KOBİ ve Girişimciler Arabuluculuk Sistemini Keşfediyor!

Ortak çalışma alanlarında birlikte iş yapma kültürünü iş hayatına yerleştiren Workinton, arabuluculuk sistemini masaya yatırdı. Arabuluculuk sisteminin tüm gelişim sürecinde yer alan Avukat Ferda Paksoy, girişimcilere uzlaşmanın önemini anlattı. Detaylar haberimizde..

Ortak çalışma alanlarında birlikte iş yapma kültürünü iş hayatına yerleştiren Workinton, arabuluculuk sistemini masaya yatırdı. Arabuluculuk sisteminin tüm gelişim sürecinde yer alan Avukat Ferda Paksoy, girişimcilere uzlaşmanın önemini anlattı.

Türkiye’de yeni bir iş yapabilmek, işini geliştirmek ve uzun süreli ticari ilişkiler kurmak büyük zorluklar içeriyor. Ticari ilişkilerde yaşanan uyuşmazlıkların çözümü aylar yıllar sürebiliyor. Zaman ve maddi kayba yol açan bu süreçlerin kolay yoldan çözüme kavuşturulması için gündeme getirilen arabuluculuk sistemi iş dünyasında yaygınlaşıyor.

Girişimciler, startup’lar, yeni kurulan şirketleri bünyesinde barındıran ve ortak çalışma bilincini aşılayan Workinton, arabuluculuk sisteminin anlatıldığı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Levent Workinton’da düzenlenen ve Workinton üyelerine ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinliklerin konuğu Avukat ve Arabulucu Ferda Paksoy oldu. Uyuşmazlıkların kolay yoldan çözülmesini amaçlayan arabuluculuk sistemini anlatan Avukat Ferda Paksoy, “Girişimciler ve KOBİ’ler ticari hayatlarının her alanında arabuluculuk sistemini kullanabilir. Bu girişimciler için hem zaman hem de maddi kazanç sağlayacak şeffaf bir çözüm yöntemidir” dedi.

Girişimciler de İş Hayatında Daha Hızlı ve Şeffaf Sonuç Almaya Başladı

Girişimcilerin, sözleşme, protokol, uluslararası bağlantılar, patent marka tescil, fikri ve sınai hakları ile daha birçok konuda, kişi ve kurumlarla sorun yaşayabileceğini söyleyen Ferda Paksoy, “Maalesef Türkiye’de yargı zamanında karar veremiyor. Geciken adalet duygusu kuruluşlara ve kişilere maddi ve manevi kaybettiriyor. 2014 yılında uygulamaya başlanan arabuluculuk sistemi ile girişimciler de iş hayatında daha hızlı ve şeffaf sonuç almaya başladı” dedi.

Gerek iş hayatında, gerekse özel hayatta arabuluculuğun konusuna giren birçok ihtilaf yaşandığını söyleyen Ferda Paksoy sistemi şu şekilde anlattı:

“Arabulucunun aktif görev alması için ortada iki taraf arasında uyuşmazlığın olması gerekiyor. Arabuluculuk sistemi esnektir ve tamamen iki tarafın rızası ile yürür. Taraflar her koşulda eşit olarak uygulamaya katılır ve gizlilik temel ilke olarak görülür. Seri bir şekilde yürüyen bu sistem yargılama süreci gibi uzun sürmez ve tarafların katılımı ile alternatif çözüm yolları bulunur. Dünyada çok yaygın olarak görülen bu uygulama Türkiye’de de yavaş yavaş gelişiyor. “

Girişimcilerin sınırlı kaynaklarla iş hayatında var olmaya çalışırken, uzlaşmazlıklarla vakit ve nakit kaybettiğini aktaran Ferda Paksoy, “Bu sistem bir anlamda önleyici hukuk hizmeti olarak da değerlendirilebilir” diye konuştu.

Arabulucuk Sisteminde Temel İlke Kazan Kazan

Ferda Paksoy, şirket kuruluşundan başlayarak, marka tescil, iş kontratlarının düzenlenmesi, mal tedariği, mal aktarılması, iş yeri düzenlemeleri, iş ve işçi yönetimi, banka ve kredi alacakları gibi konularda arabuluculuk sisteminin kullanılabileceğini aktardı.

Arabuluculuk sisteminde temel ilkenin “kazan kazan” olduğunu da sözlerine ekleyen Ferda Paksoy, “Samsung ile Apple arasındaki uyuşmazlığın bir bölümü arabuluculuk sistemi ile çözüldü. Yargı sürecine göre masraflarınız daha düşük olur ve en önemli ekonomik fayda ise bekleyen alacağınız veya hakkınızı erkenden alırsınız. Çözümün getirdiği ferahlama hissini tüm girişimciler tatmalıdır” şeklinde konuştu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 6.160 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, KOBİ
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor