Bozankaya’nın Yüzde 100 Yerli E-Karat’ları İzmir’de Hizmete Giriyor

Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu kuruldu. Bozankaya’nın tasarlayıp ürettiği Türk mühendisliğinin gururu yüzde 100 yerli elektrikli otobüsler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu kuruldu. Bozankaya’nın tasarlayıp ürettiği Türk mühendisliğinin gururu yüzde 100 yerli elektrikli otobüsler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi. Tek şarjla 250 kilometre yol gidebilen çevreci ve ekonomik otobüsler, 45 günlük test sürecinin ardından hizmet vermeye başlayacak.

Yeni nesil araç projeleriyle adını dünyaya duyuran Bozankaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi için ürettiği 20 adet elektrikli otobüsü teslim etti. İzmir’de toplu ulaşıma katılmaya hazırlanan çevreci ve ekonomik E-Karat otobüsler, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu olarak tarihe geçecek.

Bozankaya’nın ürettiği E-Karat otobüsler, test sürüşlerinden sonra hizmete girecek. Elektrikli otobüslerde görev yapacak şoförler özel eğitimlere tabi tutulacak. 

E-Karat’ın Özellikleri 

  • Hiç durmadan yaklaşık 350 kilometre yol alabiliyor.
  • Klima açıkken 13 saat, klima kapalıyken 16 saat durmadan çalışabiliyor.
  • E-Karat yokuş aşağı inerken enerji üretiyor ve kendisini şarj edebiliyor. 
  • Tamamen sessiz çalışan E-Karat otobüsler 1 kilometrede 25 kuruş harcıyor.
  • E-Karat otobüsler günde 2-5 saat arasında, geceleri şarj edilecek.
  • E-Karat tamamen sessiz çalışıyor ve egzoz gazıyla hava kirliliği yaratmıyor.

Yüzde 80’lik Tasarruf Sağlıyor

Tamamen çevreci olan elektrikli E-Karat otobüslerin Türkiye’de toplu ulaşımda yeni bir sayfa açacağını belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Hem sessiz hem de çevreci otobüsleri İzmir’in hizmetine sunduğumuz için çok mutluyuz. E-Karat olarak adlandırdığımız elektrikli otobüslerimizin 10-12-18 ve 24 metrelik alternatifleri bulunuyor. Otobüslerimizin en önemli parçası olan akü sistemlerine 5 yıl garanti veriyoruz. 24 metrelik E-Karat’ın menzili yaklaşık 350 kilometre ve yaklaşık kilometrede 25 kuruş yakıyor. Otobüslerimizin çevreyi korumasının yanında dizel alternatiflerine göre yüzde 80’lik bir tasarruf sağladığını söyleyebiliriz. Toplu ulaşımda yenil nesil araçların dönemi başlıyor. İzmir’in yanı sıra ülkemizin diğer şehirlerinde de elektrikli otobüslere ilgi var. Tecrübemiz ve yenilikçi yaklaşımımızla sektörde iddialıyız. Türk mühendisliğinin başarısı olan araçlarımızı önce tüm Türkiye’ye sonra dünyaya taşımak istiyoruz” dedi.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor