Dünya İslami Gastronomi Birliği İstanbul’da Kuruldu!

Türkiye’den Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’nun önderliğinde bir araya gelen 18 İslam ülkesinin aşçılık dernek ve federasyon başkanları, Dünya İslami Gastronomi Birliği’ni kurdu. Detaylar haberimizde..

Türkiye’den Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’nun önderliğinde bir araya gelen 18 İslam ülkesinin aşçılık dernek ve federasyon başkanları, Dünya İslami Gastronomi Birliği’ni kurdu.

Türkiye’nin 7 bölgesinde 7 federasyon ve 57 dernekle faaliyet gösteren, konusunda dünyanın en büyük aşçılık ve pastacılık mesleki sivil toplum kuruluşu ve tek konfederasyonu olan Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu-TAŞPAKON’un önderliğinde bir araya gelen 18 İslam ülkesi birliği, ‘Dünya İslami Gastronomi Birliği’ni (World Islamic Culinary Society-WICS) kurduklarını duyurdu.

İmzacı birlikler, 13 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenen 1. Dünya İslami Gastronomi Birliği Konferansı’nda bir araya geldi ve Dünya İslami Gastronomi Birliği kuruldu.

Dünya İslami Gastronomi Birliği’ne üye ülkeler: Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Fas, Gambia, Kazakistan, Kırgızistan, Katar, Lübnan, Maldivler, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Singapur, Tunus, Türkiye, Ürdün.

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Gökhan Tufan, Dünya İslami Gastronomi Birliği’nin kuruluşu için birlik olarak inisiyatif aldıklarını belirterek, “İslam Devleti, dini İslam olan devletler ve nüfusu itibarıyla Müslümanların salt çoğunlukta yaşadığı 24 ülkeye resmi davet mektubu gönderdik. Bu davetimize 17 ülke olumlu cevap verdi. Bu ülkelerin aşçılık mesleki dernek ve federasyon başkanlarıyla İstanbul’da bir araya gelerek, Dünya İslami Gastronomi Birliği’nin kuruluşunu resmiyete kavuşturduk” dedi.

Müslüman Şefler Arasında Sinerji Yaratılacak

Gökhan Tufan, birliğin, İslam Ülkeleri şefleri arasında birlik beraberlik içinde kültürel bir sinerji oluşturmayı ve ülkeler arası yapılacak etkinlik ve ziyaretlerle bilgi akışının sağlanmasını amaçladığını söyledi.

Birlik ayrıca, halen bünyesinde aşçılık üzerine dernek veya herhangi bir sivil toplum kurulu bulunmayan tahmini 29 Müslüman ülkede dernekleşmenin sağlanmasına öncülük edecek ve o ülkelerde aşçılık sanatının gelişimine katkıda bulunacak. Dünya İslam İş Birliği Teşkilatı (OIC) ile İslam ülkelerinde gastronomi turizminin gelişmesi için ortak projeler geliştirecek olan birlik, Dünya Helal Örgütü (WHC) iş birliğiyle aşçıların ve pastacıların Helal Gıda konusunda bilinçlenmesi için uluslararası düzeyde eğitim ve seminerler organize edecek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor