor. 

Kemikleşen düşünce yapısını kırmak için sadece esnek olmak ve istemek yetmez, tekniklere de ihtiyacımız vardır.

Bunlardan bir tanesi, Pomodoro, yani günde 25 dakika düşünme tekniğidir.

Pomodoro Tekniği Nedir? 

Herhangi bir konuyla ilgili olarak günde 25 dakika konunun üzerinde odaklaşma, konsantre olmak anlamına gelir.

Bunu inovasyon ve yaratıcılığa uyarladığımızda ise, herkesin, yaptığı işle ilgili, ‘ben bu işi nasıl daha farklı nasıl yapabilirim’ diye kendisine 25 dakika zaman ayırmasıdır.

Pomodoro Tekniği Nasıl Çalışır? 

  • Bir konu seçilir,
  • Bir zamanlayıcıyı 25 dakika sonraya ayarlarız,
  • İşe başlanır ve 25 dk. boyunca hiç konudan sapmadan, hiç bir şekilde kesintiye izin vermeden, konu üzerinde yeni modeller, farklı bakış açıları ve şu anda olmayan bir özelliği bulmaya çalışırız.
  • Zaman bittiğinde ise iş bırakılır ve 5 dk. Mola verilir. 

Dünyada en büyük elli firmasının pomodoro tekniğe benzer kullandığı bazı uygulamaları vardır. 

Bunlarda bir tanesi 70:20:10 kuralıdır.

70:20:10 Kuralı nedir?  

70:20:10 kuralı, çalışanların mesailerinin;

  • %70‘ini olağan işi ile
  • %20‘sini işimi nasıl daha farklı yapabilirim üzerine çalışma ile
  • %10‘unu ise işi ile hiç alakası olmayan işlerle geçirmesidir.

Programın Sonuçları Enteresandır: 

%20’lik dilimde üretilen fikirler şu anda bu firmaların cirolarının %50’sinden fazlasını oluşturmaktadır. 

Bu sonuçlara baktığımızda, ‘firmalarımızın bazı kalıpları kırmasının zamanı gelmedi mi?’ diye, soru sormaktan alamıyor insan kendini.

Sanayi döneminden kalma iş yapma stillerinin, performans verimliliğini arttırmak için kullanılan yöntemlerin değiştiğini anlayabilmek için daha ne kadar zaman geçmesi gerekiyor?

Çalışanların, yöneticilerin ve patronların birbirlerini anlama makasının gittikçe açıldığını anlamak için uzun uzadıya araştırma yapmaya gerek yok; çalışanlara memnun olup olmadıklarını sormanız ve yüz ifadelerine bakmanız yeterlidir. 

Çalışma dünyasında trend, öncelikli olarak çalışanların mutlu olacakları ortam ve koşulların yaratılmasıdır. Hatta dünyada ‘eve göndermeme’ akımı gelişmektedir. Yani iş yerini o kadar seviyoruz ki eve gitmek içinizden gelmiyor!

Dünyada inovasyon kaynaklarının birinci sırasında çalışanlar vardır. İkinci sırada iş ortakları ve üçüncü sırada ise müşteriler gelmektedir. 

Toyota, çalışanlarından yirmi yılda milyonun üzerinde yenilikçi fikir almış ve bunlardan işe yarar gördüklerini hayata geçirmiştir. Ama aynı zamanda fikri vereni de ürünün satışına belli oranda ortak etmiştir. 

Ülkemizde inovasyon kaynaklarına baktığımızda ise, -tam olarak araştırma yapılmamakla birlikte- önce müşteriler sonra iş ortakları ve üçüncü sırada çalışanlar gelmektedir. Bunun temel sebebi yukarıda vurguladığımız gibi çalışanların toplam enerjilerini uygun kanallara akıtacak optimum davranış kalıplarını henüz geliştirememiş olmaya bağlayabiliriz. 

İnovasyon yapmak için Pomodoro tekniğinin firmalarımıza uyarlanması;

  • Departmanlarda bir değişim lideri seçilecektir. 
  • Başlangıçta haftada iki gün pomodoro tekniği uygulanmalıdır.
  • Pomodoro’da konu başlıklarını çalışanlar kendileri belirleyeceklerdir.
  • Haftada iki gün olarak he çalışan günde 25 dakika işini nasıl farklı yapabilirim diye düşünme seansı oluşturacaktır. (25 dakika sonraya alarm kurun, dış uyarıcıları engelleyin ve tamamen konuya konsantre olarak çalışın. 25 dakikanın sonunda kendinize küçük bir ödül verebilirsiniz)
  • Bu seansta üretilen fikirler dijital ortama aktarılacak ve ortak bir havuzda toplanacaktır.
  • Toplanan fikirler inovatif olma özelliğine göre seçilecek ve seçilen fikirler bir sonraki pomodoro’da gruplara yeniden verilecektir.
  • Beğenilen ve hayata geçirilen fikrin sahibini satıştan belli oranda pay vermek sistemin daha iyi işlemesi için önemlidir. 
Bu içeriği 19.777 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, İnovasyon
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor