Faruk Özlü, Seul'de Ödül Alan Kadın Buluşçuları Makamında Ağırladı!

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile Güney Kore’nin Seul kentinde düzenlenen 2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarına katılan, 3 buluşçumuz da ödülle döndü. Detaylar haberimizde..

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile Güney Kore’nin Seul kentinde düzenlenen 2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarına katılan, 3 buluşçumuz da ödülle döndü. Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı Faruk Özlü, Bakanlıkta, 2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'nda ödül kazanan 3 kadın buluşçuyu kabul etti.

Ödül alanları tebrik eden Özlü, uluslararası platformda elde edilen bu başarının toplum için ilham kaynağı olduğunu söyledi. Son 15 yıllık süreçte, kadın akademisyen sayısındaki artışın erkeklerden daha çok olduğuna dikkati çeken Özlü, "2002'de 26 bin kadın akademisyenimiz varken bugün bu sayı 65 bindir. Türkiye'de 6 bin 900 kadın profesörümüz, 5 bin 300 kadın doçentimiz görev yapmaktadır." diye konuştu.

Özlü, son verilere göre, Türkiye'de, kadınların işgücüne katılım oranının istenilen seviyede olmadığına işaret ederek, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın daha yüksek olduğunu kaydetti.

"Kadınlar İşgücü ve İstihdamda Daha Fazla Yer Almalı"

Kadınların işgücü ve istihdam alanında daha fazla yer almalarının, toplumsal hedef olarak benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Özlü, "KOSGEB başta olmak üzere kadın girişimcilerimize ve ev hanımlarımıza ayrıcalıklı, özel destekler veriyoruz. Bu kapsamda KOSGEB Uygulamalı Eğitim Programına girip sertifika alan kadınlarımızı, hibe ve teşvik programlarıyla destekliyoruz. Girişimcilik Destek Sertifikası alan kadınlarımıza, destek programlarına kabul edilmeleri halinde, başlangıçta 50 bin lira hibe, işini daha da büyütmek isteyen kadınlara, 30 ay sonra taksitli ödeyecekleri biçimde 100 bin lira daha kredi ödemesi yapıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Özlü, Türkiye'nin gelişme ve kalkınma hedefleri için, siyasi, sosyal ve iktisadi yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanmasının zaruri olduğunu vurgulayarak, "Üretim Reform Paketimizle, Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizle, Organize Sanayi Bölgelerimizle, Rekabetçi Sektörler Programımızla, ARGE Reformumuzla, Sınai Mülkiyet Hakları Kanunumuzla, KOSGEB kredilerimizle, teşviklerimizle ve diğer yatırımlarımızla birlikte Türkiye’de kadın istihdamını ve girişimciliğini desteklenmeye devam edecektir. Kadınlarımızdan bakanlığımızca geliştirilen tüm bu programları ve projeleri yakından takip etmelerini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kadın Buluşçuları Desteklemeye Devam Edececeğiz"

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan da kadın buluşçuları desteklemeye devam edeceklerini belirterek, aydınlık Türkiye'nin geleceğinde kadın buluşçuların büyük payı olacağını söyledi.

Ödül kazananlar arasında yer alan Prof. Dr. Nuray Çağlar, "Enzimatik Fenton ile Gerçekleştirilen Yeni Bir Arıtma Yöntemi" ile Altın Madalya, IFIA En İyi Buluş, Makedonya Özel Ödülünü almaya hak kazandı. Çevre dostu bir arıtım yöntemi geliştirdiklerini anlatan Çağlar, buluşun sadece gemi atık sularıyla değil, diğer sanayi kollarında da kullanılabilecek bir arıtım metodu olduğuna dikkati çekti.

“El Kullanmadan Dişleri Fırçalama Cihazı” ile Altın Madalya, WIPO, İran, Tayvan Özel Ödülüne layık görülen Yrd. Doç. Leyla Türker Şener de buluşun hareket kabiliyeti olmayan veya bu yeteneğini kaybetmiş engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracağına işaret etti.

Tasarladığı “Giysi ile İrtibatlandırılan Çanta” ile Gümüş Madalya, Lübnan, Endonezya Özel Ödüllerine layık görülen İstanbul Çağlayan Adliye Sarayı 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkeme Yazı İşleri Müdürü Esin Öney Nayir da tasarım konusundaki diğer faaliyetlerini anlattı.

Buluşçularımız, 2 Altın 1 Gümüş Madalya ile IFIA, WIPO, Endonezya, İran, Makedonya, Tayvan ve Lübnan Özel Ödüllerini aldılar. 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor