Kamunun Dijitalleşme Yol Haritası Microsoft Ankara Zirvesi’nde Ele Alındı!

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu’nun ev sahipliği ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleştirilen Microsoft Ankara Zirvesi’nde kamunun dijital dönüşüm yol haritası ele alındı. Detaylar haberimizde..

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu’nun ev sahipliği ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleştirilen Microsoft Ankara Zirvesi’nde kamunun dijital dönüşüm yol haritası ele alındı.

15 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilen Microsoft Ankara Zirvesi’nde, kamuda dijital dönüşümü tetikleyecek bilişim teknolojileri çözümleri ele alındı. Siber güvenlik, inovasyon, yapay zeka, nesnelerin interneti ve bulut bilişim gibi konuların mercek altına alınıp, teknolojik gelişmelerin paylaşıldığı Microsoft Ankara Zirvesi, 1000’in üzerinde bilişim profesyonelini bir araya getirdi. Ev sahipliğini Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu'nun yaptığı zirveye, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü konuşmacı olarak katıldı. Ankara JW Marriot Otel’de düzenlenen etkinlikte Microsoft Ortadoğu ve Afrika Başkanı Ali Faramawy'nin yanı sıra, Kamu Sektöründen Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Erkan, Microsoft Türkiye CTO’su Onur Koç ve Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç sunumlar eşliğinde kamunun dijital dönüşümünü ele aldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yazılım teknolojileri alanındaki ihtiyaçların farkında olduklarını belirterek, "Açık ve dürüst olalım, şu anda kamuda, bırakın bir dijital projeyi hayata geçirebilmeyi, böyle bir projenin ihale şartnamesini hazırlayabilecek insan kaynağı noktasında bile sıkıntılarımız var. Bu açığı süratle kapatmalıyız ve kapatacağız. Bakanlık olarak, yazılım teknolojilerine özel bir önem veriyoruz." dedi.

Özlü, Microsoft Ankara Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin, insan hayatında köklü değişiklere yol açtığını söyledi.

Araba kullanırken, bankada işlem yaparken, bir spor müsabakasını takip ederken veya bir sağlık kontrolü yaptırırken, yani hemen her iş sırası da dijital teknolojilerden yararlanıldığına işaret eden Özlü, bilhassa özel sektörün bu teknolojileri etkin olarak kullanmasının, rekabet gücü oluşturmada önem taşıdığını vurguladı.

Kamunun da vazifeli olduğu işleri hakkıyla yerine getirebilmesi için dijital teknolojilerden maksimum düzeyde istifade etmesi gerektiğine değinen Özlü, şunları kaydetti: "Hatta kamunun bu açıdan baktığımızda topluma örnek olması, liderlik yapması gerekiyor. Bu belki mevzuatta yazan bir görev değil. Ancak biz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bir dijital bakanlık olmayı kendimize temel hedef olarak belirledik. Bu amaçla, kısaca BAMS adını verdiğimiz, Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi projesini başlattık. İnşallah yakın zamanda, bütün başvuruları elektronik ortamda alabilen bir bakanlığa dönüşeceğiz. Muhataplarımıza verdiğimiz tüm hizmetleri dijital teknolojileri kullanarak vereceğiz."

Robot Askerler Çok Yakın

Özlü, 4. Sanayi Devrimi ile birlikte nesnelerin interneti, büyük veri, öğrenen sistemler, yapay zeka gibi teknolojilerin, kamu hizmetlerinde de çok yoğun bir şekilde kullanılacağını, kamunun en kritik görevlerinden biri olan savunma hizmetlerinde dahi robot askerlerden yararlanılacağı günlerin çok yakın olduğunu söyledi.

Bunun yanında dijitalleşme sürecinin, özellikle kamu hizmetlerinde çok iyi planlanması ve kurgulanmasının da büyük bir önem taşıdığına dikkati çeken Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu: "Dolayısıyla kamuda dijitalleşme yolunda geliştirdiğimiz her yeni projede, işin öncelikle güvenlik kısmını doğru oturtmamız gerektiğini düşünüyorum. Bakınız, ABD seçimlerinin dahi, siber saldırılar yoluyla manipüle edildiği iddialarına şahit olduk. Birkaç gün sürecek bir elektrik kesintisinin özellikle metropollerde nelere yol açabileceği izahtan varestedir. Bu zirvede, kamunun dijital ihtiyaçlarını ve bunların çözüm önerilerini konuşurken, masadaki ilk madde güvenlik olmalıdır."

Gündem Robotik Teknolojiler, Yapay Zeka

Özlü, dijital bir toplum için öncelikle eğitime odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Genç nüfusa, ilköğretimden, hatta okul öncesinden başlayarak problem çözme, algoritma geliştirme, kod yazma ve program yapma becerisi kazandırılmasına ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Özlü, şöyle konuştu:

"Üniversitelerde bilgisayar ve elektronik mühendisliği gibi alanlarda uzmanlaşmayı artırmalıyız. Bilhassa yüksek lisans ve doktora düzeyinde, büyük veri, otomasyon, robotik teknolojiler, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanlara yönelik özel programla oluşturmalıyız. İnsan kaynağımızı yetiştirmek meselenin en kilit noktasını oluşturuyor.

Açık ve dürüst olalım, şu anda kamuda, bırakın bir dijital projeyi hayata geçirebilmeyi, böyle bir projenin ihale şartnamesini hazırlayabilecek insan kaynağı noktasında bile sıkıntılarımız var. Bu açığı süratle kapatmalıyız ve kapatacağız. Bakanlık olarak, yazılım teknolojilerine özel bir önem veriyoruz. Çünkü yazılım artık bütün sektörlerin, ekonomik faaliyetlerin merkezinde bulunuyor."

Faruk Özlü, hem hükümetimiz hem de bakanlık olarak Türkiye’nin teknolojideki etkinliğini artırmak için yoğun bir gayret içinde olduklarını söyledi. Özlü, "Bütün kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, reel sektörümüz ve STK’larımız el ele vererek, çok değerli hizmetleri hayata geçireceğiz ve ülkemizde çok farklı bir dönemin kapılarını aralayacağız. Türkiye’yi diğer alanlarda olduğu gibi, teknolojide de lider bir pozisyona taşıyacağız." dedi.

Bakan Özlü Hololens'i Deneyimledi

Etkinliğe katılımından dolayı Microsoft Türkiye Genel Müdürü tarafından plaket takdim edilen T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü, Microsoft’un artırılmış gerçeklik cihazı Hololens’i de deneyimledi. Hololens için “havaya yazı yazmak gibi” yorumunda bulunan Özlü, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu'dan bilgi aldı.

Çok Farklı Bir Dünya Bizi Bekliyor

Konuşmasında sürdürülebilir ekonomi ve toplumsal refah için toplumların sürekli gelişmesi ve yenilik yaratması gerekliliğine değinen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Dijital dönüşüm bugün hayatımızda kaçınılmaz bir gerçek. Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın da söylediği gibi artık her şirket bir yazılım şirketi ” dedi.

Kansu sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, Dünya Ekonomi Forumu’nun 2016 Küresel Rekabet Raporu’na göre 140 ülke içerisinde 51’inci sırada. 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması hedefleniyor. Bu misyona ulaşmamız için inovasyon ve AR-GE’ye odaklanmamız gerekiyor. İnovasyonda 2014’te 56, 2015’te 60’ıncı sırada yer almamız, bu alanda ne yazık ki eksiklerimiz olduğunu gösteriyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmalarına göre, 2020’ye kadar 4,5 milyon kişi işlerini robotlara devredecek. Bu noktada bizim için çok kıymetli bir çalışma başlattık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği ile meslek okullarında Türkçe Nesnelerin Interneti (IoT) eğitimlerinin verilmesi, bu alanda eğitmenlerin ve öğrencilerin yetişmesi için çalışmalara başladık. Bu işbirliğinin ekonomiye ivme kazandırmasını bekliyoruz.”

“Yapay Zeka, Bulut ve Siber Güvenlik Odak Alanlarımız”

“Bu yıl nesnelerin interneti, yapay zeka, bulut ve siber güvenliği odak alanlarımız olarak belirledik” diyen Murat Kansu sözlerine şöyle devam etti: “2020 yılında her bireyin ortalama 5 adet internete bağlı cihazı olacak. Veri tüketimi ve üretimi katlanarak artacak. Veri en değerli sermaye, onu doğru yöneten şirketler de en akıllı kurumlar olacak. Microsoft olarak yazılımlarımız ve teknolojik çözümlerimizle şirketlere bu alanda güç katmayı hedefliyoruz.

Yapay zekayı herkesin kullanabileceği bir teknoloji haline getirmek istiyoruz. Üretim, finans, tekstil, otomotiv ve kamu sektörlerine odaklanıp, her sektörden en az bir global başarı hikayesi çıkaracağız. Eğitimde öğrencilerin bu alanda yetiştirirken, start-up’lar arasında da yapay zeka projelerine destek olacağız.

Microsoft olarak akıllı bulut platformumuza yatırım yapmaya ve bu alanda büyümeye devam edeceğiz. Bugün Microsoft bulut bilişim çözümlerimizle 141 ülkede, 5 kıtada 24 veri merkezi ile 1 milyardan fazla kullanıcıya ve 20 milyondan fazla şirkete hizmet veriyoruz. Türkiye’de de gerek kamu gerekse özel sektörde başarılı bulut projelerini hayata geçirmeye devam edeceğiz

Son olarak, Microsoft olarak güvenliğe özellikle çok önem veriyor, hassasiyet gösteriyoruz. Microsoft olarak yayınladığımız Güvenlik Raporu’nda Türkiye yüksek riske rahip ülkeler arasında. Örneğin, bilgisayarlarda kötü amaçlı yazılım bulunma oranı, dünyada ortalama yüzde 17.8 iken, ülkemizde yüzde 40.3.”

“Kamu Kurumlarının Sunacağı Teknolojik Çözümler Çok Kıymetli”

Ulusal güvenliğimizin korunması için kamu kurumları ile yakın temas içerisinde çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Kansu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuda değişen insan kaynağı sonucu önceden alınan admin yetkilerinin işten ayrılma süreçlerinde düzgün devredilmemesi, şirketlerde kritik belgelerin yedeklenmeyen ortamlarda saklanması ve evlerde güncel yazılımların kullanılmamasına kadar ülke olarak uçtan uca ciddi bir tehdit ile karşı karşıyayız.

Dünyada ve ülkemizde kamuda dijital dönüşüm için belli başlı kaygıların mevcut olduğunu gözlemliyoruz. Giderek artan işsizlik, hızla artan nüfus, iskan ve çarpık yapılaşma sorunları, sınırlı enerji kaynakları, yetersiz veya eski kalmış altyapılar, ulaşım sıkıntıları ve yaşlanan nüfus ile gelen sosyal güvenlik problemleri bu endişelerden sadece birkaçını oluşturuyor.

Dünya ekonomisinin yüzde 25’inin 2020’ye kadar dijital olması bekleniyor. Bu noktada kamu kurumlarının sunacağı teknolojik çözümlerin çok kıymetli olacağına inanıyoruz.

Türkiye bugün jeopolitik konumu ve genç nüfusu ile muazzam bir büyüme potansiyeli barındırıyor. Daha anlamlı ve daha güzel bir gelecek için Microsoft Türkiye olarak var gücümüzle çalışmaya devam ederken, sizlerin desteği ve işbirliği ile daha aydınlık bir yıl geçirmeyi ümit ediyoruz.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor