KOSGEB'ten 461 Bin KOBİ'ye Faizsiz Kredi İmkanı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'in "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ne yapılan başvuruların değerlendirme sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'in (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), 50 bin liralık 2017 yılı "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ödemeleri kapsamında 460 bin 167 KOBİ'ye kredi faiz desteği verildiğini bildirdi.

Özlü, KOSGEB'in "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ne yapılan başvuruların değerlendirme sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Özlü, çoğunluğu esnaf ve sanatkar olmak üzere, mikro ve küçük ölçekli, yıllık net satış hasılatı 1 milyon 345 bin liranın altında olan işletmelerin, yıllık net satış hasılatına göre 20 bin lira ile 50 bin lira arasında kredi faiz desteğinden yararlanabileceklerini belirterek, "Yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda güvenlik kriterlerini geçemeyenler, mükerrer başvurular, tabela şirketleri, Bakanlar Kurulu kararıyla esnaf ve sanatkara kullandırılan sıfır faizli 30 bin lira krediden faydalananların başvuruları geçersiz sayıldı." ifadesini kullandı.

Söz konusu krediden ağırlıklı olarak ihtiyaç sahibi mikro işletmelerin faydalanmasını öngördüklerine işaret eden Özlü, kredinin ilk 1 yılının geri ödemesiz olacağını, kalanının da 2 yıl içinde üçer aylık eşit taksitlerle ödeneceğini kaydetti.

Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği ödemeleri kapsamında 15-20 gün içinde piyasaya yaklaşık 11 milyar lira sıcak para girişi olacağını belirten Özlü, "Kullandırılacak kredi için geçerli olacak 2,5 milyar lira faiz gideri KOSGEB tarafından bütçe içinden karşılanacak. Bu uygulamayla amacımız, büyüklüklerine göre ihtiyacı olan ve şartları sağlayan tüm işletmelerimizin bu krediden faydalanmasını sağlamak." değerlendirmesinde bulundu. 

Yüzde 85'i Krediden Faydalanmaya Hak Kazandı

10-20 Şubat tarihleri arasında KOSGEB'e kredi faiz desteğinden yararlanmak için 540 bin 999 başvuru yapıldı. Başvuruda bulunan işletmelerden yüzde 85'i yani 460 bin 167'si kredi faiz desteğinden faydalanma hakkı kazandı.

KOBİ'ler Sonuçları Nasıl Öğrenecek?

KOSGEB'in 2017 Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine hak kazanan işletmelerin, başvuru aşamasında sisteme girmiş oldukları e-posta adreslerine e-posta, cep telefon numaralarına da SMS olarak bilgi notu gönderilmeye başlandı.

İşletmeler ayrıca başvuru yaptıkları "sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr" web adresinden giriş yaparak başvuru sonuçlarını ve kullanabilecekleri kredi miktarını öğrenebilecek.

Kredi başvurusu onaylanan işletmeler, "sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr" web adresinden giriş yaparak başvuru sonucuna ilişkin çıktı alıp KOSGEB ile protokol imzalayan bankalardan (Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası) herhangi birisine giderek kredi işlemlerini başlatabilecek. 

İşletmelerin Büyüklüklerine Göre Verilecek Destek Miktarları

Net satış hasılatı verilerine göre,

  • 1 TL ile 250 bin TL arasındaki işletmelere 20 bin TL,
  • 250 bin ile 500 bin arasındaki işletmelere 25 bin TL,
  • 500 bin TL'den 750 bin TL'ye kadar olan işletmelere 30 bin TL,
  • 750 binden bir milyona kadar olan işletmelere 40 bin TL,
  • 1 milyondan büyük işletmelere ise 50 bin TL 

olmak üzere ilk yıl ödemesiz, sonraki 24 ay geri ödemeli kredi faiz desteği sağlanacak.

KOSGEB Kredileri Ne Zaman Kullanılacak?

Kredileri onaylanan esnaflar ise kredilerini ne zaman kullanacağını merak ediyor. Kosgeb'in henüz bu konuyla ilgili net bir açıklaması yok. Kredi almaya hak kazanan esnaflar gerekli işlemlerin ardından kısa bir süre sonra kredilerini kullanabilir.Yani süre olarak en geç 1 ay içinde krediler kullanılabilecek.

12 Ay Boyunca Geri Ödemesi Olmayacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 50 bin lira üst limitli bu kredinin faizsiz, ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacağını bildirdi. Özlü, "İlk bir yılı ödemesiz, 36 ay vadeli ve sıfır faizli kredi KOBİ'lerimize verilecek. İnanın, bu devirde en yakın akrabalarınızdan ve dostlarınızdan bile bu şartlarda borç alamazsınız" ifadelerini kullandı.

KOSGEB Başvurularında En Fazla 3 Hak

Uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi veren KOSGEB Başkanı Recep Biçer, oluşturulan kurullarla beraber işletmelerini kurmadan KOSGEB'e müracaat eden girişimcilerin başvuru formlarının, kurulacak işletmelerin sürdürülebilirlik, karlılık ve potansiyel sektörel fırsatlar gibi konularının değerlendirileceğini ve olumlu ya da olumsuz sonucun girişimci adayına yansıtılacağı belirtildi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor