İnovasyonunda İnovasyona İhtiyacı Yok Mu?

Firmanızın inovasyon çalışmalarını yeterli görüp her şey yolunda gidiyor diye düşünmeyin. İnovasyonunda inovasyona ihtiyacı olduğunu unutmayın. Peki firmanızda inovasyonu nasıl ölçebilirsiniz? İnovasyonu da inove etmek için neler yapmalısınız? Detaylar haberimizde..

Firmanızın inovasyon çalışmalarını yeterli görüp her şey yolunda gidiyor diye düşünmeyin. İnovasyonunda inovasyona ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Değişim karakteri gereği sürekli bir değişime ihtiyaç duyduğu gibi, inovasyon faaliyetlerini yürütürken kullandığımız araç ve yöntemlerinde gelişmeye ve değişime ihtiyacı vardır.

İnovasyon yaparken kullandığınız araçları inove etmeye geçmeden önce inovasyonu ölçmemiz gereklidir.

İşte Firmanızda İnovasyonu Ölçebileceğiniz Kriterler

İnsan kaynakları. Bir inovasyon için toplamda tam olarak kaç kişinin atandığını ve bununla birlikte, daha da önemli olarak, kilit çalışanlarınızın nasıl kullanıldığı.  Bu kişilerin nerede ve ne kadar zamanı inovasyona harcadıkları.

  • Üretilen fikirlerin sayısı ve her bir fikir için beklenen geri ödeme.
  • Ar-Ge harcamaları. Firma dışarıdan Ar-Ge yetkinliği almak için yılda ne kadar harcama yapıyor? Her bir proje için ve ortalama olarak harcanan kaynaklar. Bir süreç hem etkin hem de verimli olmalıdır. Çoğu firma verimliliği kolaylıkla ölçebilir.
  • Sürecin bir aşamasından diğerine geçen fikirlerin sayısı. Bir sürecin işlemesi gerekiyorsa, bu süreç işliyor mu? Zamanın herhangi bir noktasında sürecin içinde neler oluyor?
  • Yeni ürünlerin ya da hizmetlerin sayısı. Yeni ürün ve hizmetlerin mutlak sayısı mali bir çıktı olmamakla birlikte, sürecin sonunda neyin çıkacağını bilmek zorundasınız
  • Hâsılatta ve kârlarda artımsal kazançlar. Bi.r süreç değişikliği, yeni bir ürün ya da iyileştirilmiş bir müşteri deneyimi olmasından bağımsız olarak her inovasyonun kârları etkilemesi gerekir.

  • İnovasyon faaliyetlerinizde yatırımın getirisi. (İnovasyon ROI'ı ) Tüm çabalarınızın asıl amacı budur. İnovasyon harcamalarınızdan yeterli bir getiri elde ediyor musunuz?
  • Elde edilen bilgiler, örneğin, başvurusu yapılan patentlerin, ticari markaların ya da personelin kaleme aldığı bilimsel makalelerin sayısı.
  • Cari yıl satışlarında son yılda piyasaya sürülen yeni ürünlerden kaynaklanan satışların yüzdesi. (Bir çalışma, firmaların yaklaşık yüzde 50'sinin bu metriği kullandığını gösteriyor)

İnovasyonu da İnove Etmek için Neler Yapmalısınız?

- Bir dedikodu merkezi kurun

Çalışanların geliştirdikleri fikirlerini aralarında konuşacakları ve yaygınlaştıracakları fısıltı konseptleri üretin. Ve kendi fikirlerinin büyüklüğünü kanıtlamaları için onlara fırsatlar verin.

Facebook’un bodrum katında, insanların girişimcilik, inovasyon, yaratıcılık vb. konularda büyük boy posterlerini basabilecekleri bir baskı merkezi var. Çalışanlarınız istedikleri posterleri özgürce bassınlar ve kendi duvarlarına assınlar.

- Başarısızlıkları için onlara ödül verin

Hindistanlı Tata Group, en iyi başarısız olmuş fikirler için yıllık ödüller verir. Ratan Tata’nın dediği gibi “Hatalar, bizim gibi dev şirketler için altın madeni gibi”dir.

- İnovasyon seyehatleri organize edin

Farklı özgeçmişleri olan ve farklı disiplinlerde uzmanlaşmış çalışanlarınızdan farklı takımlar oluşturun ve 2-3 günlüğüne bir startup gibi çalışarak muhteşem 1 fikir geliştirmelerini ve bu fikri hayata geçirmelerini isteyin, onları biraz zorlamanız gerekebilir. Hatta şirketinizin dışında bir yerde çalışmalarına imkân tanıyın. Motorola’nın efsane telefonu Razr’ın hikâyesi aynen böyledir.

- Tam anlamıyla düşünce atölyeleri kurun

Düşünce atölyeleri (Fab-Lab) her türlü donanımın bulunduğu mockuplar ve donanımların prototiplerini üretebileceğiniz küçük atölyelerdir. Bu atölyelerde 3D yazıcılar, CNC Tezgâhları, tasarım programlar vb. teknik ve yazılım araçları ile yaratıcı, üretken ve yenilik içeren çalışmalarını hızlıca hayata geçirebilirsiniz. Kuracağınız bu Fab-Lab aynı zamanda çalışanlarınızın ortak iş yapma becerilerini de geliştirecektir.

- İşlerin analiz edildiği toplantılara melek yatırımcıları davet edin

İşinizle ilgili yeni geliştirme toplantılarına,  bilirkişi olarak, piyasada startuplara yaptığı yatırımlarla dikkat çeken melek yatırımcıları davet edebilirsiniz. Startupları nasıl enine boyuna inceleyip yatırım yaptıklarını anlamak, yeni işlere bakış açınıza muazzam bir katkı sağlayacaktır. İş Planlarına nasıl farklı baktıklarını göreceksiniz.

Alıntılar: http://www.innosupport.net/uploads/media/1_%C4%B0novasyon_Giri%C5%9F_01.pdf

Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor