Perakende Markaları Müşteri İçin Dijital Dönüşümde Gaza Bastı!

Perakende sektöründe faaliyet gösteren birçok markanın dijital dönüşüm yolculuğuna hız verdiğini söyleyen Positive Kurucu Ortağı Caner Istı, tetikleyici unsurun tüketicilerden gelen talepler olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde..

Perakende sektöründe faaliyet gösteren birçok markanın dijital dönüşüm yolculuğuna hız verdiğini söyleyen Positive Kurucu Ortağı Caner Istı, tetikleyici unsurun tüketicilerden gelen talepler olduğunu söyledi.

Perakende markalarına dijital dönüşüm çözümleri sunan Positive’in Kurucu Ortağı Caner Istı, sektörün dijital dönüşüm alanında son iki yılda kaydettiği ilerlemenin dikkat çekici olduğunu söyledi. Diğer birçok sektörün aksine, perakendenin dijital dönüşümünde en büyük tetikleyici unsurun tüketiciler olduğunu kaydeden Istı, “Teknolojinin olanakları çok geniş. Şu an perakende markaları bu olanakları ağırlıklı olarak tüketicilerden gelen yönlendirmeler ile şekillendiriyor. Akıllı cihazların sağladığı avantajları sonuna kadar kullanmak isteyen tüketicilerin talep ve beklentilerine karşılık vermek isteyen markalar da dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunun farkındalar” dedi.

Satın Alma Kararında İlk Faktör Kargo

Tüketicilerin artık bir ürünü internetten sipariş ettikten sonra 3-4 günü bulabilen kargo sürecini beklemek istemediğini ya da bir ürünün renk veya bedenini bulabilmek için mağazaları gezmeyi zaman kaybı olarak gördüğünü ifade eden Istı şunları söyledi:

“TÜSİAD’ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘Dijitalleşen dünyada ekonominin itici gücü: E-ticaret’ başlıklı rapora göre, online alışveriş yapan tüketiciler için kendilerine sunulan en cazip değer teklifi ücretsiz teslimat. Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de ücretsiz teslimat tüketiciler için en önemli değer önerilerinin başında geliyor. Forrester’ın araştırması ise online alışverişte satın alma kararının verilmesinde en önemli faktörün yüzde 59 ile kargo olduğunu gösteriyor.

Tüketicilerin yüzde 44’ü ise mağazadan teslim seçeneği bulunursa online alışveriş yapabileceğini söylüyor. Bu tür talepler internetten satın alınan ürünün fiziksel mağazadan teslim alınmasını ifade eden Click & Collect gibi farklı teslimat modellerinin ve yeni teknolojilerin de önünü açıyor. Türkiye gibi alışverişin sosyal hayatın bir parçası olduğu ülkelerde online ve offline’ı bir araya getiren bu tür teknolojilerin markaları başarıya taşıma potansiyeli çok yüksek. Üstelik Click & Collect yöntemini tercih eden tüketicilerin önemli bir kısmı, ürünü mağazadan alırken mağaza içinde de ayrıca harcama yapıyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 25’e, ABD’de yüzde 27’ye kadar çıkabiliyor. Mağazadayken özel indirim ya da kampanya sunulması durumunda ise yüzde 50’ye yaklaşan oranlara ulaşmak mümkün olabiliyor.”

Tüm Kanalları Entegre Eden Bir Strateji

“Günümüzde tüketiciye sadece mağazada değil, tüm kanallarda aynı deneyimi pozitif bir biçimde sunabilmek önem kazanmış durumda” diye konuşan Caner Istı, “Dijital dönüşüm bunu mümkün kıldığı için de son derece değerli. Son beş yıldır perakende sektörünün en güncel konularından birisi olan omni-channel perakendecilik, geçtiğimiz yıldan itibaren Türk perakende markalarının da gündemine girdi. Bu konuda daha şimdiden ciddi adım atan markalar olduğu gibi, çok büyük bölümü de bu kapsamda yapacakları dijital dönüşümü 2017 ve 2018 stratejilerinin temeline koydular. Fakat perakende markalarının öncelikle omni-channel’ın yeni bir uygulama ya da özellik olmaktan öte, markanın tüm süreçlerine etki eden stratejik bir yaklaşım olduğunu kavramaları gerekiyor. Bunun için de kanallar arasındaki rekabeti bir kenara koymalı ve tüm kanalları entegre kullanabilecekleri şekilde yeninden organize olmalılar” dedi.

Kasasız mağazacılık örneğinin de gösterdiği gibi, teknolojik olarak artık neredeyse her şeyin yapılabilir noktaya geldiğine dikkat çeken Istı, “Bu gerçeğin farkında olan perakende markaları yol haritalarını dijitalleşmeye göre belirliyor. Burada dijitalleşme derken, sadece dijital satış kanallarından değil, ERP’den stok yönetimine, tüm iş süreçlerinin dijitalleşmesinden söz ediyoruz. Dijital kanallar bunun en önemli ayaklarından birisi ancak süreç olarak ele alınırken bunu tüm perakende süreçlerine entegre edecek şekilde planlamak gerekiyor” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor